Gazetecilik Oscar’ları dağıtıldı: Kanadalı gazeteci babasının kilise okulunda yaşadıklarını anlattığı podcast’le ödül aldı

ABD'de gazeteciliğin en önemli ödülü Pulitzer'in kazananları açıklandı. Kanadalı Connie Walker, babasının, Kanada'daki yatılı kilise okullarında yaşadıklarını anlattığı podcast serisiyle ödül alırken, kamu yararı ödülünü Ukrayna'da sivillere yönelik vahşeti haberleştiren AP gazetecileri aldı.

Dünya 10 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
1917'den beri verilen, en eski ödül Kamu Yararı ödülünü Ukrayna'da sivillere yönelik şiddeti haberleştiren AP muhabirleri kazandı. (Kaynak: Pulitzer.org)

Gazetecilik dünyasının en önemli ödülü olan ve 21 alanda verilen Pulitzer sahiplerini buldu. Ödüller arasında en ses getirenlerden birisi ‘Sesli anlatım’ dalında ödüllendirilen podcast oldu. Kanadalı gazeteci Connie Walker’ın, babasının Kanada’da yatılı kilise okulunda yaşadıklarını anlattığı podcast, ‘En iyi sesli habercilik’ kategorisinde ödüle layık görüldü.

Güney Saskatchewan’daki Okanese First Nation Topluluğu üyesi olan gazeteci Walker, ekibiyle hazırladığı ve ödüllendirilen ‘Stolen: Surviving St. Michael’s’ isimli çalışmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hâlâ şokta gibi hissediyorum. Bu çok şey ifade ediyor. İnanılmaz bir onur. Bu hikâyeleri bizimle cesurca paylaşan tüm insanları düşünüyorum. İnsanlar bu hikâyeleri bilmeli. Artık daha fazla insan duyacak” dedi.

1880’den 1998’e kadar

Stolen: Surviving St. Michael’s adlı podcast serisi toplam 8 bölüm ve toplam süresi 6 saatten fazla. Podcastte tartışılan yatılı kilise okullarının Kanada’daki geçmişi 1880’lerin başına uzanıyor ve 1998’de sonuncusunun kapanmasıyla bitiyor. Fakat acıları hâlâ sürüyor. Bu okullar, ‘Kanada tarihinin en büyük çocuk istismarının yaşandığı yer’ olarak nitelendiriliyor. 150 binden fazla yerli çocuğun ailelerinden zorla alınarak yerleştirildiği bu okullarda, çocukların büyük bölümü rahip, rahibe ve diğer öğretmenler tarafından fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet gördü ve istismara uğradı. Ülkede 2010’da kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonunun kayıtlarına geçen istismarların yanı sıra bazı çocukların üzerinde tıbbi deneyler yapıldığı belirlendi.

Kanada Federal Hükümeti, binlerce çocuğun açlık, soğuk ve hastalık sonucu hayatını kaybettiği yatılı kilise okullarında yaşananlar için mağdurlardan resmen özür dilemişti.

Jeff Bezos’un servetini hayal etmemizi sağlayan çalışma da ödüllendirildi.

Jeff Bezos’un servetini anlatmak

Kazanana 15 bin dolar ödül de verilen Pulitzer Ödülü 21 farklı kategoride dağıtıldı ve bu yılın kazananları arasında her zaman olduğu gibi çarpıcı çalışmalar vardı.

İlgi çekici örneklerden biri New York Times’da yayınlanan, Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un aklımızın almayacağı servetinin bir görselleştirmesi oldu. Bu çalışma Mona Chalabi imzası taşıyordu ve konusu da ‘Jeff Bezos’un servetini hayal etmenin 9 yolu’ydu.

1917’den beri verilen ‘Kamu Yararı’ dalındaki ödülüyse, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında sivillerin katledilmesine tanıklık eden kuşatma altındaki Mariupol kentinden cesur haberler yapan gazetecileri nedeniyle Associated Press kazandı. Bu ödül, Mstyslav Chernov, Evgeniy Maloletka, Vasilisa Stepanenko ve Lori Hinnant’ın çalışmaları için verildi.

ABD’de yılın en önemli gazetecilik ödülü, 6 Ocak ayaklanmasını güzel anlatan The Washington Post’aABD’de yılın en önemli gazetecilik ödülü, 6 Ocak ayaklanmasını güzel anlatan The Washington Post’a

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.