Meksikalı gazetecinin depremzedelere yolladığı yardımlar ülkeden hiç çıkmamış

Meksikalı gazeteci Pamela Cerdeira, Kahramanmaraş depremlerinden sağ çıkan depremzedelere yolladığı yardımların akıbetini araştırırken, yardım paketinin ülkeden aslında hiç çıkmadığını öğrendi.

Dünya 8 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerin 11 ilde yarattığı yıkımın ardından, aralarında Meksika’nın da bulunduğu pek çok ülke, yardım paketleri ve arama kurtarma ekiplerini Türkiye’ye gönderdi.

Meksika’daki federal ve yerel yönetimler, Türkiye’ye yardım göndermek için orduyla işbirliği yaptı. Bu yardım çalışmaları çerçevesinde Meksika’dan Türkiye’ye gönderilen arama kurtarma köpeği Proteo da hayatını kaybetti. Ancak Meksika basınında yer alan haberlere göre, Meksikalıların gönderdiği yardımların bir kısmı yerine ulaşamadı.

Gazeteci Pamela Cerdeira, Mexico City’deki Zocalo’da depremzedeler için toplanan yardımlarının birçoğunun ya satışa çıkarıldığını ya da istiflendiğini ve böylece başkentten aslında hiç çıkmadığını bizzat teyit etti.

Cerdeira, şüphelerini doğrulamak için içinde tuvalet kağıdı ve bir torba pirincin olduğu pakete GPS cihazı yerleştirdi. Her iki ürüne de Airtag takan gazeteci, “Airtag’in pili bir yıl dayanıyor ve yakınında Apple cihazı olduğunda konumunu bildiren bir sinyal gönderiyor” dedi.

Dört ay boyunca sinyali takip ettiğini belirten Cerdeira, “Savunma Bakanlığı yardımların kısa bir sürede yola çıkmasıyla övünse de benim yolladığım yardımlar hâlâ Meksika’daydı” diye belirtti. Paketin izini süren gazeteci yardımların nerede tutulduğuna ulaşmayı da başardı.

YouTube’da yayımladığı videoda GPS’in kendisini Tacuba’daki bir markete götürdüğünü belirten Cerdeira, tuvalet kağıdının bulunduğu dükkanın sahibinin bunları Merced marketinden satın aldığını iddia ettiğini anlattı.

Pirinç torbası ise bir kongre üyesi tarafından işletildiği iddia edilen bir gıda deposunun da bulunduğu 325 Coruna Caddesi’ndeki okulun içinde olduğu öğrenildi. Cerdeira, deneyinin sonucunda Mexico City’de toplanan yardımların bir kısmının depremzedelere ulaştırılmak şöyle dursun ülkeyi hiç terk etmediğini kanıtlamış oldu.

Depremzedelere fatura şoku: Ertelenen elektrik faturaları toplu halde gönderildiDepremzedelere fatura şoku: Ertelenen elektrik faturaları toplu halde gönderildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.