Amsterdam, ‘alem yapmaya’ gelen İngiliz erkeklere ‘dur’ diyecek

Amsterdam Belediyesi, "alemlere akacakları" bir hafta sonu geçirmek isteyen genç İngiliz erkekleri şehirden uzak tutmayı amaçlayan "Uzak dur" temalı bir kampanyaya başlıyor.

Dünya 30 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Amsterdam Belediyesi'nin 'Uzak dur' kampanyası, şehri daha nezih bir hale getirmeyi amaçlıyor. Fotoğraf: AA

Yapılan araştırmalar 18-35 yaş arası İngiliz erkeklerin, bekarlığa veda partisi, bar bar dolaşma ve içki/uyuşturucu alemleri için Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da genelevlerin yoğunlukta olduğu Kırmızı Fener Bölgesi’ni (Red Light District) tercih ettiğini gösteriyor. Amsterdam Belediyesi ise buna bir son vermek amacıyla bu haftadan itibaren arama motorlarında “Amsterdam bekarlığa veda partisi” ve “Amsterdam ucuz otel” gibi anahtar kelimeleri aratanların karşısına kente gelmekten vazgeçirecek videolar çıkaracak.

Bu videolarda aşırı alkol ve uyuşturucu kullanımının yol açacağı para cezası, sabıka kaydı, hastaneye kaldırılma ve kalıcı sağlık sorunu gibi durumlar işlenecek. Kentin “ziyaretçi ekonomisi vizyonu”, bu hafta sonundan itibaren genelev ve barların daha erken kapanmasına, mayıs ayından itibaren şehrin merkezinde halka açık yerlerde esrar içilmesinin yasaklanmasına ve Kırmızı Fener Bölgesi’nin bir kısmının başka bir merkeze taşınmasına yönelik planlar içeriyor.

‘Uzak dur’ kampanya videosundan bir kesit. Fotoğraf: amsterdam.nl

Bu kampanyaya ek olarak nisan ayından itibaren “Amsterdam’da nasıl davranılır?” adı altında işlek caddeler ve eğlence alanlarına asılacak reklam panolarıyla turistlere görgü kuralları hatırlatılacak.

İngiltere kampanyanın hedefindeki ilk ülke olsa da sonrasında diğer ülkeler için de bu uygulama yürürlüğe girecek. Belediyenin Ekonomik İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sofyan Mbarki, Amsterdam’ın ‘bilinçsiz’ büyümeyi reddetmek için böyle bir adım attığını ve ziyaretçilerin hatalı davranıp rahatsızlık yaratmadıkları müddetçe hoş karşılanacaklarını söyledi.

Her yıl ortalama 22 milyon turistin ziyaret ettiği Amsterdam, hem İngiliz para birimi pound’un euro’dan daha değerli olması hem de uyuşturucu maddelere erişime kolaylığı gibi nedenlerle İngiliz gençleri cezbediyor. 

Leonardo da Vinci’nin annesi İstanbul’da satılan bir köleymiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.