Halk istedi, İBB ziyaret süresini uzattı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı müzelerin ramazan boyunca akşam 22.00’ye kadar açık olacağı ilân edilmişti. İftardan sonra ücretsiz ziyaret edilebilecek müzeler ramazanın ilk haftasında büyük ilgi gördü. Halktan gelen yoğun talep sonrası müzelerin kapanış saati 00.00 olarak güncellendi.

Kültür Sanat 29 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yerebatan Sarnıcı, İstanbul'un en çok ziyaret edilen rotalarından biri.

İBB Kültür AŞ’ye bağlı Şerefiye Sarnıcı, Miniatürk ve Panorama 1453 Tarih Müzesi, iftardan sonra saat 24.00’e kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. Yerebatan Sarnıcı ise 22.00’ye kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. Radar İstanbul mobil uygulaması üzerinden alınacak QR kod gösterilerek müzeler iftardan sonra ücretsiz ziyaret edebilecek. Ramazan öncesinde belediyeden bu müzelerin saat 22.00’ye kadar açık kalacağı açıklanmıştı. Ama İstanbulluların yoğun ilgisi karşısında Şerefiye Sarnıcı, Miniatürk ve Panorama 1453 Tarih Müzesi’nin kapanış saati 24.00’e çekildi.

İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak üzere 6. yüzyılda inşa edilen Yerebatan Sarnıcı, Doğu Roma döneminin önemli sarnıç mimarisi eserlerinden biri olma özelliği taşıyor. Ayasofya’yı da yaptıran İmparator Justinianus tarafından yaptırılan Yerebatan Sarnıcı ya da o dönemdeki adıyla Basilica Cisterna, Orta Çağ boyunca kente yönelik gerçekleşen kuşatmalarda kentin uzun süre direnmesine imkân sağlamıştı. Sarnıcın yaklaşık yüz bin tonluk bir suyu depolama kapasitesi bulunuyor.

Osmanlı döneminde de bir süre işlevini sürdüren Yerebatan Sarnıcı’nın halk arasında bu isimle anılmasının nedeni suyun içinden yükselen pek çok mermer sütuna sahip olmasıdır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon sonrası 2022’de yeniden ziyarete açılan Yerebatan Sarnıcı, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı. Giriş bölümünde her gün uzun kuyrukların oluştuğu Yerebatan Sarnıcı, sanat eserlerinin sergilendiği, belirli aralıklarla ışık gösterilerinin de yapıldığı bir kimlik kazandı.

Bir diğer önemli durak Şerefiye Sarnıcı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ bünyesinde yer alan ve yakın zamanda restore edilen Şerefiye Sarnıcı, kentin ilgi gören bir diğer noktası konumunda. Beşinci yüzyılda Doğu Roma İmparatoru 2. Theodosius döneminde inşa edilen yapı uzun bir süre Theodisius Sarnıcı olarak da anıldı. Osmanlı döneminde içinde yer aldığı mahalleden ötürü Şerefiye Sarnıcı olarak anılmaya başlayan yapı 2018’de sona eren restorasyonunun ardından müze olarak ziyarete açıldı.

Türkiye’deki çeşitli yapıtların maketlerinin sergilendiği ve dünyanın en geniş alanına kurulu minyatür parkı unvanına sahip olan Miniatürk, Ramazan boyunca gece 22.00’ye kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek bir diğer nokta. 2003 yılında ziyarete açılan müzede antik dönemden günümüze uzanan tarihsel süreçte Anadolu coğrafyasının öne çıkan mimari eserlerinin maketleri sergilenmekte.

İstanbul’un fethedilişinin çeşitli materyallerle canlandırıldığı Panorama 1453 Tarih Müzesi de Ramazan boyunca gece 22.00’ye kadar ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilecek.

İBB’ye bağlı müzeler ramazanda geceleri de açık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.