Hareket şart: Kadınlarda yüzde 53, erkeklerde yüzde 31.7 az hareket ediyor

Bugün Sağlık İçin Hareket Günü. Fakat hareket konusunda yeterli seviyede değiliz. Uzmanlara göre haftanın 5 günü, 30'ar dakika orta şiddette egzersiz yetişkinler için yeterli ve bir sürü rahatsızlığın önleyicisi.

Sağlık 10 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Bugün 10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Günü ve günün önemiyle örtüşen sonuçlar Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması raporunda karşımızda duruyor. Buna göre ülkemizde fiziksel aktivite yeterli seviyede değil.

Kadınların yüzde 53.1’inde, erkeklerin yüzde 31.7’sinde fiziksel aktivite düzeyi düşük olarak belirlendi.

Düzenli fiziksel aktivite kalp hastalığı, inme, diyabet, hipertansiyon, obezite ve çeşitli kanserler gibi hastalıkları önlemeye yardımcı oluyor. DSÖ verilerine göre dünya genelinde her dört yetişkinden birinin ve ergenlerin yüzde 81’inin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı öngörülüyor.

İlkokul 2’nci sınıf çocuklarında yapılan Şişmanlık Araştırması’na göre de çocukların yüzde 36.2’si hafta içi günde 2 saatten fazla televizyon seyrediyor ya da bilgisayarla vakit geçiriyor. Bunun oranı hafta sonu yüzde 69,9’u buluyor. Bu da hareketsizliğin bir diğer işareti.

Uzmanlar, sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftanın 5 günü 30 dakika orta şiddette egzersizin yetişkinler açısından yeterli olduğunu vurguluyor. Çocuklarda durum farklı. 1-4 yaş arası gün içinde farklı şiddetlerde 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalı. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerin günde 60 dakika fiziksel aktivite yapması şart.

Pazar yürüyüşü için bir sebep daha: Egzersiz, bağımlılığa karşı ilaç etkisi yapıyormuşPazar yürüyüşü için bir sebep daha: Egzersiz, bağımlılığa karşı ilaç etkisi yapıyormuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.