Aile şirketi yönetimine yeni bir model denemesi

Aile şirketleri ikinci veya üçüncü kuşağa geçerken sarsıntı yaşayabiliyor. Bunu aşmak isteyen Polisan Holding'in sahibi Bitlis Ailesi, eski bankacı ve üst düzey yönetici Tayfun Bayazıt'ı göreve çağırdı. Bayazıt Polisan için ilginç bir yeni profesyonel yönetim modeli oluşturdu.

Ekonomi 5 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin kimya, liman işletmeciliği ve boya sektörlerinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarından Polisan Holding son yıllarda kurumsallaşma çerçevesinde yürüttüğü dönüşüm çalışmaları kapsamında yeni bir adım atıyor. Holding yönetimi, aile şirketlerinde sıkça rastlanan sorunlardan kaçınmak, şirketin kurumsal yönetim alanında gelişimine, finansal ve operasyonel hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak için yeni bir yönetim modelini hayata geçiriyor.

Polisan Holding’in 23 Haziran’da yapılacak Genel Kurul Toplantısı’nda onaya sunulmak üzere alınan karara göre holdingde en büyük paya sahip ve Bitlis ailesinin temsilcileri olarak Polisan Holding’in Yönetim Kurulu’nda yer alan Mehmet Emin Bitlis, Ahmet Ertuğrul Bitlis, Ahmet Faik Bitlis ve Fatma Nilgün Kasrat birer yönetim şirketi kuracaklar.  Bu şirketler de bundan böyle Polisan Holding Yönetim Kurulunda sırasıyla; Tayfun Bayazıt, Esra Yazıcı, Ali Tuğrul Alpacar ve Cantekin Dinçerler tarafından temsil edilecek. Bahse konu aile üyelerinin kurdukları şirketlerin temsilcisi olan bu isimler Polisan Holding’in en üst yönetim organı olan Yönetim Kurulu’nda en geniş icrai yetkiye sahip olacak şekilde görev yapacaklar. Bitlis ailesinin Polisan Holding’de sahip olduğu paylar aynen aile üyelerinde kalmaya devam edecek. Türkiye’de bugüne kadar ikinci ve üçüncü kuşakların devreye girmesiyle şirketlerinde sorun yaşanmasını istemeyen aileler da yönetim danışmanlarına hazırlattıkları Aile Anayasası ile bu işi kotarmaya çalışıyorlar. Ancak uygulanması aile bireylerinim inisiyatifine kalmış Aile Anayasa’larından kimi kez istenen elde edilemiyor.

Karar neden alındı?

Polisan Holding 59 yıllık köklü bir şirket. 2017’ye kadar dost meclislerinde tatlı sohbetleriyle herkes bilgilendiren duayen iş adamı Necmettin Bitlis tarafından yönetildi. 6 yıl önce ölümü sonrası yönetim oğlu ve yeğenlerine kaldı. Ailenin ikinci kuşağı da bir süre sonra yönetimle ilgili bazı konularında farklı düşündüklerini anlayınca “Şirketin daha iyi yönetilebileceği bir yapı kurulabilir mi?” sorusunun yanıtını bulmak için Yapı Kredi Bankası ve Dışbank yönetim kurulu başkanlığı ve genel müdürlüğü yapan, Doğan Holding yönetim kurulu başkan vekilliği görevini de yürütmüş olan Tayfun Bayazıt’ın kapısını çaldı. Bayazıt, bir ilk olan bu model için ekip olarak bir yıla yakın süre çalıştıklarını belirterek şunları anlatıyor:

“Modeli yönetim kurulu başkanı Mehmet Emin Bitlis’e anlattıktan sonra ailenin ikinci ve üçüncü kuşak temsilcilerinin oluşturduğu 25 kişilik Aile Meclisi’ne de izah ettim, soruları yanıtladım.”

Polisan Holding’deki yeni yönetimi Tayfun Bayazıt önerdi.

Temsilciler kurulu ve yönetim kurulunda yer alacak isimlerden Tayfun Bayazıt başkan olacak. Ayrıca yönetim kurulunda iki bağımsız üye de yer alacak. Yeni modelini tasarlayan ekipten CEO olarak görev yapacak olan Cantekin Dinçerler başta Kolin ve McKinsey & Co. olmak üzere önde gelen şirketleri yönetmiş ve ortak olarak çalışmış bir isim. Ali Tuğrul Alpacar JP Morgan ve Merril Lynch’teki başarılı bankacılık hayatının ardından kendini yatırım danışmanlığı şirketini kurmuş. Esra Yazıcı ise öteden beri holdingde yönetim kurulu üyesi olan eski bir bankacı.

Aile Meclisi’ne izahat verecek

Bayazıt’ın verdiği bilgiye göre ne ortakların ne de Aile Meclisi üyelerinin günlük işleyişle ilgileri olacak. “3 ayda bir Aile Meclisi’ne çıkıp durumla ilgili bilgilendirme yapacağız” diyen Bayazıt şunları anlatıyor:

“Önemli bir alış ya da satım kararı alınacaksa tabii ki anlatmamız şart. Önemli bir yatırım ya da borçlanma yapılacaktır mutlaka bilmeleri gerekir. Holding bünyesindeki başka şirketlerin halka açılması söz konusu olur bunu anlatacağız. Bunlar ve genel durumu üç ayda bir yapılacak toplantıda dile getireceğiz”.

Temsilciler Kurulu varılan anlaşmaya göre üç yıl görev yapacak. Bayazıt “başarılı oldukları” sürece çalışacaklarının söylüyor. “Başarının kriteri nedir?” diye sorunca da “Yönetişim açısından kurumsallaşmayı daha ileri boyutlara götürebilmek, sürdürülebilir büyüme ve karlılıkla şu anda Borsa İstanbul’da holdingin yaklaşık 350 milyon dolar olan piyasa değerini arttırmak. Bunları yapabilirsek başarılı olmuşuz demektir” yanıtını veriyor.

Türkiye’de bir ilk

Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Bitlis Türkiye’de bir ilk olan modele ilişkin “Yönetim kurulumuzun yeni fotoğrafı, tüm paydaşlarımıza büyük güven ve umut verecek” diyor.

Kararın, icrayı üstlenen üst yönetimin ardından şirketin geleceğine yön veren kararları alan ve icranın da denetimini yapan organ olarak yönetim kurulunu da profesyonelleştirmenin ötesinde şirket kültürünün geleceğe taşınmasına önemli etkileri olacağına inandığını vurgulayan Mehmet Emin Bitlis şunları söylüyor:

“Son birkaç yıldır tüm dünya ekonomik yönden son derece dalgalı ve pek çok açıdan kırılgan bir dönemden geçiyor. Bu durumun küresel ve yerel etkileri her bakımdan iş dünyasını zorlayıcı koşullarla yüz yüze bıraktı. Polisan Holding çok uzun yıllardır farklı dönemlerde böyle zor koşulları ve krizleri yerleşik kültürü ve birikimi sayesinde güçlenerek geride bırakmayı başarmış bir yapıdır. Bugünden geleceğe giden yolda da bu kuvvetli kaslarımızı kullanmak, bir yandan da daha kurumsal ve sürdürülebilir bir yapıyla, çalışanlarımızdan tedarik zincirimize, yatırımcılarımızdan kamuoyuna kadar tüm paydaşlarımıza güven ve umut veren yeni bir yaklaşımla yol alacağız. Bu değişim bizi hızla hedeflerimize götürecek ve Polisan Holding’in geçmişten bugüne ortaya koyduğu performansı daha kalıcı ve etkili bir şekilde geliştirmeye büyük katkı sunacaktır.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler