Yeniden doğuş destanının hikâyesi: 1923 Müzikali

Cumhuriyetin 100. yılı sanatın her dalında yeni yapımlarla kutlanıyor. 23 Nisan'da prömiyerini gerçekleştiren '1923 Müzikali' de bunlardan biri. 200 kişilik ekibin emeğiyle ortaya çıkan müzikal, Atatürk'ün Samsun'a çıkışıyla Cumhuriyetin ilânına kadarki dönemi zengin bir anlatımla sahneye taşıyor.

Kültür Sanat 26 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
'1923 Müzikali'nin arkasında 200 kişilik bir ekibin emeği var.

Geçen yıl kış aylarında Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu’nun yeni bir müzikal seçmeleri için yaptığı duyuru heyecan yaratmayı başarmıştı. Cumhuriyetin 100. yılı şerefine hazırlanacağı açıklanan müzikal uzun bir hazırlık süreci sonrası pazar günü Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde izleyiciyle buluştu. ‘1923 Müzikali’ Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Piu Entertainment ve Zorlu Holding ve grup şirketlerinin destekleriyle sahneye taşındı. Dev prodüksiyonlu müzikal, hem prömiyerinde hem de izleyiciyle buluştuğu sonraki iki akşam beğeniyle karşılandı, salonda dakikalarca alkışlandı.

‘1923 Müzikali’nde Kerem Alışık başrolde.

7’den 77’ye duygusal dakikalar

Müzikalde bir müze gezisi sırasında kaybolup kendilerini Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlattığı Bandırma Vapuru’nda bulan dört arkadaşın hikâyesini seyirciye aktarılıyor. Bandırma’yı sarsan dalgalardan Meclis’in açılışına, Büyük Taarruz’dan Cumhuriyet’in kuruluşuna uzanan ve yer yer fantastik öğeler içeren serüven Zorlu PSM’yi dolduran 7’den 77’ye tüm izleyicilere duygusal anlar yaşattı.

Müziklerini Tuluğ Tırpan’ın bestelediği, koreografisinde de Beyhan Murphy’nin imzası bulunan 1923 Müzikal, “Cumhuriyet kahramanlarının anısına saygı” sözüyle yola çıkıyor. Hikâyesinde Yekta Kopan’ın imzası bulunan müzikali sahneye Lerzan Pamir ve Mehmet Ergen ikilisi taşıyor. Kerem Alışık, Özge Özder, Ece Dizdar, Elif Gülalp, Metin Boray Dikenelli ve Ozan Persentili’nin yanı sıra tüm oyuncu ve dansçılarla birlikte 200 kişilik bir ekip müzikalin kadrosunu oluşturuyor. 18 aylık emeğin ürünü olan müzikalde teknoloji kullanımın ulaştığı boyut da dikkat edici seviyede. Döner bir sahnenin yanı sıra çeşitli animasyon ve görsellerle zenginleştirilen müzikal tek perdeden oluşuyor.

Müzikalin koregrafisinde Beyhan Murphy’nin imzası var.

90 dakika süren müzikalin dikkat çeken yönlerinden biri de kostümler oldu. Gül Sağer imzası taşıyan kostüm tasarımları dönemin dokusunu başarılı bir şekilde sahneye taşımış. Özellikle yakın dönem tarihi konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan müzikalin tarih danışmanı olarak karşımıza çıkıyor. Büyük imkânsızlıklarla kurulan cumhuriyetin hikâyesine odaklanan müzikalin finali salonu dolduran yüzlerce izleyici tarafından dakikalarca alkışlandı. 23 Nisan’daki prömiyerin ardından ‘1923 Müzikali’, 24 ve 25 Nisan’da da Zorlu PSM’de sahnelendi. Müzikal, 23-24 Mayıs’ta da yine Zorlu PSM’de izleyiciyle buluşacak.

Eleştirel yaklaşım manzaraları: 100. Yıl Marşı tartışmasında sanat ve eleştiri dışında her şey var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.