Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun 2’nci tur performansı: Gün gün iki lider neler yaptı

Türkiye yarın seçimin 2'nci turu için tekrar sandık başında olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu, 2 haftalık süreçte bir yandan seçim çalışması bir yandan da destek görüşmelerini sürdürdü. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun gün gün nasıl çalıştığını, neler yaptığını derledik.

Siyaset 27 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türkiye ilk kez 2’nci tur seçim için sandık başına gidecek. Yarın sandık başında iki aday, Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak.

Peki, bugüne gelene dek, 14 Mayıs’tan bu yana iki haftalık süreçte neler yaşandı?

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun gün gün nasıl çalıştığını, neler yaptığını derledik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile başlayalım…

Erdoğan, 15 Mayıs’ın ilk saatlerinde Ak Parti Genel Merkezi’nde balkon konuşmasını yaptı. 14 Mayıs seçimlerinde en yakın rakibi olan Kılıçdaroğlu’na fark attığını, parlamento seçimlerinde ise istediğini aldığını vurguladı. 15 Mayıs günü öğleden sonra ise Erdoğan seçimin ikinci tura kaldığını açıklayan bir tweetle seçmenden “Hangi siyasi partiye gönül verirse versin tüm vatandaşlarımın oyuna talip olduğumuzu ifade etmek istiyorum” mesajıyla destek istedi.

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na: Nazi dönemini aratmayan nefret söylemleriErdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na: Nazi dönemini aratmayan nefret söylemleri

Erdoğan, 16 Mayıs akşamı CNN TÜRK-Kanal D ortak yayınında gazeteciler Ahmet Hakan ve Hande Fırat’ın sorularını yanıtlayıp ikinci tur öncesi nasıl bir kampanya yürüteceğini anlattı. Erdoğan programda, parlamentodaki Cumhur İttifakı ağırlığı nedeniyle “güven” ve “istikrar” kelimelerini öne çıkarıp deprem bölgesine ağırlık vereceğini ifade etti.

17 Mayıs günü ise Erdoğan’ın programında “Ak Parti İl Başkanları, Milletvekilleri, Milletvekili Adayları ve Belediye Başkanları Toplantısı” vardı. Erdoğan burada, “Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasının gayretlerimizle 2 ay daha uzatılmasına karar verildi” diyerek müjde verdi.

Erdoğan, 18 Mayıs günü “İstanbul Ulaşım Sektörü Buluşması” programındaydı. Esnafa verdiği destek paketlerini hatırlatan Erdoğan, yeni müjdeler duyuracağını ilan etti. Ayrıca, deprem bölgesine geçeceğini burada da vurguladı.

19 Mayıs’a Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajıyla başlayan Erdoğan, İstanbul Modern’in yeni binasını ziyaret edip dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet’e Türk vatandaşlığından çıkarıldıktan sonra vatandaşlığı kendilerinin verdiğini söyledi. 19 Mayıs’ta Erdoğan’ın ikinci durağı “Hemşehri Dernekleri Buluşması” oldu. Erdoğan burada ise “zafer sarhoşluğu yok, sandıklara sahip çıkacağız” mesajı verdi.

19 Mayıs’ta ayrıca siyasi olarak kritik bir hamle geldi. Erdoğan, İstanbul Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde ATA İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 19 Mayıs’ta Sinan Oğan ile görüştü.

20 Mayıs’ta Erdoğan deprem bölgesine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile gitti. Erdoğan deprem bölgesindeki ilk durağı Adıyaman’da “Cumhurbaşkanlığında yüzde 66’yı geçen oy oranıyla Adıyaman tercihini bizden yana kullandı” dedi.

20 Mayıs günü ikinci durak ise Kahramanmaraş oldu. Erdoğan aynı zamanda gençlerle yaptığı sohbetin kaydını da 20 Mayıs akşamı yayınladı.

Erdoğan, 21 Mayıs’ta Hatay’daydı. Hatay’da vatandaşlara hitap eden Erdoğan, sonrasında Defne Devlet Hastanesi’ni ziyaret etti ve bu hastanenin kısa sürede yapılmasına dikkat çekti. Erdoğan akşam saatlerinde ise Gaziantep’e geçip burada da bir konuşma yaptı. Erdoğan’ın deprem bölgesindeki ortak vurgusu ise “depremzedeleri hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız” oldu.

22 Mayıs’ta Erdoğan’ın programında “Büyük Rumeli Buluşması” vardı. Akşam ise Erdoğan TRT yayınına çıktı. Erdoğan’dan “depremzede gençlere özel burs” müjdesi geldi.

23 Mayıs’ta Erdoğan Malatya’daydı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan Sivas’a geçti. Erdoğan’ın “terör elebaşları Kandil’den hemen her gün bir video çekerek CHP Genel Başkanı’na alenen oy istediler” vurgusu dikkat çekti.

Erdoğan, 24 Mayıs’ta Ankara’da “Sivil Toplum Kuruluşları ve Muhtarlar Buluşması” düzenledi. Keçiören’de muhtarlar bir araya gelen Erdoğan, Mamak’ta ise “Hemşehri Dernekleri Buluşması” programında konuştu. Erdoğan bu programlarda yine “istikrar” vurgusu yaptı.

25 Mayıs’ta “Güçlü Sanayi Güçlü Türkiye İstanbul Buluşması” programı düzenleyen Erdoğan, sanayiciye seslenip iktidarı döneminde yapılanları anlattı. Erdoğan akşam ise CNN Türk – Kanal D ortak yayınında, “Rakibimiz Kılıçdaroğlu değil rehavet” mesajı verdi.

Erdoğan, 26 Mayıs’ta ise İstanbul’da ‘Kadın Buluşması’nda konuştu. Erdoğan’ın gündeminde Kılıçdaroğlu’nun sığınmacı söylemi vardı. Kılıçdaroğlu’nun “göndereceğiz” sözlerini “Nazi dönemini aratmayan nefret söylemleri” diye niteledi, “gönüllü geri dönüş” vurgusu yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun 2’nci tur günlüğü

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Mayıs’ın ilk saatlerinde “Her bir oy sayılana kadar buradayız” mesajıyla kameraların karşısına geçmişti. Kılıçdaroğlu, 15 Mayıs’ta ikinci kez kameralar karşısına bu kez Millet İttifakı liderleri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’la birlikte geçti. Erdoğan’a yanıt veren Kılıçdaroğlu “seçim balkonda kazanılmaz” dedi. 15 Mayıs günü Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından bir video da paylaşıp “Buradayım” mesajı verdi.

16 Mayıs’ta Kılıçdaroğlu’nun, CHP Bilgi ve İletişim Teknolojileri’nden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’i görevden aldığı iddiası kulisleri hareketlendirdi. Ancak, Onursal Adıgüzel, kendisinin istifa ettiğini açıkladı. Kılıçdaroğlu, seçim ekibini yeniledi.

17 Mayıs’ta Kılıçdaroğlu yine sosyal medyada “Türkiye için karar ver” videosuyla seçmen karşısına çıktı. Kılıçdaroğlu ayrıca 17 Mayıs’ta Millet İttifakı liderleriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

İkinci tur stratejisini netleştiren Kılıçdaroğlu, sosyal medya paylaşımları hariç ilk kez 18 Mayıs’ta kameraların karşısına geçti. Kılıçdaroğlu, “Türkiye İçin Karar Ver” sloganı ile 28 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için kampanyasını başlattı.

Kılıçdaroğlu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda gençlerle Anıtkabir’i ziyaret etti. Kılıçdaroğlu daha sonra Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile görüştü. Özdağ, Sinan Oğan ve ATA İttifakı partileriyle görüşüp değerlendirme yapacaklarını söyledi.

20 Mayıs’ta bir video yayınlayan Kılıçdaroğlu “Bu artık bir seçim değil, referandumdur. Bir önceki referandumun sonucu ortada…” mesajı verdi. Kılıçdaroğlu ayrıca katılacağı Babala TV yayını öncesi Erdoğan’a çağrı yapıp “Seni de bekleriz” dedi.

Kılıçdaroğlu 21 Mayıs’ta 7 saat süren Babala TV yayınına katıldı ve gençlerin sorularını yanıtladı.

22 Mayıs’ta Kılıçdaroğlu Adalet Partisi Genel Merkezi’ndeydi. Adalet Partisi lideri Vecdet Öz, görüşme sonrası seçmenlerini Kılıçdaroğlu’na desteğe çağırdı. Aynı gün Sinan Oğan, Erdoğan’a desteğini açıklayınca bu kez Kılıçdaroğlu, Oğan’a “Gençler, kendilerini sahte muhalifle manipüle eden Erdoğan’ın hesabını kesecek. Cehennemin kapılarını kimin kapayacağı da artık netleşmiştir” mesajıyla karşılık verdi.

Kılıçdaroğlu 23 Mayıs’ta Hatay’a gitti. Depremzedeye ev ve iş vaatlerinde bulunan Kılıçdaroğlu, akşam ise Habertürk TV’de, Gazeteciler Serap Belet, Kürşad Oğuz ve Fevzi Çakır’ın sorularını yanıtladı.

24 Mayıs’ta Kılıçdaroğlu bir kez daha Zafer Partisi’ne gitti. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Kılıçdaroğlu ile protokol imzaladıklarını belirtip 28 Mayıs’taki ikinci tur seçiminde Kılıçdaroğlu’na destek çağrısı yaptı. Ayrıca aynı gün Kılıçdaroğlu’nun katıldığı Babala TV’deki program yayınladı.

25 Mayıs’ta Kılıçdaroğlu Adana’ya gitti ve Millet Buluşması gerçekleştirdi. Aynı akşam bir video yayınlayan Kılıçdaroğlu, seçildiğinde kredi kartı borçlarının faizlerini silineceğini duyurdu.

26 Mayıs’ta ise Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile birlikte “Balkan Buluşması” programına katıldı.

Kılıçdaroğlu’nun son vaadi:  Vatandaşın kredi kartı borcunu Hazine üstlenecek!Kılıçdaroğlu’nun son vaadi: Vatandaşın kredi kartı borcunu Hazine üstlenecek!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.