Filmi sonuna kadar izleyen cumhurbaşkanı mı yoksa filmde uyuyan cumhurbaşkanı mı? Karar sizin!

Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir kriter olur mu bilemeyiz. Ama kimi sinemaseverler için önem arz edebilir. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu 'Bir Zamanlar Anadolu'da' filmini gözünü kırpmadan izleyecek kadar iyi bir sinemasever. Ama Muharrem İnce ise filme dayanamayıp uyuyanlardanmış.

Kültür Sanat 10 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

‘Bir Zamanlar Anadolu’da’…  Türkiye’nin en önemli yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan’ın senaryosunu yazıp yönettiği, 2011 Cannes Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü’ne layık görülen filmi.

Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel, Muhammet Uzuner, Ahmet Mümtaz Taylan, Ercan Kesal, Murat Kılıç’ın rol aldığı film, bozkırın ortasına gömülü bir cesedin izini süren bir doktor, savcı ve polislerin geceden gündüze bir günde içinde yaşadıklarını anlatıyordu. Gerilim yüklü hikaye, cinayeti araştıran ekibin bir gününü, 157 dakikaya sığdırmıştı.

Kemal Kılıçdaroğlu ilgili bir sinemasever

Bu uzunluktaki bir filmi ilgiyle izlemek herkes için kolay olmayabilir. Ancak Ebru Ceylan’ın son sosyal medya paylaşımından anladık ki Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sabırlı ve ilgili bir sinemasevermiş. Kılıçdaroğlu; tıpkı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Erdal İnönü gibi Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanlarının sürdürdüğü bir geleneğini hatırlatıyordu bize: siyasiler de sinemasever olabilir.

Atatürk’ün, kimi söylevlerinde sinemaya atıflar yapması ve Çankaya Köşkü’ne Kinox Ernemann marka sessiz bir projeksiyon makinesi alınması  sinemaya ilgisini gösteren örneklerden yalnızca bazıları. Festivalleri takip eden, bağımsız filmleri izleyen Erdal İnönü ise bu geleneği devam ettiren bir başka sosyal demokrat genel başkan.

Ebru Ceylan’ın 8 Mayıs tarihli Instagram hikayesi paylaşımı.

‘Muhtar’a bayıldı aynı muhtarlar Anadolu’da vardır’

Ancak görünen o ki geçmişte uzun yıllar CHP’de görev almış Muharrem İnce bu geleneği o kadar da benimsememiş. Ebru Ceylan, Instagram hikayesinde gazeteci Cengiz Semercioğlu’nun 2011’de filmi birlikte izlediği Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili anısını anlattığı yazısını paylaştı.

Semercioğlu, filmi beraber izlediği Kılıçdaroğlu’nun uyuyakalmasından bile korkmuş ama işler hiç de korktuğu gibi gitmemiş. Filmi gözünü kırmadan izleyen Kılıçdaroğlu, yorum yapmayı da ihmal etmemiş: “Tarz olarak Orhan Pamuk’un ‘Kara Kitap’ını çağrıştırdı bana Nuri Bilge’nin filmi. Oyunculuklar da müthişti. Muhtar’a bayıldım, gerçekten de aynı muhtarlar vardır Anadolu’da.”

‘Bir Zamanlar Anadolu’da uyuyan, Mayıs Sıkıntısı’nda ne yapar?

Ebru Ceylan’ın paylaşımı vesilesiyle bir şey daha öğrendik. O gece herkes Kılıçdaroğlu kadar sabırlı değilmiş. Gösterime katılan isimlerden Memleket Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu’nun hemen yanındaki koltukta uyumuş. Bu arada ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ ağır tempoda ilerleyen filmleriyle bilinen Nuri Bilge Ceylan’ın en hareketli filmlerinden biri. ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’yı izlerken uyuyan İnce, ‘Mayıs Sıkıntısı’nı izlese ne yapardı, merak etmeden duramadık.

Ebru Ceylan fotoğraf sergisini kaçırmayınEbru Ceylan fotoğraf sergisini kaçırmayın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.