Dünyanın tüm sesleri İstanbul’da yankılanıyor

Dünyanın koroları İstanbul'da buluşuyor. Beş kıtadan ülkelerin korolarıyla katıldığı büyük buluşma dün akşam gerçekleşen gala konseriyle başladı. Estonya Filarmoni Oda Korosu ile birlikte Devlet Çoksesli Korosu aynı sahneyi paylaştı. Performans dakikalarca ayakta alkışlandı.

Kültür Sanat 26 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Estonya Filarmoni Oda Korosu dün geceki konserde dakikalarca ayakta alkışlandı.

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi, açılışı sonrası en büyük uluslararası organizasyonuna ev sahipliği yapıyor. Beş kıtadan katılımcıların yer aldığı Dünya Koro Müziği Sempozyumu dün akşam gerçekleşen gala konseriyle başladı. Başlığı her ne kadar sempozyum olsa da 30 Nisan’a kadar devam edecek olan etkinlik dizisi bir yanıyla da devasa bir festival. Endonezya’dan Estonya, Afrika’dan Kanada’ya çok farklı coğrafyalardan korolar altı yıllık bir aranın ardından İstanbul’da yeniden bir arada. Normalde üç yılda bir gerçekleştirilen ancak 2020’deki ayağı koronavirüs salgını nedeniyle iptal edilen Dünya Koro Müziği Sempozyumu ilk kez İstanbul’da.

Beyoğlu sokaklarında altı gün boyunca farklı sesleri bol bol duyacağımız bu iddialı sempozyum ya da bir diğer yönüyle festival, dün gece hafızalardan silinmeyecek bir buluşmayla başladı. Estonya Filarmoni Oda Korosu ve Devlet Çoksesli Korosu, AKM’de aynı sahneyi paylaştı. Bir nevi kuzey ve güney buluşmasına dönenen konserde türkülerin koro uyarlamaları her iki topluluk tarafından seslendirildi. Tonu Kaljuste şefliğindeki Estonya Filarmoni Oda Orkestra, sempatik tavırları ve başarılı yorumuyla konser sonunda büyük alkış aldı. Koronun şefi Kaljuste, salonu tamamen dolduran izleyicilerle sık sık iletişim kurmasının yanı sıra kültürleri hakkında da bilgilendirici açıklamalarda bulundu.

Anadolu türkülerinden Baltık ezgilerine

‘Divane Aşık Gibi’, “Üsküdar’a Gider İken’ gibi dünya çapında şöhrete sahip türkülerin seslendirildiği konserin sonlarına doğru Estonyalı topluluk Fin halk destanı ‘Kalevala’dan bir bölümü seslendirdi. Bu görkemli performansla konserin sona erdiği düşüncesine kapılmışken Devlet Çoksesli Korosu Ragnar Rasmussen şefliğinde sahneye geldi. Buğra Kutbay’ın zurna girişinin ardından her iki koro Müzeyyen Senar ile özdeşleşen ‘Feraye’ türküsünü seslendirdi. Sevilen türküyle sona eren konserin ardından seyirciler dakikalar boyunca hem Estoyna Filarmoni Oda Korosu hem de Devlet Çoksesli Korosunu ayakta alkışladı.

Pazar gününe kadar ‘Değişen Ufuklar’ temasıyla gerçekleştirilecek olan dev organizasyon Atatürk Kültür Merkezi’nin yanı sıra Beyoğlu’nun bilhassa İstiklal Caddesi üzerindenki pek çok mekânında izleyiciyle buluşacak. Konser öncesi sorularımızı yöneltme fırsatı bulduğumuz Devlet Çoksesli Korosu daimi şefi Burak Onur Erdem, bu büyük organizasyona dair sorularımızı yanıtladı.

Tüm dünyadan 55 koro İstanbul’da

Dünyanın en büyük koro festivallerinden birini düzenlediklerinin altını çizen Burak Onur Erdem, bu büyük organizasyonu bir olimpiyata benzetti. Erdem, her kıtadan konuşmacaların ve profesyonellerin yer aldığı etkinlik dizisinin büyük bir buluşmaya ev sahipliği yaptığını vurguladı. Beyoğlu ekseninde 11 farklı mekânda 44 konserin gerçekleşeceğini vurgulayan Erdem, Türkiye ve Dünya’dan 55 koronun etkinlik dizisinde yer alacağını hatırlattı. Farklı kıtalardan ödüllü müzisyenlerin her akşam bir gala konserine imza atacağı büyük buluşmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştiğini belirten Erdem, buluşmanın sempozyum ayağının da güçlü olduğunu belirtti.

AKM dışında St. Antuan Kilisesi, Borusan Müzik Evi ve Atlas Sineması gibi mekânlar altı gün boyunca etkinliklere ev sahipliği yapacağını hatırlatan Erdem, İstiklal Caddesi üzerindeki bu rotayı çok önemsediklerini de sözlerine ekledi. Gabon’dan, Endonezya’ya Macaristan’dan Kanada’ya farklı toplulukları İstanbul’da izleme fırsatı bulacağımız festival tadındanki sempozyum için altı aydır yüzlerce kişilik gönüllü ordusuyla birlikte çalıştıklarını açııklayan Burak Onur Erdem,  Türkiye içinden 35 farklı koronun sahne alacağını da sözlerine ekledi.

Elton John’ın hasılat rekortmeni turnesinde sona doğru

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler