Türkiye’de kadın müzisyenlerin dinlenme oranı yüzde 50 arttı

Spotify iki yıl önce hayata geçirdiği Equal projesiyle kadın müzisyenleri daha görünür kılmayı amaçlıyor. Dünya çapında yürütülen projenin Türkiye ayağının 2022 rakamları açıklandı. Buna göre Türkiye'deki kadın müzisyenlerin dinlenme oranı geçen yıla göre yüzde 50 arttı.

Kültür Sanat 1 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Zirvede yer alan isimlerden biri de Sıla.

Hazır 1 Mayıs yurtta ve yurtdışında kutlanırken müzisyenlerin emeği üzerine bir haber paylaşalım. Spotify’ın iki yıldır uyguladığı Equal projesi, dünya genelinde kadın müzisyenlerin daha görünür olmasını amaçlıyor. Projede Türkiye’nin önemli kadın müzisyenleri de listenin ön sıralarında yer almayı başarıyor. Dijital dinleme platformunun son açıkladığı rakamlar da oldukça dikkat çekici. Türkiye’de yerli kadın müzisyenlerin dinlenme oranı bir önceki yıla göre yüzde 50 artmış durumda. Dünya genelinde de tablo benzer bir grafik çiziyor. Açıklanan verilere göre dünya çapındaki Equal listelerinin dinlenme sayısı 150 milyona yaklaştı.

Türkiye’den 23 isim Equal elçisi

2021’de hayata geçirilen Equal projesi kapsamında Türkiye’den 23 kadın müzisyen projenin elçisi oldu. Projeye dünyanın dört bir yanından dahil olan kadın müzisyen sayısı ise 800. Spotify’ın açıkladığı rakamlara göre 2021’e göre Türkiye’deki kadın müzisyenlerin dinlenme rakamları artarken görünürlüğü de olumlu manada değişim gösterdi. Equal projesi dışında Spotify’da yer alan Türkçe müzik listelerinin tamamında kadın müzisyenlerin oranı yüzde 46 seviyesine ulaştı.

Projenin başındaki isim olan Bel Aztiria iki yıl içinde yaşanan değişimden oldukça memnun olduklarını kaydederek şı açıklamalarda bulundu: “Müzik sektöründe tam eşitliği sağlamak için tüm tarafların yapması gereken daha çok şey olduğunu ve bunun toplumsal bir sorun olduğunu biliyoruz ama toplumsal değişim için müziğin gücüne inanıyorum ve EQUAL’ın, kadın seslerinin tüm yıl boyunca eşit olarak temsil edildiği, dahil edildiği ve onurlandırıldığı bir sektör inşa etmeye katkı sağlayacağına dair umutluyum” dedi.

Aleyna Tilki, New York’taki Times Meydanı’nda reklam panosunu süslüyor.

Listede popüler isimler egemenliği söz konusu

2022’nin genel Spotify verilerine baktığımızda önceki yıllarda da olduğu gibi Sezen Aksu, Türkiye’nin en çok dinlenen ismi. Daha güncel isimlere odaklanan Equal listesinde ise her ay farklı bir kadın müzisyenin en çok dinlenen isim olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Mayıs 2021’de başlayan projede ilk ayın en çok dinlenen ismi Melike Şahin olmuştu. Sonrasında sırayla Göksel, Hadise ve Nova Norda 2021’in yaz aylarına damga vurmuştu. birbirinden farklı türlerdeki kadın müzisyenler böylece 2021’in yaz aylarına damga vurmuştu.

2022’nin ilk üç ayına Güneş, Sena Şener ve Ziynet Sali damga vururken Nisan ayında zirvede Gülşen yer almıştı. Gülşen’in ardından Aleyna Tilki ve Sıla takip eden aylarda Türkiye’nin en çok dinlenen kadın müzisyenleri oldu. 2023’ün ilk ayında Funda Arar listenin zirvesinde yer alırken Melis Fis, hem şubat hem de mart aylarında en çok dinlenen isim olmayı başardı. Bu, aynı zamanda projenin başından bu yana bir ismin iki ay üst üste ilk kez zirvede yer alması anlamına da geliyordu.

Simge Sağın Nisan 2023 listelerine damga vurdu.

Nisan ayına ‘Aşkın Olayım’ damga vurdu

Gelelim geride bıraktığımız aya. Spotify verilerine göre Simge Sağın adeta ikinci baharını yaşayan şarkısı ‘Aşkın Olayım’ ve son hiti ‘Harcandıkça’nın ulaştığı dinlenme rakamlarıyla zirveye yerleşti. Belli ki Simge’nin her iki şarkısı bir süre daha hem gündemde hem de Spotify’ın farklı listelerinde zirvede yer almaya devam edecek.

Hayali grubun şarkıları listeleri altüst ediyor!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.