Reuters’tan ‘Erdoğan’ analizi: İktidarda kaldıkça daha riskli oluyor

İngiliz haber ajansı Reuters’a göre dünyada otoriter liderler iktidarda ne kadar kalırsa ekonomilerine zarar veren kararlar alma riski de o kadar büyük oluyor

Ekonomi 23 Mayıs 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Reuters'a göre Türkiye borsası Erdoğan'ın iktidarda olduğu ilk on yılda dolar bazında dokuz kat yükseldi.

Dünyanın en önemli haber ajanslarından İngiliz Reuters  Türkiye’deki seçimlere ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a atıfla, “Güçlü adamlar, iktidarda kaldıkça daha riskli oluyor” başlıklı bir ekonomi analizi kaleme aldı.

Analizde Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ın yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e işaret eden Returs, “Bir otokratın iş dünyasının yanında olacağına ilişkin umut çoğu zaman yatırımcıları baştan çıkarır. Ancak, Erdoğan, Putin ve Şi, bu umutların çok sürmediğini gösteriyor. Otoriter liderler iktidarda ne kadar kalırsa ekonomilerine zarar veren kararlar alma riski de o kadar büyük oluyor” dedi.

‘Borsa dokuz kat yükselmişti’

‘Otokratik güç ile ekonomik performans arasındaki ilişkinin açık ve dosdoğru olmaktan çok uzak’ olduğunu kaydeden Reuters, tarihten örnekler verdiği analizde  uzun süre iktidarda kalan liderlerin de ekonomilerini iyi yönetebileceğini, bunun yanında demokratik ülkelerin de ekonomi alanında kötü kararlar alabileceğini ifade etti.

“Yatırımcılar, otoriter liderler göreve ilk geldiğinde iş hayatı için iyi şeyler yapacakları düşüncesiyle çoğu zaman hevesli olur” gözleminin dillendirildiği analizde  “Örneğin, Türkiye borsası Erdoğan’ın iktidarda olduğu ilk on yılda dolar bazında dokuz kat yükseldi. Benzer şekilde, Putin’in Kremlin’deki ilk 14 yılında Rusya borsası dolar bazında beş kat değer kazandı. Şi’nin devlet başkanlığının ilk döneminde de Çin hisseleri yüzde 60 değer kazandı” dedi.

Erdoğan: Biden 'otokrat' tanımıyla neyi ifade etti, bilemem!Erdoğan: Biden ‘otokrat’ tanımıyla neyi ifade etti, bilemem!

‘Zamana ihtiyaç duyarlar’

Bu durumun kısmen bu üç liderin büyüyen ekonomiler devralmasından kaynaklandığını belirten Reuters, Erdoğan’ın bir ekonomik krizin ardından Türkiye’de iktidara geldiğini hatırlatarak, “Erdoğan, önceleri ekonomiyi çöküşün kıyısından döndüren geleneksel politikaları sürdürdü. Daha sonra ise enflasyon yükselirken faiz indirme yönündeki geleneksel olmayan politikaları benimsedi. Lira, Erdoğan’ın ikinci on yılında dolar karşısında yüzde 90 değer kaybetti ve borsa dolar bazında yarı yarıya düştü” dedi.

Bu bağlamda Çin ve Rusya’dan da örnekler veren Reuters “Otoriter liderlerin başlangıçta daha iyi performans göstermesinin bir sebebi de tek adam yönetimini tesis etmek için zamana ihtiyaçları olmasıdır. İlk zamanlarında birlikte çalıştıkları kişileri dinlemek zorundadırlar; bu da onların çok büyük bir savrulma yaşamasını önleyebilir. Fakat iktidarları daha da köklendikçe, kendileri ile aynı fikirde olmayanları çoğu zaman susturma yoluna giderler. Bunun yerine etraflarını kendilerine karşı çıkmaya korkan dalkavuklar ile doldururlar” dedi.

Ukrayna ve Tayvan’ı örnek gösterdi

Neredeyse her zaman erkek olan bu ‘güçlü adamların’ kavgaya girmeye daha eğilimli olduğunun ifade edildiği analizde, bunun sebebi olarak ‘milli gücün bu kişilerin imajının bir parçası olmasını’ gösterildi. “Fakat komşulara yönelik bir saldırganlık felaket getirebilir” diyen Reuters, bu noktada Ukrayna ve Tayvan örneklerini verdi.

Bu ülkelerde yaşananların Hindistan ve Başbakan Narendra Modi için de dersler barındırdığını kaydeden Reuters şu görüşleri dile getirdi:

“Modi’nin önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde üçüncü kez seçilmesi bekleniyor. Erdoğan ise demokratik sistemlerin bile otokratik eğilimleri her zaman dizginleyemediğini ortaya koyuyor. Yatırımcılar, güçlü adamların azalan, hatta negatif kârdan mustarip olmaya meyilli olduğunu akıllarında tutmalı.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.