Dürüst vatandaş yine cezalandırıldı, pandemi cezaları iade edilecek

Pandemide kesilen cezaların iadesi için Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itiraz karara bağlandı. Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, maske takmadığı için 900 lira (2 hafta içinde ödeyenler 675 lira) idari para cezası ödeyenler parasının iadesini isteyebilecek.

Ekonomi 25 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Her vergi affında vergisini düzenli olarak ödeyen vatandaşların yaşadığı durum, bu kez pandemide kurallara uyanların başına geldi. Pandemi döneminde toplu taşıma ve hastane gibi hastalığın bulaşma riskinin yüksek olduğu yerlerde maske takmayanlara verilen idari para cezaları affedildi. Pandemi döneminde kesilen cezalara ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne yapılan itirazın karar metni Resmi Gazete’de yayınlandı. Anayasa Mahkemesi kararına göre, pandemide ödenen maske takma zorunluluğu ve diğer yasaklara ilişkin idari para cezaları geri alınabilecek. Kararda, “Anayasa Mahkemesi 3/11/2022 tarihli ve 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un geçici 4. maddesinin ikinci cümlesinde yer alan “…tahsil edilmiş olan idari para cezaları iade edilmez” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline oy çokluğuyla karar verildi” denildi.

Para cezaları torba yasayla iptal edilmişti

Geçen yılın sonlarında çıkan torba yasa ile pandemi cezalarına af gelmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tahsilat genel tebliğleri, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Tebliğe göre göre, maske başta olmak üzere salgının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirlere uyulmaması nedeniyle 11 Mart 2020 ile 9 Kasım 2022 tarihleri arasında verilen para cezaları silindi. Buna göre, 9 Kasım 2022’den önce yapılmış ceza ödemelerinin iade edilmemesine karar verilmişti. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na göre maske takmama cezasına uymayan vatandaşlara güvenlik güçleri tarafından 900 TL’lik para cezası kesilmişti. Para cezası kesilen kişiler 2 hafta içinde ödeme gerçekleştirdiği takdirde ceza 675 TL’ye düşürülmüştü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.