Handel ve Tanburi Mustafa Çavuş yüzyıllar sonra Yerebatan’da buluştu

Onlar çağdaş olmalarına rağmen birbirlerinden haberdar olamadılar. Handel ve Tanburi Mustafa Çavuş'tan bahsediyoruz. Besteleriyle günümüze kadar gelebilen bu iki büyük müzisyen İstanbul'da, tarihi Yerebatan Sarnıcı'nda buluştular. Bu tarihi buluşmada 10Haber'de oradaydı.

Kültür Sanat 2 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Yerebatan Sarnıcı dün akşam 18. yüzyılın iki büyük bestecisinin eserleriyle yankılandı. Barok dönemin usta bestecisi Georg Friedrich Handel ile çağdaşı Tanburi Mustafa Çavuş’un eserleri 1500 yıllık Yerebatan Sarnıcı’nda Ensemble Orient-Occident İstanbul tarafından seslendirildi. Serhan Bali’nin anlatıcılığında gerçekleşen konserde klasik Türk müziği enstrümanları tanbur ve kanunun yanı sıra çello, keman ve klavye yer aldı.

Açılış Handel aryalarıyla

Yerebatan Sarnıcı’nın büyüleyici akustiğini tamamlayan muhteşem ambiyansa İstanbullu müzikseverlerin yanı sıra turistlerin de ilgisi dikkat çekiciydi . Geçen yaz kapsamlı restorasyonla İstanbul’un hafızasına yeniden kazandırılan Yerebatan Sarnıcı’nın insanı içine çeken atmosferinde gerçekleşen konser, Handel’in aryalarıyla başladı.

‘Passaglia’nın yanı sıra Stanley Kubrick’in ‘Barry Lyndon’ filminde de akıllara kazınan ‘Sarabande’ tarihi sarnıcı dolduran izleyicilerden büyük alkış aldı. 1685-1759 yılları arasında yaşayan Handel’in en ünlü operalarından ‘Rinaldo’nun en sevilen aryası ‘Lascia ch’io Pianga’ mekândaki tüm cep telefonlarının video çekim moduna gelmesine neden oldu. Ayşenur Ayyıldız Haksoy’un seslendirdiği arya, konserin Batı yakasının yıldızlarındandı.

Ensemble Orient - Occident İstanbul

Türk müziğinin büyük bestecisinin başyapıtları seslendirildi

Gelelim İstanbul tarafının şarkılarına. Aradan üç yüzyıl geçmesine rağmen yalın Türkçesiyle günümüzde rahatlıkla anlaşılabilecek bestelere imza atan Tanburi Mustafa Çavuş bu özel gecenin başrolündeki diğer isimdi. Kesin olarak bilinmese de 1770-1770 yılları arasında yaşadığı tahmin edilen Tanburi Mustafa Çavuş’un şehnaz bestesi ‘Fırsat Bulsam Yâre Yarsam’ konserde besteciye ait icra edilen ilk eserdi.

https://youtube.com/watch?v=Q2kvfEQJuL8

Hisar buselik eser ‘Dü Çeşmimden Gitmez Aşkın Hayali’ ve ‘Küçüksu’da Gördüm Seni’ konserde çalınan diğer eserler oldu. Konserin kapanış bölümünde ise Tanburi Mustafa Çavuş’un en bilenen eseri seslendirildi. Yaşamına dair çok kısıtlı bilgilere sahip olduğumuz Türk müziğinin bu büyük bestecisinin en sevilen eseri ‘Dök Zülfünü Meydana Gel’ sarnıcın muhteşem akustiğinin eşliğinde seslendirildi.

Doğu’nun ve Batı’nın buluştuğu kent olan İstanbul’da birbirinin varlığından bihaber iki büyük besteciyi buluşturan performansı 8 Mayıs’ta yine Yerebatan Sarnıcı’nda izleyebilirsiniz.

Klasik müzikte mavi devrim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.