10’un ağına takılanlar: Bu haftanın 10 haberi

Yoğun bir hafta geçirdiyseniz, Şimdi bazı haberleri tekrar hatırlatalım, hem haftanın özeti niteliği taşısın hem de hafta sonu geniş vakitte okuyabileceğiniz haberlerimizin bir kısmını tekrar dikkatinize sunmuş olalım.

2 Nisan 2023
Vow, çevreye verilen zararı, sürdürülebilir gıda ürünleriyle bir nebze olsun azaltmayı amaçladığını söylüyor. Fotoğraf: Vow

10 Haber’in, 27 Mart haftasındaki yolculuğundan seçkimize başlayalım.

İlk durağımız Belgin Doruk. Herkes tarafından mitolojik güzelliğiyle hatırlanmak isteyip 39 yaşında sinemayı bırakan, sonra da inzivaya çekilen yıldızımızın portresini okuyacaksınız. 26 Mart 1995’te yitirdiğimiz yıldızımız, ölümünden yıllar sonra tam da istediği gibi hatırlanıyor…

10 Haber’in deprem bölgesinde araştırmalarını sürdüren muhabiri Hazar Dost, Kahramanmaraş depreminden etkilenen Malatya’da yaşayan Gezer Ailesi’nin hikâyesini aktarıyor. Oğullarının kaybolduğu yeri 54 gündür terk edemeyen aile ne şehirden gidebiliyor, ne de hayata devam edebiliyor. Depremin yarattığı hikâyeler tüm gerçekliğiyle canımızı yakıyor.

10 Haber deprem bölgesinde: Oğlunun kaybolduğu yeri 54 gündür terk edemiyor

Dev yazar Paulo Coelho, kitabı Simyacı’yı okuyan bir çobanın fotoğrafını Twitter’da paylaşınca bu çoban da Türkiye’den olunca görüntüyü yadırgayanlar çıktı. Olkan Özyurt, hayatını kitap okumaya adamış Gümüşhaneli çoban Habip Soydaş’ın hikâyesini aktararak, kitapların büyülü dünyasındaki yolculuğunu anlattı.

Çobanlık yaparken Robert’i kazandı, sırada Tilburg Üniversitesi var

Dünyayı kasıp kavuran dalga ChatGPT’ye dair her gün onlarca haber çıkıyor karşımıza. Herkes bu yapay zekâ sohbet robotunun bir ucundan tutuyor ve farklı alanlardaki tepkilerini gösteriyor. Bu alanın insanlarıysa gelişmelere bizim kadar heyecanlı bakmıyor. Elon Musk’ın da dahil olduğu binden fazla uzman ve girişimci, yapay zekânın toplumda yaratabileceği riskleri gerekçe göstererek, bu tarz yeni sistemlerin geliştirilmesine en az altı ay ara verilmesini istedi.

Elon Musk dahil binden fazla kişi imzaladı: Yapay zeka çalışmalarına ara verilsin

Karşıtlar kadar, tapanlar da var. Yapay zekâya tapanların tarikatı Theta Noir’dan haberiniz var mıydı?

Yapay zekaya tapan tarikat: Theta Noir

Yapay zekâdan yapay ete geçelim. Avustralya’da yapay et girişimi, nesli binlerce yıl önce tükenen yünlü mamutların DNA’sını dizdi ve köfte üretti. Şimdilik Hollanda’daki bilim müzesinde sergileniyor. Günün birinde tabağımızda da olabilir.

Nesli binlerce yıl önce tükenen mamutun DNA’sından köfte yaptılar

Türk dizilerinin dünya çapındaki şöhreti malum. Artık bu topraklarda belki de eskisi kadar popüler olmayan oyuncular, dünyanın çeşitli yerlerinde fanatik hayran kitlelerine sahip. Çok izlenen dizilerimiz, şimdi uyarlanma aşamasına geldi. Fatma dizisi, Güney Afrika’da yeniden uyarlandı ve gösterime girdi.

Türk dizisi ‘Fatma’ Güney Afrika’da yeniden uyarlandı, gösterime girdi

Paris’te Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Irak’ın açtığı davada kaçak petrol taşıdığı gerekçesiyle Türkiye’nin 1.5 milyar doları faiziyle birlikte ödemesini karşılaştırmıştı. Türkiye’yi bu davanın ardından ikinci bir davanın da beklediğine dair haberimizi incelemenizi öneririm.

Reuters: Irak tahkim davasını kazandı, Türkiye’ye petrol ihracatını durdurdu

14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimde nasıl bir sonuç çıkacak, hepimiz bunu merak ediyoruz. Anket şirketlerinin abonelerine gönderdiği ve aboneler haricinde kişilerin rahatlıkla erişemediği iki kritik anketin detaylarını 10 Haber’de yayımladık. KONDA ve PanoramaTR anketleri, 4-5 Mart haftasonunda İYİ Parti lideri Meral Akşener’in altılı masadan kalktığı esnada yapılmış ve kritik veriler içeriyor. O günlerin ardından ülke gündeminde çok şey yaşandı ve bugünkü tablo nasıl bilmiyoruz ancak cevaplardaki ayrıntılar uzun vadeli bir projeksiyon çizmeye imkân sağlayabiliyor.

‘Kişiye özel’ iki önemli araştırmanın ortak sonucu: Erdoğan ve Ak Parti iktidara daha yakın

Bu hafta koleksiyonerlerin her yıl merakla beklediği gün yaşandı: Lüks saat markası Rolex’in, yıl boyunca piyasaya süreceği modeller için açıklama yapıldı. Peki bu saatler neden bu kadar ilgi görüyor, nasıl bir yatırım aracı? İlgilisinin dikkatine…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.