İstanbul’da bu hafta sonu Hıdırellez bereketi var

Hıdırellez geldi çattı, müzik dünyası da Hıdırellez'e odaklandı. Bu akşamki konserlerin teması güne uygun. Yarınsa yerli sahnenin ünlü isimleri Simge, Hadise ve Şanışer dinleyiciyle buluşacak. İstanbul'da Anadolu yakasında ise hiphop buluşması var.

Kültür Sanat 5 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Simge Sağın, bu hafta sonu programının en çok dikkat çeken isimlerinden.

“Bahar oldu aman/ Al kese attım gül dalına / Adadım yârin adına/ İki göz oda” Sezen Aksu’nun 1997 yılında yayınladığı ‘Düğün ve Cenaze’ albümündeki Goran Bregoviç imzalı ‘Hıdırellez’ şarkısı böyle başlıyordu. Baharın en büyük müjdecisi Hıdırellez için bu akşam asırlardır olduğu gibi Balkanlar’dan Orta Asya’ya milyonlarca insan dileklerini dileyecek sonrasında bu özel günü kutlayacak. Elbette İstanbul bu kutlamalardan payını fazlasıyla alacak. Hem bu akşam hem de yarın kentin farklı mekânları Hıdırellez temalı konserleriyle müzikseverlerin karşısına çıkıyor.

Yenikapı, Hıdırellez coşkusunda iddialı

Hıdırellez rotamıza Yenikapı’dan başlıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenlediği Hıdırellez Şenliği, Türkiye’nin yanı sıra farklı coğrafyalardan da müzisyenleri ağırlayacak. Bugün saat 16.00 itibarıyla kapılarını kendini müziğin ritmine kaptırmak isteyenler için açacak olan şenlikte sahneye ilk olarak Ahırkapı Büyük Roman Orkestrası çıkacak. Hıdırellez etkinliklerin olmazsa olmaz orkestrasının saat 19.00’daki konseri sonrası bu kez sıra Suzan Kardeş’te olacak. gecenin kapanışı ise Makedonya’dan gelen misafirlerle olacak. Balkan müziğinin efsanevi topluluğu Dzambo Agusevi Orkestra 22.30’da  Suzan Kardeş’in bıraktğı yerden ritmi arşa çıkarmayı vaat ediyor.

Salon’da cümbüş var

Yenikapı’ya metroyla üç durak uzaklıktaki Şişhane’ye uzanalım. Salon İKSV, Hıdırellez ruhunu yaşatmayı seçen bir diğer etkinlik mekânı oldu. Balkan müziğinin dünya çapındaki ismi Shantel ile ortak projelere imza atan Cümbüş Cemaat, beslendiği o damarın ezgileriyle bu akşam Salon’da. Tony Gatliff’in ‘Djam’ filmiyle de ünlenen topluluk, yüksek enerjili cümbüşüyle en çok da Hıdırellez’e yakışıyor.

Sakinlik arayanlara Bülent Ortaçgil

Yüksek tempoyu bünyesi kaldırmayanlar için de İstanbul’da bu hafta sonu seçenek çok. Birisi Hayal Kahvesi Aqua Florya’daki Cem Adrian konseri, bir diğeri de Kadıköy Sahne’de gerçekleşecek olan Bülent Ortaçgil performansı. İstanbul’un iki farklı yakasındaki bu iki özel etkinlik hafta sonunu daha sakin karşılamak isteyenler için öne çıkan etkinlikler arasında.

Hadise Volkswagen Arena’da

Jolly Joker Kıyı İstanbulhafta sonunu karşıladığımız bu akşamda Kalben’e ev sahipliği yapacak. Türkiye’nin en çok dinlenen kadın solistleri arasında yer alan Simge Sağı, Jolly Joker Vadistanbul’da bu akşam sahne alacak. Gecenin en büyük olaylarından birine Volkswagen Arena tanıklık edecek. Hadise, bu akşam saat 21.00’de sevilen şarkılarını Volkswagen Arena’da seslendirecek.

İstanbul hayranı Brazzaville Blind’da

Kendilerini İstanbul hayranı olarak tanımlayan ve bu sevgilerine İstnabullular tarafından da sadık bir karşılık alan Amerikalı indie topluluk Brazzaviile bu akşam saat 21.30’da Asmalımescit’teki Blind’da hayranlarıyla buluşacak. Eski Babylon’ın Brazzaville’in ‘Bosphorus’ şarkısıyla yankılandığını şimdiden tahmin etmek mümkün.

Anadolu yakasında hiphop buluşması

Gelelim çoğu insan için hafta sonun en güzel gününe. Bu cumartesi akşamı İstanbul’un farklı yerlerinden hiphop ezgilerinin yükseldiğini görüyoruz. Beyrut Performance’da Şehişah, Dorock XL Kadıköy’de ise Şanışer ve Sokrat St müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Yine aynı yakada ama bambaşka tarzıyla Merve Özbey, Jolly Joker Kartal İstMarina’da sahne alacak. Konserin başlangıç saati 21.00.

The Ringo Jets yeni albümünü Zorlu PSM’de kutluyor

Aynı saatlerinde kentin Avrupa yakasının önemli müzik rotalarından Zorlu PSM, The Ringo Jets’in özel buluşmasına ev sahipliği yapacak. Yeni albümleri ‘The Radio Ringo’yu geçen hafta dinleyiciyle buluşturan alternatif müziğin yükselen ismi The Ringo Jets, bu yeni çalışmalarının kutlaması niteliğindeki konserle  Zorlu PSM %100 Studio’da.

Türkiye’de kadın müzisyenlerin dinlenme oranı yüzde 50 arttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.