İstanbul Müzik Festivali Günlüğü: Sıra Türk klasiklerinde

51. İstanbul Müzik Festivali tüm hızıyla devam ediyor. Festivalin artık klasikleşen Müzik Rotası ile Balat sokaklarında başlayacak olan festivalin dördüncü günü Mevlanakapı düzenlenecek olan Avludaki Ses konseriyle sona erecek.

Kültür Sanat 4 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Güneş Hızlılar, Müzik Rotası kapsamında festivale konuk oluyor.

İstanbul Müzik Festivali’nde ilk hafta sonu geride kalmak üzere. Dün Hafta Sonu Klasikleri ve ardından da yaşayan en büyük sopranolardan biri olarak kabul edilen Barbara Hannigan’ın performansıyla hafızalara kazınan festivalde bugün de yoğun mesai var. Bu yıl 51.si gerçekleştirilen festivalin artık gelenekselleşen Müzik Rotası, müzikseverleri Balat semtinde ağırlayacak. Gündüz Balat’ın tarihi sokakları ve mekânlarında geçecek olan bu müzikli rotanın akşamında ise Mevlanakapı Kara Surları, Klasik Türk Müziği ezgileriyle yankılanacak.

Balat’ta müzikli bir rota

Öceki yıllarda Galata, Samatya ve Kadıköy gibi tarihi rotalarda gerçekleştirilen ve İstanbul Müzik Festivalinin en sevilen etkinliklerinden biri haline gelen Müzik Rotası, bu yıl Balat’ta. İstanbul’un en tarihi semtlerinden biri olan Balat’ın tarih kokan sokaklarında gezintiyle başlayacak olan rotada müzikseverler semtin yüzyıllara meydan okuyan mekânlarında müzikle buluşacak.

Mois Gabay ve Selçuk Eracun’un rehberliğinde Balat’ın tarihi sokaklarını gezmeye başlayacak olan müzikseverler ilk olarak Özel Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi’nde Spectrum Saksafon Dörtlüsünü dinleyecek. Bach’tan Gerald Preinfalk’a uzanan seçkiyi dinleyen müzikseverler daha sonra Haliç kıyısındaki Sveti Stefan Bulgar Kilisesi’ne gelecek. Müzikseverleri burada arp sanatçısı Güneş Hızlılar karşılayacak. Hızlılar, Scarlatti, Liszt ve André Caplet gibi bestecilerin eserlerini seslendirecek.

Müzik Rotası’nın Bulgar Kilisesi’nden sonraki rotası ise Aya Dimitri Rum Ortodoks Kilisesi. Duo Ciampa-Picotti’nin performans sergileyeceği bu bölümde müzikseverler Isaac Albeniz, Astor Piazzola ve Enrique Granados gibi bestecilerin Akdeniz esintilerini dinleme fırsatı yakalayacak. Balat Akşemsettin Parkı’na taşınan sahnede bu kez karşımızda Tje Sarkozy Trio yer alacak. Hafta Sonu Klasikleri kapsamında dün sahne alan topluluk bu kez de Liszt, Bartok, Puccini, Brahms ve Haydn gibi çok sevilen bestecilerin eserlerini seslendirecek.

İstanbul Müzik Festivali Anatolia Ensemble’ı ağırlıyor

Klasik Türk Müziği’nin günümüzdeki önemli temsilcilerinden oluşan Anatolia Ensemble ‘Avludaki Ses’ ile festivalin bu akşamki konuğu. Adını İhsan Özgen’in kitabından alan konserde Sedat Öztoprak, Mesut Cemil, Şerif Muhiddin Targan, Refik Fersan, Sadi Işılay, Refik Talat Alpman, ve Cevdet Çağla gibi Cumhuriyet döneminin bestecilerinin eserleri seslendirilecek.

Özgen’in mirasını sürdüren toplulukta müzik dünyasının unutulmaz isminin kızları Neva Özgen kemençesi, Yelda Özgen ise çellosuyla sahnede olacak. Anatolia Ensemble’ın diğer üyeleri ise kanunda Safinaz Rizeli, udda da dünya çapında üne sahip bir isim olan Yurdal Tokcan.

Jan Lisiecki önce Ayasofya'yı ziyaret etti sonra AKM'de konser verdiJan Lisiecki önce Ayasofya’yı ziyaret etti sonra AKM’de konser verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.