Papa yine hastanede, ameliyat oldu, şakasını yaptı: Üçüncü ameliyat ne zaman?

Katoliklerin lideri Papa Francis'in önceki ameliyatından sonra baş gösteren ve giderek kötüleşen fıtıktan dolayı hastaneye kaldırıldı. Francis'in herhangi bir sorun yaşanmadan üç saatte bittiği bildirildi.

Dünya 8 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Papa Francis, karın ameliyatı olmak üzere hastaneye kaldırıldı. Fotoğraf: Shutterstock

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, karın bölgesinden ameliyat olmak için dün hastaneye kaldırıldı. Vatikan’dan yapılan açıklamada söz konusu ameliyatın, Papa’nın daha önce geçirdiği bir ameliyat sonrası baş gösteren fıtıktan kaynaklandığı belirtiliyor.

Papa Francis, Temmuz 2021’de bağırsak ameliyatı olmuş ve kalın bağırsağından 33 cm’lik bir parça alınmıştı. Ne var ki Francis, geçen ocak ayında yaptığı açıklamalarda ameliyata sebep olan sorunların yüzünü yeniden gösterdiğini söylemişti. Papa, mart ayında da bronşitten hastanelik olmuşsa da antibiyotiklere cevap verdiği için hastaneden taburcu olmuştu. Hatta Francis hastaneden çıkarken ‘Hâlâ hayattayım’ diye şaka bile yapmıştı.

86 yaşındaki Papa önceki gün kontroller için hastaneye gitmiş, 40 dakika süren muayenenin ardından işinin başına dönerek genel kabul törenini yönetmişti. Vatikan Basın Sözcüsü Matteo Bruni dünkü açıklamasında Papa’nın ‘tekrarlayan, ağrılı ve kötüleşen’ semptomlar nedeniyle ameliyat edilmesine karar verildi.

Papa’nın ameliyatının üç saat sürdüğü ve herhangi bir sorun yaşanmadığı bildirildi. Doktor Sergio Alfieri, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Papa iyi, uyanık halde. Bana ilk şakasını da ‘Üçüncü ameliyatı ne zaman yapıyoruz?’ diyerek yaptı” dedi.

İstifa mektubu hazır

Francis’in uzun süre Papa olarak sorumluluklarını yerine getirememesi durumunda Vatikan kendisini anayasal bir krizle karşı karşıya kalabilir. Zira katoliklik sisteminde ‘papa yardımcısı’ diyebileceğimiz, papanın yokluğunda yetkilerini onun yerine kullanabilecek biri yok. Vatikan’ın mevcut Dışişleri Bakanı Kardinal Pietro Parolin, rutin idareyi ele alabilir ancak piskoposları atama ya da dünya genelinde piskoposluklar kurma gibi bir yetkisi yok.

İspanyol ABC gazetesine aralık ayında verdiği bir demeçte, 2013 yılında göreve getirilmesinden kısa bir süre sonra sağlık durumunun el vermeyeceği zaman için istifa mektubu hazırladığını söylemişti.

Papa taburcu oldu: Hâlâ hayattayımPapa taburcu oldu: Hâlâ hayattayım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.