AKM’de bir başyapıt: Verdi’nin Falstaff’ı sahnede

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Giuseppe Verdi’nin bir insanlık komedyası 'Falstaff'ı sahneleyecek. Bestecinin son başyapıtı olarak kabul edilen 'Falstaff', 13, 27 ve 31 Mayıs'ta AKM'de sanatseverlerle buluşacak. Verdi'nin operası, Shakespeare oyunlarından bir uyarlama olma özelliği de taşıyor.

Kültür Sanat 10 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
İDOB'un sahneleyeceği 'Falstaff', Verdi'nin son opera eseri olma özelliği taşıyor.

Verdi’nin 1893 yılında ilk kez sahnelediği eseri ‘Falstaff’, AKM’de. Verdi’nin başyapıtları arasında yer alan ‘Falstaff’, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek. Verdi’nin aynı zamanda bestelediği 26. ve son operası olan ‘Falstaff’, William Shakespeare oyunlarından sahneler barındırması itibarıyla da özel bir öneme sahip. Shakespeare’in ‘Windsor’un Şen Kadınları’ ile ‘4. Henri’den bölümler içeren ‘Falstaff’, 13, 27 ve 31 Mayıs’ta AKM’de izleyiciyle buluşuyor.

Verdi, üç perdelik ‘Falstaff’ı, bestelemek istemesinin en büyük  nedenlerinden biri olarak  Shakespeare’e duyduğu hayranlık olarak açıklar. İtalyan besteci birçok dramatik ve trajik opera bestesinin ardından, bu gülünç, muzip ve nükteli opera eserini bestelerken büyük bir keyif aldığını da belirtir.

‘Falstaff’ üç temsille AKM’de sahnelenecek.

Hikâye 14. yüzyıl İngiltere’sine uzanıyor

Orijinal dilinde İtalyanca olarak seslendirilecek olan eserin rejisörlüğünü Renato Bonajuto üstleniyor. Temsilde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı ise Tolga Atalay Ün yönetecek. Bu görkemli operanın dekor tasarımı Efter Tunç’a, kostüm tasarımı  Ayşegül Alev’e ve ışık tasarımı ise Yakup Çartık’a ait. Eserin koro şefi Paolo Villa.

14. yüzyılon İngiltere’sinde geçen hikâyede,  Shakespeare’in yarattığı en eğlenceli karakterlerden biri olan çapkın Falstaff’ın, aynı anda evli ve iki iyi dost olan Alice Ford’u ve Meg Page’i baştan çıkarmaya çalışması ile başlayan olaylar anlatılıyor. Bu komedyada;  aşk, para, hırs, entrikalar yani kısaca tüm insani duyguların yaşandığı bir karmaşanın sonunda, her şeyin bir şakadan ibaret olduğu vurgulanıyor.

Eserde; Işık Belen, Cengiz Sayın, Caner Akgün, Alper Göçeri, Murat Güney, Berk Dalkılıç, Ufuk Toker,  Çağrı Köktekin, Anıl Önder, Hazal Ata, Can Reha Gün, Bahadır Özkoca, Göktuğ Alpaşar, Erdem Sakarya, Ali Haydar Taş, Şebnem A. Kışlalı, Sevim Ateş, Dilruba  Bilgi, Özgecan Gençer, İpek Zehra Evre, Deniz Likos, Ayçin Sürücüer, Nesrin Gönüldağ, Barbora F.Hitay,  Elif Tuğba Tekışık  dönüşümlü olarak rol alıyorlar.

Müjde, çellonun pop starı Hauser İstanbul’a geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.