İstanbul Müzik Festivali günlüğü: Nicolas Altstaedt sahnede

İstanbul Müzik Festivali'nin ikinci gününde sahne sırası Nicolas Altstaedt'ın. Münih Oda Orkestrası'nın ünlü çelliste eşlik edeceği konserde Carl Philipp Emanuel Bach, Sandor Veress, Vazha Azarashvili ve Bela Bartok'un eserleri seslendirilecek.

Kültür Sanat 2 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Alman çellist Nicolas Altsteaedt çağın en önemli virtüözlerinden biri olarak kabul ediliyor.

İstanbul Müzik Festivali görkemli açılışının ardından ikinci gün programıyla devam ediyor. 51. yılını kutlayan festivalin ikinci gününde dünyaca ünlü çellist Nicolas Altstaedt’ı İş Sanat’ta izleyeceğiz. 41 yaşındaki dünyaca ünlü çellist, sahnede aynı zamanda Münih Oda Orkestrası’nı da yönetecek. Klasik müzik dünyasının en özel topluluklarından biri olarak kabul gören Münih Oda Orkestrası, 12 yıl önce de Alice Sara Ott ile aynı sahneyi paylaşmak üzere İstanbul’a gelmişti.

İstanbul Müzik Festivali’nde özel buluşması

Türkiye İş Bankası’nın yüksek katkıda bulunan gösteri sponsoru olduğu konserde barok dönemden çağdaş bestecilere uzan geniş bir repertuvarda eserler seslendirilecek. Müziğin en büyük üç isminden biri olarak kabul edilen Johann Sebastian Bach’ın oğlu, Carl Philipp Emanuel Bach’ın çello için bestelediği eseri konserde seslendirilecek. Carl Philipp Emanuel Bach babasının müzikal mirasını pek de sahiplenmeyen bir besteci olarak biliniyor. Diğer kardeşleri gibi hayatını bir besteci olarak sürdüren Carl Philipp Emanuel Bach, baroktan ziyade klasik eserler besteleyip daha yenilikçi bir tavır sergilemeyi tercih etmişti.

Bach’ın ‘La Minör Çello Konçertosu’ ile başlayan konser, çağdaş Macar besteci Sandor Veress’in eseriyle devam edecek. 1907-1992 yılları arasında yaşayan Romanya doğumlu Macar kökenli bestecinin ‘Transilvanya Dansları’ seslendirilecek. Veress, doğduğu toprakların ezgilerinden esinlenerek bestelediği eseri Münih Oda Orkestrası seslendirecek.

Romanya’dan Gürcistan’a uzanan bu müzikal yolculukta Münih Oda Orkestrası bu kez Vazha azarashbili’nin bestesini seslendirecek. 1936 Tiflis doğumlu Gürcü besteci Azarashvili’nin çello konçertosunu Nicolas Altstaedt seslendirecek. İş Sanat’taki festival konserinin son eseri ise 20. yüzyılın en önemli bestecilerinden biri olarak kabul edilen aynı zamanda da önemli bir müzik kuramcısı olan Bela Bartok’a ait. Atatürk’ün davetiyle davetiyle Anadolu’ya gelip türküleri inceleyen Bela Bartok’un iki ‘Divertimento’ eseri seslendirilecek.

Klasik müzikte kuralları değiştiren kadın: Anne-Sophie MutterKlasik müzikte kuralları değiştiren kadın: Anne-Sophie Mutter

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.