Cumhurbaşkanı’ndan Gül’lü tören: ‘Kırgınlıklar artık bitmeli’

Cumhurbaşkanı Erdoğan için dün törenler günüydü. Beştepe’deki eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı törende “toplumsal barışma” mesajı veren Erdoğan, Meclis’te muhalefetin protestoları eşliğinde ‘tarafsızlık’ yemini etti

Siyaset 4 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

28 Mayıs seçimleriyle 3. kez cumhurbaşkanı seçilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün neredeyse bütün günü görevine başlama törenleriyle geçirdi.

Dün ilk törenin adresi Saray’dı. Geniş katılım olduğu gözlenen törene ayrıca 21 devlet başkanı ve 13 başbakan katıldı.

Beştepe’deki törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının bir kısmında eşi Emine Erdoğan yanında durdu.

Ancak törenin en sürpriz konuğu ise, bir önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun öne sürdüğü isimlerden olan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’dü.

Erdoğan, törene katılan Abdullah Gül’e özel olarak teşekkür ederek “Halef-selef olduğumuz Abdullah Gül Bey’e teşekkür ederim” dedi.

‘Yanımızda olanları unutmayacağız’

Gül ile Erdoğan böyle selamlaştı.

Beştepe’deki törenin en öne çıkan diğer unsuru ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimlerinden bu yana en yapıcı ve ılımlı konuşmayı yapmasıydı.

Törende “Seçimleri müteakip arayarak sevincimizi paylaşan devlet ve hükümet başkanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu süreçte yanımızda duranların desteğini hiçbir zaman unutmayacağız” diyen Erdoğan’ın konuşmasından önce çıkanlar ise şu şekilde:

“Dergi kapakları üzerinden milli iradeye müdahale girişimlerini de unutmayacağız. Şahsımız nezdinde Türkiye’ye yönelik bu büyük sevdanın karşılığını en güzel şekilde vermeye çalışacağız. Rabbim bizleri milletimize ve dostlarımıza mahcup etmesin.

Türkiye için eser ve hizmet üretmeye devam edeceğiz. Hangi siyasi görüşe mensup olursa olsun 85 milyonun tamamını bağrımıza basacağız. 21 yıllık iktidarlarımız dönemlerinde bu hassasiyetimizi muhafaza ettik. Kimsenin inancına, oyunun rengine bakmadık. Particilik, ayrımcılık yapmadık.

‘Eski defterleri açmayalım’

Sürekli eski defterlerini karıştırmanın ülkeye de millete de faydası yoktur. Rövanş peşinde koşmadık. Yalanlara iftiralara maruz kalsak da adaletten asla sapmadık. Ezici çoğunlukla kazandığımız 17 seçimde muhalefetten bu tavrı görmedik. Muhalefet eski alışkanlıklarını bir türlü bırakamadı.

Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’nin bir büyük kucaklaşmaya ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. 81 vilayetimizde kardeşlik seferberliği başlatmaya davet ediyorum. Gün bir olma, beraber olma günüdür. Gün evlatlarımızın aydınlık yarınlarına sahip çıkma günüdür. Gelin seçim dönemindeki kırgınları bir kenara bırakalım. Barışmanın yollarını arayalım. Türkiye Yüzyılı’nın inşasına omuz verelim.

‘Hatalardan ders çıkarmak’ vurgusu

Gazi Mustafa Kemal’in ‘yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesini pratiğe dökmekte kararlıyız. Bunu insani diplomasinin etki alanını genişleterek yapacağız.

Seçim meydanlarında halkımıza verdiğimiz sözlerin takipçisi olacağız. Son 21 yıldır olduğu gibi neyi vadetmişsek, inşallah tek tek gerçeğe dönüştüreceğiz. 5 sene boyunca Türkiye Cumhuriyetinin şanını ve şerefini korumak, itibarını artırmak, adını dünyada yüceltmek için bütün gücümüzle çalışmaya söz veriyoruz.

Artık yeni şeyler söylemenin mücadelesini vermeliyiz. Geçmişteki hatalardan ders çıkararak istikbali inşa etmenin gayreti içinde olmalıyız.”

Törene katılan ülke yöneticileri

Beştepe’deki törene katılan devlet başkanları şöyle:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Karadağ Cumhurbaşkanı Yakov Milatoviç, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kongo Cumhurbaşkanı Denis Sassou N’Guesso, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Togo Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin Çuppu, Gine Devlet Başkanı Mamady Doumbouya.

Ayrıca göreve başlama törenine Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Macaristan Başbakanı Victor Orban, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin de aralarında bulunduğu 13 ülkenin başbakanları katıldı.

Törene Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın da olduğu 8 uluslararası kuruluşun temsilcileri de katıldı.

Latin Sol’u MHP ile; Sinan Oğan Barzani ile…

Uluslararası siyaset arenasından çok sayıda ismin katıldığı tören, siyaseten ilginç denk gelişlere; unutulmayacak karelerin ortaya çıkmasına da yol açtı.

“Türkiye’de milliyetçileri kilit noktaya taşıdık” diyerek seçimlerde son düzlükte Cumhur İttifakı’na katılan Sinan Oğan’ın, onu ittifaka katılmaya ikna ettiği iddia edilen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve Irak Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ile ayaküstü görüşme yapması dikkat çekti.

Latin Amerika sosyalist hareketinden törene katılım olması da dikkat çekiciydi. Küba Başbakanı ManuelMarreroCruz ve Venezuela Devlet Başkanı NicolasMaduro, Erdoğan’ın töreni için Beştepe’deydi.

CHP ve Yeşil Sol’dan protesto, DEVA ve Gelecek’ten alkış

Erdoğan yemin öncesi mazbatasını, yaşı nedeniyle TBMM Geçici Başkanı olan ittifak ortağı Devlet Bahçeli’den aldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Beştepe’deki törenin ardından ikinci adresi TBMM’ydi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün TBMM’de yemin ederek, resmen görevine başladı. Erdoğan yemin öncesi mazbatasını, TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli’den aldı.

CHP ve Yeşil Sol Parti milletvekilleri, ‘tarafsızlık’ yeminini okuyan Erdoğan’ı protesto ederek ayağa kalkmadı. Diğer yandan, Saadet, DEVA ve Gelecek Partili vekiller ise ayağa kalkarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı alkışladı.

Berat Albayrak izlemeye gelmedi

Muhalefet parti milletvekilleri, önceki gün yemin törenini izlemek için Meclis’e gelen Erdoğan’ı ayağa kalkmayarak yine protesto etmişti.

Birçok ismin katıldığı yemin törenine Erdoğan’ın ailesinden; eşi Emine Erdoğan, kızı Esra Albayrak, kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve eşi Selçuk Bayraktar, oğlu Bilal Erdoğan ve eşi Reyyan Uzuner Erdoğan ile torunları katıldı. Yeni Kabine’de olup olmayacağı bir süredir tartışılan eski bakan Berat Albayrak’ın ise töreni izlemeye gelmemesi dikkat çekti.

Anıtkabir’i ziyaret

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis’teki yemin töreninin ardından Anıtkabir’i ziyaret etti.

Erdoğan, Aslanlı Yol’dan geçerek mozoleye çıktı. Atatürk’ün mozolesine çelenk koyan Erdoğan, İstiklal Marşı’nı okudu. Daha sonra Misak-ı Millî Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, deftere yazdığı metni okudu. Erdoğan, özel deftere yazdığı metinde şu ifadelere yer verdi:

“Aziz Atatürk, Türkiye bir seçim sürecini daha tüm dünyaya örnek gösterilecek rekor bir katılımla demokrasi şöleni havasında suhuletle neticelendirdi. 14 Mayıs’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapacak 28’inci dönem milletvekillerini belirleyen milletimiz 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda da şahsımıza yüzde 52,18 oy oranıyla yine büyük bir teveccüh gösterdi. Hamdolsun bir 5 yıl daha ülkemize ve necip milletimize hizmet edecek olmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin de güvenoyu aldığı bu seçimlerin milletimizin yeni bir dönemin kapılarını açtığına inanıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl boyunca Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirmek için canla başla çalışmayı sürdüreceğiz. Asrın felaketi, 6 Şubat depremlerinin yaralarını hızla sarıp söz verdiğimiz gibi depremzedelerimizi en kısa sürede yeni yuvalarına kavuşturacağız. 12. Cumhurbaşkanı olarak milletimizin ebedi ve ezeli kardeşliğine sahip çıkmaya, ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğiz. Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin. Ruhun şad olsun.”

Tayyip Erdoğan orta üst sınıfla barışır mı?Tayyip Erdoğan orta üst sınıfla barışır mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.