İstanbul’da opera maratonu başlıyor

14. Uluslararası İstanbul Opera Festivali 10 Haziran'da başlıyor. Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin sahneleyeceği altı etkinliğin yer alacağı 14. Uluslararası İstanbul Opera Festivali; yabancı konuk solist sanatçı, koreograf ve rejisörleri de ağırlayacak.

Kültür Sanat 4 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Verdi'nin başyapıtı 'La Traviata' festivalde sahnelenecek eserlerden biri.

İstanbul’un artık gelenekselleşen festivaline çok az kaldı. 14. Uluslararası İstanbul Opera Festivali 10 Haziran’da başlıyor. Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin sahneleyeceği altı etkinliğin yer alacağı 14. Uluslararası İstanbul Opera Festivali; yabancı konuk solist sanatçı, koreograf ve rejisörlerin de katkı sağladığı bir opera şölenine hazırlanıyor. 10-22 Haziran tarihlerinde, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan 14. Uluslararası İstanbul Opera Festivali sanatseverleri AKM ödüllü salonu Türk Telekom Opera Salonu ve Tiyatro Salonu’nda ağırlayacak.

İstanbul Opera Festivali’nin açılışı Gala Konseri ile yapılacak

Dört büyük opera eserinin sahneye taşınacağı 14. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nin açılışı; 10 Haziran Cumartesi akşamı düzenlenecek Gala Konser ile olacak. Konser; aryalardan napolitenlere, türkülerden şarkılara ünlü bestecilerin eserlerinden seçkin örneklerinin yer aldığı zengin bir programla AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda seslendirilecek. Ünlü solist sanatçılara Orkestra Şefi Murat Kodallı yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşlik edecek.

12-13 Haziran tarihlerinde festivalin ilk günden beri sahnelenen ve artık gelenekselleşen Wolfgang Amadeus Mozart’ın ‘Saraydan Kız Kaçırma’ operası ile AKM Tiyatro Salonu’nda devam edecek. Solistler Ufuk Toker Belmonte rolünü, Kenan Dağaşan ve Umut Tingür Osmin rolünü, Ceren Aydın ve Evren Işık Yasemin Konstanze rolünü, Ayşenur Ayyıldız Haksoy ve Ecem A. Yazoğlu Blond rolünü, Serkan Bodur, Berk Dalkılıç Pedrillo rolünü, Selim Borak Selim Paşa rolünü, Yusuf Eren Maden ve Ali Ada Peker ise Çocuk rolünü dönüşümlü olarak canlandıracak.

Fransız yazar Alexandre Dumas’ın ünlü eseri Kamelyalı Kadın romanından esinlenerek Giuseppe Verdi’nin yazdığı ve librettosu Francesco Maria Piave ait olan La Traviata, festivalin bir diğer yıldızı. Aşkı için büyük acılar çeken ve fedakârlık yapan eserin baş kahramanı Violetta Valery’nin dram dolu ve ilgi çekici hayatını 15 Haziran Perşembe akşamı AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda izlemek mümkün. Verdi’nn klasikleşmiş başyapıtını ünlü rejisör Carlos Vilán’ın sahneleyecek. Temsilde koro Şefi Orhan Öner Özcan yönetimindeki İzmir Devlet Opera ve Balesi Korosu da sahnede olacak.

18 Haziran, pazar akşamı sahne sırası Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin. İtalyan besteci Umberto Giordano’nun önemli eserlerinden olan ‘Andrea Chenier’ operası, Recep Ayyılmaz’ın rejisiyle sahnelenecek. Fransız İhtilali döneminde idealleri uğruna genç yaşta ölüme mahkûm edilen şair Chenier’nin yaşam öyküsünü döneme uygun dekor ve kostümlerle AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverlerle buluşuyor.

Kapanış görkemli Aida operasıyla

Festivalin kapanışı AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda 22 Haziran Perşembe akşamı, Ankara ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin ortak sahneleyecekleri İtalyan bestecisi Giuseppe Verdi’nin ünlü operası ‘Aida’ ile yapıyor. Görkemli rejisi ile kapanışa damgasını vuracak eseri ünlü İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini sahneye koyuyor.

Orkestra Şefi İbrahim Yazıcı yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Koro Şefi Paolo Villa yönetimindeki Ankara Devlet Opera ve Balesi Korosu bu görkemli prodüksiyonda izleyiciyle buluşacak. Antik Mısır dünyasını müzik, dans, dekor ve kostümlerle sahneye taşıyacak olan oyunu Verdi’ye, Süveyş Kanalı’nın açılışı şerefine Mısır Hidiv’i İsmail Paşa sipariş vermişti. Temsilin galası 24 Aralık 1871’de Kahire’de gerçekleşmişti.

Jan Lisiecki önce Ayasofya'yı ziyaret etti sonra AKM'de konser verdiJan Lisiecki önce Ayasofya’yı ziyaret etti sonra AKM’de konser verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.