Bakan Kurum TV’de tanıtırken… Yargıdan Saraçoğlu’nda ticarileşmeye dur!

Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi olan Ankara Saraçoğlu Mahallesi’nde otopark ve ticaret alanı yapılmasına dair projeye yargı geçit vermedi. Karar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un mahalledeki yeni imarı TV'lerde tanıttığı günlere rastladı.

Gündem 11 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Saraçoğlu Mahallesi, sokaklarındaki yıllanmış ağaçlardan eski Ankara’daki kentleşme figürlerini barındırmasına kadar birçok açıdan Başkent’in özgün kalabilen ender yerleşkelerinden sayılıyor.

30 yıllık hukuk savaşı kamu lehine sonuçlandı; Yargı, Ankara’da Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’nde yeraltına otopark ve ticaret alanı yapılmasına izin vermedi.
30 yıldır bu alan için hukuk mücadesi veren Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Saraçoğlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Ranta açmak istediler, açamadılar. Yargı kararı seçim öncesi halkımıza armağanımız olsun. Bu kararlar, Cumhuriyet değerlerine ve Cumhuriyet hafızasına mekânsal saldırıların en üst seviyede olduğu Başkent’te verdiğimiz kamu mücadelesinin sonucudur. Yargı, Saraçoğlu’nda üst üste verdiği iptal kararlarıyla, hukuksuzluğu ifşa etmişti. Ancak iktidar durmak bilmeden devam etmişti. Seçimlere günler kala Saraçoğlu Mahallesinin açılışını yaprak şov yapmak isteyen iktidara en güzel cevabı açtığımız davada yargı verdi. ‘İmar planları Saraçoğlu Mahallesi’nin, özgünlüğünü bozar, ticarete konu edilemez, kentleşme politikalarına aykırı dedi”. 13.İdare mahkemesine ve daha önce defalarca kez Saraçoğlu Mahallesi’nin korunmasına karar veren bütün mahkeme heyetlerine teşekkürü bir borç biliriz” dedi.

‘Hukuksuzluğun ifşası’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve meslek odaları, Saraçoğlu Mahallesi’nin özgünlüğünü bozan imar planları ve yargı kararları dikkate alınmadan yeniden aynı imar planını yapan, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın girişimi üzerine dava açmıştı. Ankara 13.İdare Mahkemesi son davayı da kabul ederek plan değişikliğini iptal etti.
Candan, “Bu karar, Cumhuriyet değerleri ve Cumhuriyet hafızasına mekânsal saldırıların en üst seviyede olduğu Başkent’te verdiğimiz kamu mücadelesinin sonucudur. Yargı, Saraçoğlu’nda üst üste verdiği iptal kararlarıyla, hukuksuzluğu ifşa etti” dedi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.