İkinci tur startı verildi… Kılıçdaroğlu: ‘Buradayım be!’, Erdoğan: ‘Tarihi zafer yakın!’

Cumhurbaşkanlığı seçiminin iki ana rakip partisi Ak Parti ve CHP, silkelenip ikinci tura hazırlanmaya başladı. İki parti de saatler süren MYK toplantıları yaptı. Liderler ise iddialı konuşmalarla 28 Mayıs’ı işaret etti.

Siyaset 16 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2.tura kalan iki ana partide de dün yoğun bir gün yaşandı.

İlan edilmiş hiçbir programı olmayan CHP, akşam saatlerinde MYK toplantısı yaptı. CHP Genel Merkezi’ndeki toplantıda, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’ne ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Ayrıca, 28 Mayıs 2023 Pazar gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için yapılacak çalışmalar ele alındı. Basına kapalı toplantı 2,5 saat sürdü.

Ak Parti de vakit geçmeden 2.tur hazırlığına girişti. Akşam saatlerinde parti genel merkezinde düzenlenen MYK toplantısında, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’ne ilişkin değerlendirmede bulunulduğu, 28 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanı ikinci tur seçimine yönelik de stratejilerin ele alındığı belirtildi. Basına kapalı yapılan toplantı 3 saat sürdü.

Kılıçdaroğlu masaya vurdu

Partilerin genel başkanları da seçmenlerine ikinci tur için kararlılık belirten konuşmalarla sosyal medyadan seslendi.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından bir video paylaşarak, “Buradayım be buradayım, Siz de buradasınız (kalbini göstererek). Vallahi de billahi de sonuna kadar mücadele edeceğim. Buradayım” dedi.

Sakin mizacıyla bilinen Kılıçdaroğlu’nun “buradayım” derken masaya avcunun içiyle vurarak konuşması dikkat çekti. Alışılageldik Kılıçdaroğlu videolarının aksine asık ancak kararlı bir yüzle yapılan bu masaya vurma hareketini, 28 Mayıs’a kadar sertleşebilecek siyasi atmosfere hazır olunduğunun ve rakipten gelebilecek suçlamalara karşı sağlam durma kararlılığının altını çizmek olarak yorumlandı.

Erdoğan: Tarihi başarıya imza atacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı seçiminin yarım puandan az bir farkla ikinci tura kaldığını, sandıkta tecelli eden bu iradeye saygı duyduklarını belirterek, “14 Mayıs’ta elde ettiğimiz oy oranını daha da yükselterek 28 Mayıs seçiminden zaferle çıkacak, inşallah tarihi bir başarıya imza atacağız” ifadesini kullandı.

Açıklamada Erdoğan’ın “Milletimiz; Kandil’den, Pensilvanya’dan, sosyal medya mecralarından ve yabancı dergi kapakları üzerinden yapılan siyaset mühendisliklerine rağmen özgür iradesine sahip çıkmıştır cümlesini kurması, 28 Mayıs’a kadar sürdüreceği propaganda çizgisi hakkında fikir veriyordu.

Seçimler ikinci tura kaldı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, sandıkların yüzde yüzünün açıldığını belirterek kesin olmayan sonuçlara göre Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 49,51, Kılıçdaroğlu’nun yüzde 44,88, Oğan’ın 5,47’nin oy aldığını ve seçimin ikinci tura kaldığını açıklamıştı.

Karamollaoğlu: Küsmek yok

İki ittifakın genel başkanlarından da 2.tur açıklamaları gelmeye başladı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda; ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Karamollaoğlu’nun paylaşımı şöyle:

“Kazanacağız inşallah! İnsanımıza kendimizi çok daha iyi anlatacak ve kazanacağız! Kazanacağız inşallah! 2 hafta boyunca çok daha fazla koşacak ve kazanacağız! Kazanacağız inşallah! Haksız ithamları çürütecek, algı oyunlarını bozacak ve kazanacağız! Yorulmak, kızmak, küsmek yok! Kazanacağız!”

 

Babacan: Bu fark kapanır

DEVA Partisi lideri Ali Babacan seçim sonuçlarına ilişkin sosyal medya hesabından bir video yayımladı. Babacan, “Endişeye mahal yok. 28 Mayıs akşamı Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olacaktır” ifadelerini kullandı.

İki lider arasındaki oy farkının kapanabilecek bir fark olduğunun altını çizen Babacan, ikinci tur için daha çok çalışacaklarını söyledi ve futboldan bir örnek verdi:

“Fatih Terim’in bir sözü vardır. Takımı sezon sonuna doğru 8 puan geriden girdiğinde 8 de kapanır 18 de demişti takımı o sezon şampiyon olmuştu.

Ben de diyorum ki 2 buçuk da kapanır 12 buçuk da. Düştüğümüzde değil, vazgeçtiğimizde kaybederiz. 2 hafta gecikse de bahar gelecek.”

 

Davutoğlu: Biz bitti demeden bitmez

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise partisinin genel merkezinde açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, “Toplumun yarıdan fazlası onun otoriter yolsuzluk düzenine hayır, demiştir. Az bir farkla da olsa halkımız statükoya hayır demiş ve değişim talebini sandıklara yansıtmıştır. Her bir vatandaşımızın kullandığı oy bizim için kutsaldır. Bize düşen verdiği mesajı almaktır. Bunu yapacağımıza emin olabilirsiniz” ifadelerini kullandı. Sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halktan güven oyu alamadığını belirten Davutoğlu, “Biz bitti demeden bitmez” diyerek 28 Mayıs için umudunu ortaya koydu.

Meral Akşener’den yeni açıklama yok

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den ise seçim gecesi saat 3’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı açıklamadan sonra yeni bir açıklama yapmaması dikkat çekti.

Ancak Başdanışmanı Buğra Kavuncu, dün akşam bir sosyal medya paylaşımı yaptı:

“14 Mayıs seçimlerini geride bıraktık. Muhalefetin varlığı, millet egemenliğinin teminatıdır. Denge ve denetlemenin garantisidir. Halkın iktidar üzerindeki en önemli gücüdür. Dolayısıyla zayıflamaması, düşmemesi gerekir. Bizler sonuna kadar mücadele edeceğiz. 28 Mayıs 2023’te gerçekleşecek ikinci tur seçimleri için de var gücümüzle çalışacağız. Geleceğimiz için, yarınlarımız için ne yılgınlık ne de duraksama var.”

Bahçeli anket firmalarına kızgın

Seçimde görece az oy kaybına uğrayarak sürpriz yapan MHP’nin genel başkanı Devlet Bahçeli de ikinci tur açıklaması yaptı. Bazı anket şirketlerine tepki gösteren Bahçeli, “Sipariş anketlerle Milliyetçi Hareket Partisi’nin neredeyse dibe çakıldığını, baraj altında kaldığını, siyasi erime yaşadığını iddia eden ve bu sahtekarlığı ahlaksızca servis ederek melanet bir projeye hizmetkarlıklarını ispatlayan kamuoyu araştırma şirketleri iflas bayrağını çekmişlerdir” dedi. Bahçeli’nin ikinci tur mesajı ise şöyleydi:

“28 Mayıs 2023 tarihinde hep birlikte Türkiye’yiz iradesinin istikrarımızı ve istiklalimiz koruyacağına yürekten güveniyorum. Allah bizleri mahcup etmesin. Gayret bizden, tevfik Allah’tandır.”

Demirtaş: Umutsuzluk yok

HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da moral vermeye çalışan bir twitle ikinci tur startını vermiş oldu. “Umutsuzluk yok, kazandık, yine kazanacağız” diyen Demirtaş’ın paylaşımı şöyle:

 

Büyük kentlerde büyük kapışmaBüyük kentlerde büyük kapışma

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.