Güneş’ten büyük bir elektro manyetik fırtına geliyor

Güneş'te bu hafta içinde iki kara leke gözlemleyen NASA, bu kara lekelerin oluşturacağı fırtınanın bugün Dünya'ya ulaşmasını bekliyor. Bilim insanları bu süreçte olası elektrik kesintilerine karşı uyarıyor.

Bilim Teknoloji 31 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Koronal delikler ne kadar büyük olursa o kadar yoğun güneş rüzgarı oluşturarak Dünya'nın manyetik alanını bozabilir. Fotoğraf: NASA

Amerikan uzay ve havacılık Dairesi NASA bu hafta ikinci kez Güneş yüzeyinde koronal delik de diyebileceğimiz bir kara leke tespit etti. 20 Dünya büyüklüğündeki bu deliğin yaratacağı fırtına, bilim insanlarının tahminine göre bugün etkisini gösterecek. Fırtınayla birlikte dünyamıza elektro manyetik radyasyon içeren atom altı parçacıklar yağacak. Söz konusu parçacıkların Dünya’ya yaklaşık 2.8 milyon kilometre hızla gelmesi ve bugün gezegenimize ulaşması bekleniyor.

Bir önceki fırtına 23-25 Mart’ta Dünya’yı vurmuş, şiddeti de 5 üzerinden 4 olarak değerlendirilmişti. Fırtınanın beklenmedik şiddeti, kutup ışıklarını ABD’de New Mexico’ya kadar görünür kılmakla kalmamış, üstüne bir de uzay uçuş şirketi Rocket Lab’in roket fırlatması 90 dakika ertelenmek zorunda kalmıştı.

Son 6 yılın en güçlü jeomanyetik fırtınası Dünya’yı vurdu

Güneş’in dış atmosferi koronada plazmanın yoğun olduğu bölge olan koronal delikler, güneşten gelen yüklü parçacıkların daha kolay ve hızlı şekilde uzaya doğru akmasına izin veriyor. Bu yüklü parçacıkların Dünya ile etkileşimi de manyetik fırtınaların oluşmasına yol açıyor. Koronal delikler ne kadar büyük olursa o kadar yoğun güneş rüzgarı oluşturarak Dünya’nın manyetik alanını bozar ve jeomanyetik fırtınaların oluşmasına neden oluyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.