Batının modern tankları Ukrayna’ya gelmeye başladı, savaşta denge değişebilir

Bahar taarruzuna hazırlanan Ukrayna için büyük bir anlam taşıyan Alman yapımı Leopard 2 ve İngiliz yapımı Challenger tankları Ukrayna'ya ulaştı. Challenger'ın ilk test sürüşünü Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov yaptı.

Dünya 30 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Leopard 2 tankları, Ukrayna'nın şimdiye kadar savaşta kullandığı Sovyet döneminden kalma tanklardan çok daha gelişmiş. Fotoğraf: AA

Bir yılı aşkın süredir Rusya’nın işgal girişimine karşı direnen Ukrayna’ya Batı ülkelerinden ilk kez modern tanklar gönderildi. İngiltere yapımı Challenger ve Almanya yapımı Leopard 2 tanklarının ilk partisi Ukrayna’ya ulaştı. Bu tanklar, Ukrayna’nın savaşta kullandığı Sovyet dönemi tanklara göre çok daha gelişmiş ve Rusya ile savaşta dengeleri değiştirebilecek nitelikte.

İngiltere’nin yolladığı ağır muharebe tankları Challenger  Ukrayna’ya ulaştı. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Challenger 2 tankında test sürüşü yaptı. Sosyal medya hesabından bu test sürüşünün görüntüsünü paylaşan Reznikov; İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Savunma Bakanı Ben Wallace ve İngiliz halkına teşekkür ederek, sözkonusu tankların yakın zamanda savaştaki yerlerini alacağını söyledi.

Challenger tankını deneyen Reznikov, aracın ‘harika’ olduğunu söyledi. Fotoğraf: Oleksii Reznikov / Facebook

Tankların eğitimi bizzat İngiltere tarafından verilmiş, İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada eğitimini alan askerlerin ülkelerine döndüğü aktarılmıştı.

Öte yandan Almanya Savunma Bakanlığı da yolladığı 28 Leopard 2 muharebe tankı ve 40 Marder piyade savaş aracı da Ukrayna’ya ulaştı.

Alman yapımı Leopard 2 tankları, Ukrayna’nın şimdiye kadar savaşta kullandığı Sovyet dönemi tanklarından daha gelişmiş olması açısından, bahar taarruzuna hazırlanan Ukrayna için büyük önem taşıyor.

IMF’den Ukrayna’ya 15.6 milyar dolarlık hayat öpücüğü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.