Sudan’da bu kez barış için umut var: ABD Dışişleri Bakanı da devrede

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Cidde'de yürütülen müzakereler için 'Sürdürülebilir barışa götüren Cidde Platformu'na güvenimizi teyit ediyoruz' dedi. Müzakereler sırasında ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de bölgeye bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Dünya 7 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Suudi Arabistan Cidde’de yürütülen müzakerelerden umutlu olduğunu belirterek, “Sürdürülebilir barışa götüren Cidde Platformu’na güvenimizi teyit ediyoruz” dedi.

Egemenlik Konseyinden yapılan açıklamaya göre Burhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile telefonda görüştü.

“Cidde Platformu’nun amacına ulaşabilmesi için isyancıların (RSF) hastaneleri, hizmet merkezlerini ve evleri terk etmesi, yaralıların tahliyesi ve insani yardımlar için koridor açması gerekiyor” diyen Burhan, barış çabalarının sonuç vereceğine inandığını vurgulayarak, “Sürdürülebilir barışa götüren Cidde Platformu’na güvenimizi teyit ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Sudan’da ordu ile paralel bir ordu gibi davranan Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (RSF) arasında bir süredir yaşanan gerginlik, 15 Nisan’da başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü. Çatışmalar nedeniyle 850’den fazla kişi yaşamını yitirmiş, 5.500’den fazla kişi yaralanmıştı.

Sudan’da ordu ile RSF arasında devam eden çatışmaların durması için taraflar, Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde müzakerelere başlamış ve yürütülen görüşmeler sonucu 11 Mayıs’ta ‘Cidde Bildirgesi’ imzalanmıştı. Söz konusu bildirgede, Sudan ordusu ve RSF’nin sivillere zarar verecek herhangi bir saldırıdan uzak duracağı belirtilirken, Sudan halkının çıkarlarının iki taraf için öncelik olduğuna vurgu yapılmıştı.

Cidde’deki görüşmeler devam ederken ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de işbirliği ve bölgesel konuları görüşmek üzere Suudi Arabistan ziyaretine başladı.

Blinken, Sudan öncelikli olmak üzere ikili işbirliği, bölgesel konular ve küresel sorunları görüşmek için Cidde’ye gelirken, ülke yetkilileri ve bölgesel ortaklarla buluşacak.
Suudi Arabistan ve ABD’nin Sudan üzerindeki ‘acil çalışmalarına’ devam edeceği kaydedilirken, temel amacın çatışmaya son vermek ve insani yardımın engelsiz ulaşımını sağlamak olduğu açıklandı.

Sudan'da taraflar ateşkes dinlemiyor: Ordu müzakere masasından kalktıSudan’da taraflar ateşkes dinlemiyor: Ordu müzakere masasından kalktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.