Hollanda, dondurmacı Musa Pekdemir’in yasını tutuyor

Hollanda'nın Lahey kentinde 45 yıldır dondurmacılık yapan Türk asıllı Musa Pekdemir, geçirdiği beyin kanaması sonrası hayatını kaybetti. Musa'nın ölümü, Hollanda'nın siyaset çevresinde üzüntüyle karşılandı.

Dünya 5 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Dondurmacı Musa, 45 yıldır Lahey'de siyasetçilere dondurma satıyor. Fotoğraf: Twitter/Sebastian Kruis

45 yılı aşkın bir süredir Hollanda’nın Lahey kentinde Binnenhof olarak bilinen siyasi yerleşkenin içinde dondurma satan Moes (Musa) Pekdemir, nisan ayında geçirdiği beyin kanamasının ardından hastaneye kaldırılmıştı. Musa verdiği yaşam mücadelesine yenik düştü. Yıllardır ülkenin bakanlarına, müsteşarlarına, milletvekillerine, başbakanlarına ve hatta Kraliçe’ye hizmet eden dondurmacı Musa’nın ölümü üzüntüyle karşılandı.

BBC’den Yusuf Özkan’ın haberine göre 1960’ların ortasında Türkiye’den Hollanda’ya gelen göçmen bir ailenin çocuğu olan Musa, daha 13 yaşındayken bisiklet tamirciliğinden fabrika işçiliğine kadar birçok işte çalıştı. Ancak asıl tutkusunun dondurmacılık olduğunu fark eden Musa, 1974 yılında yaşadıkları sokağın tek dondurmacısı Corneldi’de işe başladı.

Daha sonrasında mesleğini Hollanda siyasetinin kalbi olarak görülen Binnenhof’ta sürdüren dondurmacı Musa, bir dönem Lahey Belediyesi’nin çevre kirliliğini önlemek için motosikletlerin kent merkezine girişini yasaklamasının ardından işini az daha kaybedecekti. Fakat kamuoyunda oluşan tepkinin ardından Musa’ya istisna yapıldı. Yine de mutluluğu uzun sürmedi. Musa bu sefer de Binnenhof’taki restorasyon çalışmaları sebebiyle mekanından ayrılmak zorunda kaldı.

Musa’nın ölüm haberini, üyesi olduğu Lahey’in Kalbi Partisi cumartesi günü duyurdu. Bunun üzerine birçok siyasetçi, Musa’nın ölümüne üzüldüğünü belirterek, ailesine baş sağlığı diledi.

Bu siyasetçilerden biri de ülkenin Başbakanı Mark Rutte oldu. Musa’nın ölümünün üzücü bir haber olduğunu söyleyen Rutte, “Binnenhof sakini olan dostum, yıllardır turistlerin, siyasetçilerin ve gazetecilerin yüzünü güldürdü. Lahey onu özleyecek” diye yazdı.

PVV Belediye Meclisi üyesi Sebatian Kruis de, “Onu Lahey’de çok özleyeceğiz. Umarım ailesi ve arkadaşları güzel anılarda teselli bulur” dedi. Köşe yazarı Sjaak Bral da, Moes’ın 45 yıldır Lahey’deki politikacıların soğukkanlılığını korumasını sağladığını söyleyerek paylaşımında, “Musa’nın demokrasimiz üzerindeki etkisi hafife alınamaz. Onu unutmayacağız” ifadelerine yer verdi.

Wilders her zamanki gibi ırkçı: Erdoğan'a oy verenler Türkiye'ye gitsinWilders her zamanki gibi ırkçı: Erdoğan’a oy verenler Türkiye’ye gitsin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.