87 gün açlık grevi yapan Filistinli Adnan’ın ölümü: İsrail ve Filistin birbirine girdi

87 gün boyunca açlık grevi yapan Filistinli Hızır Adnan'ın hayatını kaybetmesi, İsrail ve Filistin'i bir kez daha gerdi. Gece boyunca Gazze semalarından İsrail'e roket fırlatıldı.

Dünya 4 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Filistinliler, Adnan'ın posterlerini taşıyarak İsrail'in tutuklulara yönelik uygulamaları protesto etti. Fotoğraf: AA

İsrail tarafından ‘terörizm’ suçlamasıyla cezaevinde tutulan Filistin İslami Cihad Hareketi’nin liderlerinden Hıdır Adnan 87 gündür açlık grevi yapıyordu. Tutuklanmasına tepki olarak daha önce 2012 yılında 66 gün, 2015’te 52 gün, 2018’de 59 gün ve 2021’de 25 gün açlık grevi yapan 44 yaşındaki Adnan, bu son grevinde hayatını kaybetti.

Filistin Esirler Cemiyeti, 23 Nisan’da İsrail askeri mahkemesinin sağlık durumu kötüye giden Adnan’ın ‘kefaletle tahliye’ talebini reddetti. Cemiyet, duruşma sırasında Adnan’ın birkaç kez bilincini kaybettiğini vurgulamıştı.

İsrail, ‘muayene olmayı ve tedavi görmeyi reddeden’ Adnan’ın salı günü ‘hücresinde bilincini yitirmiş halde bulunduğunu’ duyurdu. Adnan’ın avukatı Cemil El Hatip ise Filistinli mahkumun çok daha önce hastaneye nakledilmesini talep ettiklerini ancak cezaevinin bu talebi reddettiğini söyleyerek söz konusu ölümden İsrail’i suçladı.

Filistin Mahkumlar ve Eski Mahkumlar Komisyonu verileri, İsrail hapishanelerinde 4,900 Filistinli mahkum var ve bunların 700’ünün sağlık durumu kötü. 4,900 kişiden 31’i kadın, 160’ı 18 yaşın altında ve 1,000’den fazlası da hakkında herhangi bir suçlama yöneltilmeyen, hakim karşısına çıkmamış ve ne kadar süre tutuklu kalacağı bilinmeyen ‘idari tutuklular’.

Gazze’den İsrail’e roketler atıldı

Adnan’ın hayatını kaybetmesinin ardından tepki olarak Gazze’den İsrail yönüne üç roket fırlatıldı. Roketlerin tümünün açık araziye düştüğünü belirten İsrail, bu saldırılara karşı hava savunma sistemlerini kullanmadığını açıkladı. Öte yandan Gazze Şeridi çevresindeki yerleşim yerlerinde uyarı sirenleri aktif hale getirildi.

Adnan’ın hayatını kaybetmesinin ardından tepki olarak Gazze’den İsrail yönüne 23 roket fırlatıldı. Roketlerden dördünün hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıklayan İsrail, 17’sinin yerleşim yerlerinden uzak alanlara, ikisinin ise yerleşim alanlarına düşerek 5 kişiyi yaraladığı açıklandı. Öte yandan Gazze Şeridi çevresindeki yerleşim yerlerinde uyarı sirenleri aktif hale getirildi.

İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin Gazze kentine hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu bölgeden alev ve dumanlar yükseldi. Fotoğraf: AA

Bu saldırının ardından Gazze Şeridi’nden 9 roket daha israil tarafına fırlatıldı. Bir kısmı sınıra ulaşmazken bir kısmı İsrail’e düştü. Bunun akabinde Başbakan Benyamin Netanyahu, ordu ve güvenlik yetkilileriyle bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Toplantıda Filistin’e bunun karşılığının verileceği belirtildi ve verildi de. Açıklamanın hemen ardından İsrail, Gazze Şeridi’nde saldırılara başladı.

Ancak bu gerginlik beklenildiği gibi günlerce sürmedi. İsrail ordusu, komuya kademesinin emirleri doğrultusunda bölgede ‘rutine döndüklerini’ açıkladı. İki tarafın birbirlerine saldırıları sabah saatlerinde kesildi. Hamas Siyasi Büro Genel Sekreteri İsmail Heniyye; Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler ile görüşme yapmıştı. Filistinli gruplar bu arabulucuların araya girmesiyle ateşkesin sağlandığı bilgisini doğruladı.

Bağımsızlık Günü'ne günler kala 380 bin İsrailli meydanlarda: En ciddi iç krizBağımsızlık Günü’ne günler kala 380 bin İsrailli meydanlarda: En ciddi iç kriz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.