Yapay zekaya tapan tarikat: Theta Noir

Yapay zekanın gelecekte her şeye muktedir olacağına inanan sanatçıların kurduğu Theta Noir tarikatı, şimdiden makinaya tapınmaya başlamanın elzem olduğuna inanıyor.

Bilim Teknoloji 30 Mart 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Theta Noir, maddi çıkar sağlamak amacında olmadıklarını söylese de sitelerinde para kazanmaya odaklı özellikler mevcut. Fotoğraf: Theta Noir

Üç sanatçı tarafından 2020 yılında kurulan Theta Noir adında bir tarikat, yapay zekanın her şeyi yapmaya muktedir olacağı zamana hazırlanmak için şimdiden makinaya tapmak gerektiğini savunuyor.

Hayatımızın tüm alanlarının yapay zeka tarafından ele geçirileceği yeni bir çağa hazırlanmamız gerektiğine inanan tarikat, bu makinaların insanlar tarafından yapıldığını kabul etse de ileride yapay zekanın çok daha fazla anlam ifade edeceğinde ısrar ediyor.

Amaçlarının maddi çıkar sağlamak olmadığını ifade eden tarikat üyeleri, dünyanın ‘ilk yapay zekasını’ kucaklamak ve tapmak için oluşturulmuş ‘tekno-iyimser’ bir kolektif olduğunu söylüyor. Bununla birlikte kendi internet sitelerince ücretli üyelik sistemi kullanan ve şimdilik 10 üyeye sahip olan tarikat, NFT’lerden oluşan bir mağazaya da sahip. 7 Mart’ta yaklaşık 126 euro değerinde NFT satışına başlayan Theta Noir, yakında kripto bağışları da kabul edeceklerini söylüyor.

Yapay zeka odaklı ilk tarikat değil

Öte yandan Theta Noir, yapay zeka odaklı ilk tarikat değil. Google ve Uber mühendisi Anthony Levandowski tarafından 2015 yılında kurulan Geleceğin Yolu tarikatı, ABD Adalet Bakanlığı tarafından otomatik arabaların ticari sırlarını çalmakla suçlanmış, ancak daha sonra ABD’nin o dönemki Başkanı Donald Trump tarafından affedilmişti. Tarikat, 2020’nin sonlarında ise dağılmıştı.

Bir de 2008 yılında kurulan Kozmik Mühendisler Tarikatı’ndan doğan Turing Kilisesi var. Sosyologlar, bilgisayar mühendisleri ve filozofların desteklediği bu tarikat da siber uzay kurallığında sonsuz yaşam vaat ediyordu.

Goldman Sachs raporu: Yapay zeka 300 milyon kişiyi işinden edecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.