Maria Dueñas ilk albümüyle meydan okuyor

Müzik radarımıza bu hafta takılanlar arasında bir genç yetenek ve bir efsane var. Minimal bir listeyle karşınıza çıktığımız bu haftada İspanyol genç yetenek Maria Dueñas'ın ilk albümü ve Ludovico Einaudi'nin Afrikalı esintili teklisi yer alıyor.

Kültür Sanat 29 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
2001 doğumlu Granadalı kemancı ilk albümünü yayınladı.

María Dueñas, muhtemeldir ki gelecek yıllarda adını daha fazla duyacağımız bir isim olacak. Genç İspanyol kemancıyı geçen yıl Borusan istanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ile verdiği konserde canlı dinleme fırsatı bulmuştuk. 3 Şubat 2022’deki konserde Rus besteci Şostakoviç’in 1 nolu Keman Konçertosu’nu seslendiren 2002 doğumlu kemancı o geceki peformansıyla büyük alkış almış pek çok müzikseverin de takip radarına girmişti.

Dueñas, yeteneğini İstanbul’da konuşturmuştu

Genç yetenek Dueñas, bu ilgiyi daha da artıracak bir meydan okumayla karşımızda. Yeteneğini İstanbul’da konuşturmayı başaran Granadalı kemancı, Deutsche Grammafon etiketiyle geçen hafta çıkan ilk albümü ‘Beethoven and Beyond’ ile klasik müziğin yaylılar için bestelenmiş özel eserlerini seslendiriyor.

Aslında bu albümü, Dueñas’ın mayıs başında çıkardığı bir EP’in nihayete ermiş hali olarak da değerlendirmek mükün. Genç İspanyol kemancı albümün ilk versiyonunda Beethoven’in ‘D Majör Keman Konçertosu’nu seslendirmişti. Tam versiyonu yayınlanan albümde Dueñas bu kez Belçikalı keman virtüözü  Eugène Ysaÿe ve Camille Saint-Saens’in bestelerini seslendirdi.

Deutsche Grammaphon gibi referans bir plak şirketinden albümünü yayınlamayı başarmış olması, Dueñas için çok güçlü bir başlangıç. İlk albümü için ayakları yere basan bir planma yapan Dueñas’ın turne programı şimdiden takip edilecekler listelerine dahil oldu. 21 yaşındaki genç yetenek yayınladığı ilk albümüyle övgüler almayı başarırken şimdiden atacağı gelecek adımlar merakla beklenmeye başlandı.

Ludovico Einaudi olgun yolculuğuna devam ediyor

Minimal müziğin tartışmasız önderlerinden Ludovico Einaudi 12 ve 13 Haziran’da İstanbul’da olacak. Aslında çok öncesi için planan iki konser yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle haziran ayına ertelenmişti. Zorlu PSM’de gerçekleşecek olan her iki konserinin de biletleri çok önceden tükenen Einaudi, sosyal medya hesabından yaptığı duyurularla her gün turne programına yeni bir rotayı dahil ederken sanatsal üretimine de devam ediyor.

Kendisiyle en son 2020 yılının ocak ayında yaptığımız röportajda Afrika müziğinden sıklıkla ilham aldığını vurgulayan Einaudi, ilhamını bu kez eserine de yansıttığı bir tekli yayınladı. ‘Laissez Moi En Paix’ adlı bestesini dinleyiciyle buluşturan İtalyan besteci, bir süredir ağırlık verdiği solo piyono bestelerinde de değişikliğe gitmiş oldu. Piyano dışında enstrümanların da var olduğu bestede Einaudi’ye Malili kora virtüözü Ballaké Sissoko da eşlik ediyor.

Yakın geçmişte Mercan Dede ile bilindik bestelerine elektronik ve biraz da otantik baharatlar katan Einaudi, ‘Laissez Moi En Paix’ ile ortak çalışmalara da yeniden yönelmiş oldu.

Shantel: Nam-ı diğer Balkanlardan gelen oyun havasıShantel: Nam-ı diğer Balkanlardan gelen oyun havası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.