Avukatı konuştu: Hasan Yeşildağ Başbakan’a suikastten yargılandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Yeşildağ ailesinden Ali Yeşildağ, yayınladığı bir videosunda, ağabeyi Hasan Yeşildağ’ın dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’a suikast planından yargılandığını söyledi. 10Haber iddiayı, o dönem Hasan Yeşildağ’ın avukatı olan Ömer Yeşilyurt’a sordu.

Gündem 11 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Firari FETÖ’cü Cevheri Güven, 5 Mayıs 2023 gece yarısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Yeşildağ ailesinden Ali Yeşildağ’ın videosunu yayınladı. FETÖ’cü Güven, Ali Yeşildağ’ın videolarının süreceğini söylemişti. Google, Cevheri Güven’in YouTube kanalındaki Ali Yeşildağ videosu bloke etti. Yeşildağ ailesi, Ali Yeşildağ’ın “suç makinesi” olarak tanımlayıp suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Ali Yeşildağ’ın videosunda adı geçen “Mücahit Arslan” olarak bilinen Ali İhsan Arslan da Ali Yeşildağ ile ilgili yasal süreç başlattıklarını belirtti. Ali Yeşildağ ise FETÖ’cü Cevheri Güven aracılığıyla videolarını yayınlamayı sürdürdü.

Ali Yeşildağ, 9 Mayıs 2023’te yayınladığı “Tayyip ağabeyin en büyük sırrı” başlıklı videosunda, ağabeyi Hasan Yeşildağ’ın dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’a suikast planı yapmaktan gözaltına alındığını iddia etti.

Ali Yeşildağ şunları anlattı:

“Hasan Yeşildağ, her zamanki gibi yurt dışından geliyordu, havalimanından ben alıyordum. Atatürk Havalimanına gittim, Hasan Yeşildağ yok. Telefonunu aradım, Emniyette olduğunu söyledi. Havalimanının arka tarafındaki emniyete gittim. Aradan 5 saat sonra Hasan Yeşildağ’ı alıp Vatan Emniyeti Terör Şubesine götürdüler. Üç gün orada kaldı. Haber alamıyoruz. Terör şube özel bir şube, tabi o zaman da bunlar ‘devlet’ daha olamamış. Üç gün kapının orada bekledim. Üçüncü gün sonra haber aldım Beşiktaş’taki eski Devlet Güvenlik Mahkemesi binasına gönderilmiş. Orada Zeki Yeşildağ’la bekliyoruz. Avukat Ömer Yeşilyurt’u aradım, o da geldi. Yanında Ali Yıldırım da geldi. Üç saat sonra Hasan Yeşildağ serbest kaldı. Sorduk ne olduğunu, şöyle dedi: ‘Başbakan’a suikast planlamaktan ifademi aldılar. İsviçre’de Zürih’de konsoloslukta oturuyorduk, Haluk Kırcı da oradaydı. Kendi aramızda Mesut Yılmaz’ı öldüreceğiz falan diye konuşurken, orada bir MİT’çi bizi Türkiye’ye rapor etmiş.’ Mesut Yılmaz’ın başbakan olduğu yıllar. Yani Başbakan’a suikast planlamaktan kaydı var, Haluk Kırcı ile birlikte.”

Türkiye dün 'Erdoğan 1 milyar dolar rüşvet aldı' diyen bir videoyu konuştu, akşamına video yasaklandıTürkiye dün ‘Erdoğan 1 milyar dolar rüşvet aldı’ diyen bir videoyu konuştu, akşamına video yasaklandı

Avukat Ömer Yeşilyurt 10Haber’e konuştu

10Haber, Ali Yeşildağ’ın adını verdiği Avukat Ömer Yeşilyurt’a ulaştı.

Ömer Yeşilyurt “Olay doğru, ancak sadece Ali’nin bahsettiği gibi sadece suikast planı iddiası değil, ayrıca 1980 öncesi ülkücülerin karıştığı birtakım olaylar nedeniyle de aranması vardı” dedi. “Hatırladığım kadarıyla 1999 yılında gözaltına alınmıştı” diyen Avukat Yeşilyurt şunları söyledi:

“Mahkeme sürecinde avukatlığını yaptım. Serbest bırakıldı, daha sonra dosya kapandı, gitti. Ben sadece o dava için avukatlığını yaptım, ondan sonra devleti ele geçirdiler. Hasan Yeşildağ ile bizim bulunduğumuz yer farklı, bize ters geldi ve yollarımız ayrıldı.”

Yeşildağ'dan ikinci video: Tarım Bakanlığında 3,5 milyar dolarlık rüşvet iddiasıYeşildağ’dan ikinci video: Tarım Bakanlığında 3,5 milyar dolarlık rüşvet iddiası

Hasan ve Zeki Yeşildağ kimdir

1961 Rize doğumlu olan Zeki Yeşildağ’ın 1990 yılından beri halı saha işletmeciliği, inşaat ve gıda sektöründe faaliyet gösteren şirketleri var. Kasımpaşa ve Rize Spor Kulüplerinde Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. Ak Parti Yönetim Kurulu Üyeliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2016 yılındaki ABD gezisinde protestocularla sık sık kavgaya giren isim Zeki Yeşildağ idi.

Kardeşi Hasan Yeşildağ ile birlikte Abdi İpekçi cinayetinden Abdullah Çatlı ekibine kadar birçok olayla anılan Zeki Yeşildağ’ın Erdoğan’ın hayatındaki asıl önemli yeri Pınarhisar Cezaevi süreciyle oldu. Hüseyin Besli ve Ömer Özbay tarafından kaleme alınan ‘Recep Tayyip Erdoğan, Bir Liderin Doğuşu’ kitabında Erdoğan’ın hapishanede öldürüleceği istihbaratını aldıktan sonra kardeşi Hasan Yeşildağ’ın yaptıkları anlatılıyor:

“Aldığı bilgiyi ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi olan kardeşi Zeki Yeşildağ’la paylaştı. Ne gibi önlemler alabileceklerini gözden geçirirken Zeki, kestirip attı: ‘Abi, uzatmaya gerek yok. Tayyip Bey’le beraber sen de gireceksin cezaevine.”

Kitapta, Hasan Yeşildağ, basit bir suç işleyip kendisinin bağlantılarıyla Pınarhisar Cezaevi’ne “koruma” olarak girdiğini anlatmıştı.

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür ise, Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca’nın tahliyesinin ardından 16 Şubat 2006 tarihinde Yeşildağ kardeşler hakkında şunları yazmıştı:

“Ağca yanlışlıkla salıverildikten sonra yakalandığında, kardeşi Adnan Ağca cezaevinin önünde medya ordusu karşısında isyan ediyordu. Öfkeliydi Adnan Ağca. O öfkeyle ileri geri bir sürü şey söyledi. Söylediklerinin içinde elle tutulamayacak saçma şeyler de vardı, gerçekten düşündürücü iddialar da…

İşte Adnan Ağca’nın iddialarından biri:

‘Başbakanın gizli kasası Hasan Yeşildağ. Her gün gizli gizli görüşme yapıyorlar. MehmetAli Ağca’nın suç ortağı Hasan Yeşildağ, Kartal’da beraberlerdi.’

Şaşırtıcı değil mi? Ne demek istiyor acaba?

İnsanın aklına ‘yine deli saçması bir iddia ortaya atılarak kafaların karışması amaçlanıyor’ düşüncesi geliyor.

Ama ya öyle değilse?

Sahi kimdi şu Hasan Yeşildağ?

Adnan Ağca’nın günahına girip suçladığı biri mi, yoksa bugün önemli ilişkileri olan ama dünü bir hayli ‘bilinmez’ biri mi? Bu sorulara Hasan Yeşildağ’ın bir cevabı var mı bilmiyoruz. Ama bildiğimiz başka şeyler var. Hasan Yeşildağ adını özellikle AK Parti İstanbul camiası çok iyi biliyor.

Çünkü, Yeşildağ’la Başbakan Erdoğan’ın ilişkisi bir hayli gerilere uzanıyor. Bu ilişkinin derinliği bir yana, su yüzüne çıkması Saray Cezaevi dönemine denk düşüyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, 4 aylık hapis cezasını tamamlamak için Saray Cezaevi’ne girdiğinde onu karşılayan kişi Hasan Yeşildağ’dı.

Şimdi asıl soruya gelelim: Hasan Yeşildağ’ın Ağca ve çevresiyle nasıl bir ilişkisi vardı?

Geçmişinde birçok ‘karanlık’ olayın olduğu söyleniyor, doğru mu? Ve bugün Hasan Yeşildağ İstanbul’da ne tür işler yapıyor?

İlgili ve yetkili kişilerden yanıt bekliyoruz.”

Arınç'tan Ali Yeşildağ çıkışı: İddiaları incelenmeliArınç’tan Ali Yeşildağ çıkışı: İddiaları incelenmeli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.