ABD istihbaratı: İran depremlerde Suriye’ye insani yardım adı altında mühimmat gönderdi

ABD belge sızıntılarında yeni bir iddia gün yüzüne çıktı. Buna göre İran, on binlerce kişinin ölümüne yol açan Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgeye gönderilen insani yardım araçlarıyla bölgeye gizli silah sevkiyatı yaptı.

Dünya 9 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Depremler nedeniyle Suriye'de en az 5 bin 800 kişi hayatını kaybetti, binlercesi yaralandı. Fotoğraf: AA

ABD Ulusal Hava Muhafızları’nda görev alan 21 yaşındaki Alex Teixeira’nın arkadaşlarına çalım satmak için Discord’da paylaştığı ve bunun akabinde diğer medya platformlarında dolaşıma giren çok gizli istihbarattan halen yeni bilgiler öğreniyoruz.

Washington Post’un haberine göre, 6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş olan ve hem Türkiye’yi hem de Suriye’yi sarsan depremlerin ardından İran’ın Suriye’ye gönderdiği yardımların içinde savunma amaçlı askeri teçhizatın da bulunduğu bildiriliyor.

İran’ın Suriye’ye yasa dışı bir şekilde soktuğu iddia edilen silahlar arasında tanımlanmamış silahlar, mühimmat ve insansız hava araçları bulunuyor. Belgeye göre bu sevkiyatlar Irak’taki militan gruplar ve istihbarat toplama konusunda uzmanlaşmış Kudüs Gücü aracılığıyla koordine edilen araç konvoyları kullanılarak yapıldı.

Bu ifşa ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan ABD’li bir savunma yetkilisi, belgenin gerçekliği konusunda açıklama yapmayı reddetse de belgede yer alan bilgilerin, İran Devrim Muhafızları’nın daha önce de Irak ve Suriye’ye giden insani yardımları kendilerine bağlı örgütlere malzeme ulaştırmak için kullandığı faaliyetlerle uyumlu olduğunu söyledi.

Öte yandan İran bu istihbaratın doğruluğu hakkında yorum yapmadı ancak geçen ay İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptıkları bir açıklamada Tahran’ın deprem yardımı adı altında Suriye’ye hava savunma sistemleri sokmak için kargo uçaklarını kullandığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını ifade etmişti.

ABD'deki gizli belge krizinde bugün: Teixeira'nın hâlâ istihbaratlara erişimi olabilirABD’deki gizli belge krizinde bugün: Teixeira’nın hâlâ istihbaratlara erişimi olabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.