Darbe girişimi iddiası: Kırgızistan’da çok sayıda gözaltı

Kırgızistan'da Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi kaynaklarına göre ülkede eş zamanlı düzenlenen operasyonda darbe planladıkları iddiasıyla bürokrat ve askerler gözaltına alındı. 1991'de bağımsızlığını kazanan ülkede bugüne kadar üç darbe gerçekleşmişti.

Dünya 7 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 10 Ocak 2021'de yapılan seçimleri kazanarak göreve seçilmişti.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te güvenlik güçleri eş zamanlı operasyonlar düzenleyerek çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Kırgız medyası, Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi (GKNB) kaynaklarına dayandırdıkları haberlerde, gözaltına alınan kişiler için ülkede darbe planladıklarını öne sürdü. Gözaltına alınanlar arasında bürokratlar ve askerler bulunuyor.

Hükümet konuyla ilgili sessiz kalırken, haber sitelerinde silahlı güvenlik görevlilerinin en az iki kişiyi araçlarından alarak bir minibüse bindirdikleri ve götürdükleri görüntüler servis edildi.

1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden Kırgızistan’da bugüne kadar üç darbe yaşandı. Son olarak 2021’de darbe planladığı gerekçesiyle milletvekili Batıbek Cetigenov tutuklanmıştı.

Kırgızistan’da Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 10 Ocak 2021’de yapılan seçimleri kazanarak göreve seçilmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov konuya müdahil olarak durumun endişe verici olduğunu vurguladı ve “Rusya, Kırgızistan’da durumu yakından takip ediyor” dedi.

Rusya'da Zafer Günü kutlaması: Putin'in hedefinde Batı vardıRusya’da Zafer Günü kutlaması: Putin’in hedefinde Batı vardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.