RTÜK Üyesi Keser’den TRT eleştirisi: Günün 4’te 1’i iktidara ayrılmış

RTÜK Üyesi Keser, TRT'nin yayınlarının büyük bölümünün iktidar tanıtımına ayrıldığını anlattı. Keser, "Propaganda amaçlı olarak seri üretim hazırlandığı belli olan belgeseller son günlerde TRT Haber ekranlarında neredeyse tam gün yayınlanıyor" dedi.

Gündem 24 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
RTÜK Üyesi Keser, TRT'yi günün çoğunluğunu iktidar propagandasına ayırdığı gerekçesiyle eleştirdi.

Türkiye’nin kilitlendiği seçimin ikinci turu 28 Mayıs’ta. Siyasi partiler ve cumhurbaşkanları adayları da kısa süre kalan bu günlerde propagandaya yoğunluk verdi. Devlet kanalı TRT ise liderlere söz hakkı verme konusunda eleştirilerin odağında. Seçimlerin ilk turu olan 14 Mayıs’tan önce de muhalefete ayrılan sürenin iktidara ayrılan süreden az olduğu gerekçesiyle tepki toplayan TRT için RTÜK Üyesi Tuncay Keser başka bir noktaya dikkat çekti.

Keser Twitter’dan yaptığı paylaşımla TRT’nin iktidar propagandası modeline geçtiğini belirterek reklam belgesellere işaret etti. Keser, “TRT Haber, canlı yayınlar ve özel röportajlardan kalan boşlukları da bir günde 18 kez ve 127 dakika süreyle ‘ücretsiz’ yayınlanan reklam belgeselleri ile dolduruyor. Adaletsizliğin ve kamu zararının faturası ise milletin sırtına” dedi.

Öte yandan Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre; Keser, TRT Haber’de yayınlanan “Kalkınma Yolunda 100 Yıl”, “Milli Güç Güçlü Türkiye”, “Demokrasi Yolunda 100 yıl” ve “Şehirlerimizle Türkiye” başlıklı belgesel reklamlar günün 4’te 1’ini kapladı. İktidar için hazırlanmış belgesellerin günde 15-20 kez TRT Haber ekranlarına taşındığını belirten Keser, yaklaşık 9 ile 12 dakika arasında süren belgesellerin, “Nükleer Enerji”, “Eğitim, Milli Savunma”, “Milli Muharip Uçak”, “Ulaştırma”, “Sağlık”, “28 Şubat”, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”, “Koalisyon Açmazı”, “Ayasofya-i Kebir Camii” gibi konuların işlendiğini de belirtti.

TRT Haber’de yayınlanan Demokrasi yolunda 100 yıl belgeselinden bir kare.

Buna göre 21 Mayıs günü yapılan taramada TRT Haber’de ‘Kalkınma Yolunda 100 Yıl’ belgeseli 8 kez, ‘Demokrasi Yolunda 100 Yıl’ 4 kez, ‘Şehirlerimizle Türkiye’ 6 kez yayınlanırken, söz konusu belgesellerin toplam yayın süresi 2 saat 8 dakika oldu. Aynı gün Cumhur İttifakı ortakları partilerin lider ve sözcülerinin TRT Haber’deki canlı yayın süreleri de 3 saat 40 dakika olurken, toplamda 5 saat 48 dakika iktidar propagandası yapıldı. Haberler de hesaplanınca bu süre daha da arttı.

TRT Haber ekranlarında 18 ile 24 Mayıs tarihleri arasında ‘Kalkınma Yolunda 100 Yıl’ belgeseli toplam 77, ‘Milli Güç Güçlü Türkiye’ belgeseli 17, ‘Demokrasi Yolunda 100 yıl’ belgeseli 33, ‘Şehirlerimizle Türkiye’ belgeseli ise 30 kez gösterildi. Belgesellerin toplam gösterilme sayısı ise 157 oldu.

YSK’nın seçim dönemi yayınlarının tek yönlü ve taraflı olmaması yönünde kararı olduğunu anımsatan Keser, “Bugüne kadar, bu ilkelere uyulup uyulmadığı konusunda hiçbir denetim yapılmış değil. Ne YSK ne de RTÜK hiçbir adım atmadı” dedi. Ayrıca seçim günü dahi Türkiye Yüzyılı logolu siyasi parti reklamı yayınlandığını kaydeden Keser, “Propaganda amaçlı olarak seri üretim hazırlandığı belli olan belgeseller, seçimin ilk döneminde TRT ekranlarında görülmeye başlamıştı, son günlerde ise TRT Haber ekranlarında neredeyse tam gün yayınlanıyor” diye konuştu. Bunların tamamının reklam filmi niteliğinde olduğunu ifade eden keser, ücretsiz propaganda için böyle bir yol bulunduğunun anlaşıldığını söyledi ve “Bir yandan YSK kararları ihlal ediliyor, bir yandan da kamu zararına yol açılıyor. Bunlar çok açık bir suç oluşturuyor. TRT yönetimi görevini kötüye kullanıyor ve suç işliyor. TRT yönetimi, yasakları sürekli ihlal ederek hukuk devleti ilkesini, seçim adaletini ve demokrasiyi baltalıyor” dedi.

Bu tartışmaların arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilginç bir değerlendirmede bulundu. HaberTürk yayınında adil bir yarış olmadığı ve TRT’nin muhalefet liderlerine iktidar liderlerinden daha az yer verdiğine dair eleştirilere Varank, “Ben de çıkmadım TRT’ye” yanıtını verdi.

Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında çok sert ‘montaj’ atışmasıErdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında çok sert ‘montaj’ atışması

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.