Futbol dünyasının kalbi İstanbul’da atıyor! Final vakti

Şampiyonlar Ligi finali İstanbul Olimpiyat Stadı'nda Manchester City ve Inter arasında oynanacak. Karşılaşma için bütün hazırlıklar tamamlandı.

Spor 10 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
İstanbul, 2023 Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapıyor. İki takımın kaptanı İlkay Gündoğan ve Hakan Çalhanoğlu için bu ayrı bir anlam taşıyor.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2022-2023 sezonunun şampiyonu, İngiltere ekibi Manchester City ile İtalya temsilcisi Inter arasında Atatürk Olimpiyat Stadı’nda saat 22.00’de oynanacak finalde belli olacak. Karşılaşmayı Polonyalı hakem Szymon Marciniak yönetecek. Marciniak’ın yardımcılıklarını Pawel Sokolnicki ve Tomasz Listkiewicz üstlenecek. Tomasz Kwiatowski VAR olarak görev yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi ise Rumen Istvan Kovacs.

Atatürk Olimpiyat Stadı dev mücadeleye hazır.

Hazırlıklar tamam

İstanbul’da final için tüm hazırlıklar tamamlandı. İstanbul Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü, Şampiyonlar Ligi final müsabakası için kentte güvenlik tedbirlerini artırdı. Stat ve çevresi, havalimanları, toplu taşıma istasyonları ile taraftarların olacağı meydanlar ve kaldıkları otellerin bulunduğu alanlarda 15 bin 850 polis görevlendirildi. Asayiş önlemleri kapsamında, stadın çevresi de emniyet kameralarıyla izlenecek.

Stada ücretsiz transfer

İETT, final maçı için 500 otobüs ile biletli ve akredite seyircilerin stada ücretsiz transferini sağlayacak. Transfer için Yenikapı, Beşiktaş, İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan otobüsler hareket edecek. Etkinlik için İETT’nin Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile yapılan protokol kapsamında, 70 taşıt ve yaya sirkülasyon yönlendirme tabelası, 485 küçük araç ve 154 otobüs otoparkı olmak üzere 640 araçlık otopark için de düzenlemeler tamamlandı. Biletli seyircilerin ve akreditasyonlu kişilerin, 9-10 Haziran ile 11 Haziran saat 12.00’ye kadar otobüsleri ve metroları ücretsiz kullanması sağlanacak.

20 bin kişilik ‘Fan Zone’

Inter taraftarı kuzey, Manchester City seyircisi ise güney tribününde yer alacak. Ayrıca final için görevlendirilen 447 gönüllü, futbolseverlere yardımcı olmaya çalışacak. Güney ve kuzey tribünü yakınında 20 bin kişilik ‘Fan Zone’ alanları kuruldu. Özel hazırlanan bu ‘Fan Zone’ alanlarında kurulan sahnelerde her iki takım da kendi sanatçı, DJ ve video içerikleriyle finalin oynanacağı gün taraftarlarına saat 14.00-20.00 arasında çeşitli konserler, video gösterileri ve etkinlikler düzenleyecek. Yalnızca biletli izleyicilerin giriş yapabileceği, yeme-içme hizmeti de sunulacak bu alanlarda taraftarlar yürüyerek direkt olarak stada giriş yapabilecek. Stadın hemen yanında hazırlanan “Champions Village” (Şampiyonlar Köyü) ismi verilen alanda da VIP taraftarlar ile sponsorlara özel olarak ayrılmış bölüm, maç günü boyunca misafirleri ağırlayacak.

Bir İstanbul masalı: İlkay Hakan’a, Pep Inzaghi’ye, Inter Manchester City’ye karşı!Bir İstanbul masalı: İlkay Hakan’a, Pep Inzaghi’ye, Inter Manchester City’ye karşı!

Depremzede çocuklar sahada

UEFA, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 il ile Suriye’de yıkıcı etkilere neden olan depremlerden etkilenen vatandaşlar için UEFA Çocuklar Vakfı aracılığıyla bağış toplanacağını açıkladı. Daha önce Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) aracılığıyla depremden etkilenenler için 200 bin Euro bağışta bulunan UEFA, final müsabakası öncesinde de depremzedeler için yardımlarına devam edecek. Yenikapı Etkinlik Alanı’nda yapılan UEFA Şampiyonlar Ligi Festivali ve Atatürk Olimpiyat Stadyumu’ndaki taraftar bölgelerinde kullanıma açılacak dokun ve bağış yap terminalleri aracılığıyla vatandaşlar bağış yapılabilecek. Ayrıca oluşturulacak QR kod aracılığıyla da bağış toplanması sağlanacak. Toplanan bağışların yanı sıra depremlerden etkilenen çocuklar da Şampiyonlar Ligi Finali’nin bir parçası olacak. Bazı depremzede çocuklar, mücadele öncesinde iki takım oyuncuları ve hakemlerle birlikte müsabaka seremonisinde yer alacak. Çocuklar ayrıca, iki takımın müsabakanın bir gün öncesinde gerçekleştireceği antrenmanı takip edecek. Öte yandan stadyuma alınması yasak olan madeni paralar da Deprem Fonu aracılığıyla toplanarak depremzedeler için bağışlanacak.

İstanbul trafiğine Şampiyonlar Ligi ayarıİstanbul trafiğine Şampiyonlar Ligi ayarı

İtfaiye araçları

Acil durum ve yardım ekipleri ile zabıta ekipleri de hazırlık çalışmalarından itibaren şantiye ve stadyumda teyakkuz halinde olacak. Stadyum içinde, tribünlerde ve etkinlik alanlarında yangın olaylarına müdahale edilmesi için yeterli sayıda itfaiye aracı ve personeli görevlendirilecek. Öte yandan, Başakşehir Belediyesi de stadyum çevresindeki 80 bin metrekarelik alanda hazırlık çalışması yürüttü. 57 bin metrekarelik alanda otopark ve yol çalışması yapan belediye ekipleri, 23 bin metrekare üzerine kurulacak etkinlik alanlarının da zemin düzleme işlemlerini tamamladı. Etkinlik alanına denk gelen bölümlere 5 bin ton asfalt döküldü. Çalışma kapsamında, aydınlatma direkleri, yaya yolları ve otobüs indirme bindirme durakları da yapıldı.

İstanbul'da festival başladı: Şampiyonlar Ligi...İstanbul’da festival başladı: Şampiyonlar Ligi…

Sağlıkçılar alarmda

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, UEFA Avrupa Şampiyonlar Ligi finali ve beraberinde düzenlenecek etkinlikler dolayısıyla sağlık ihtiyaçlarını gidermek için yürüttüğü hazırlıkları tamamladı. Final müsabakası kapsamında çeşitli etkinliklerin düzenleneceği Yenikapı Etkinlik Alanı başta olmak üzere Taksim, Sultanahmet ve Beşiktaş gibi organizasyonun toplanma noktalarında sağlık tedbirleri alındı. Toplanma alanlarında 4, UEFA Şampiyonlar Festivali’nin gerçekleştirildiği Yenikapı Etkinlik Alanı’nda 12 ambulans hazır bulunuyor. Ayrıca, burada kurulan mobil poliklinik ve 6 sağlık çadırında sağlık hizmeti sunuluyor. Atatürk Olimpiyat Stadı’nda da yaklaşık 1,5 ay önce sağlık tedbirleri için hazırlıklara başlanırken, stat içinde ve çevresinde maçın gerçekleştirileceği gün 32 ambulans, 8 revir, 2 sağlık çadırı ve 180 sağlık personeliyle hizmet verilecek.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne Manchester City ve Inter’in bayrakları asıldı.

İstanbul Şampiyonlar Ligi finalinin sembolleriyle donatıldı

UEFA Şampiyonlar Ligi finali öncesinde, Şampiyonlar Ligi kupasının dev maketi ve büyük bir futbol topu, Taksim Meydanı’na konuldu. İngiltere temsilcisi Manchester City ile İtalya’nın Inter takımı arasında yapılacak final maçı öncesi Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan İstanbul Boğazı’ndaki 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne her iki ekibin bayrakları asıldı. Köprüde, iki takımın bayraklarının ortasında organizasyonun İstanbul’daki finalini simgeleyen bir bayrak da yer aldı.

Oyunun gerçek teorisyeni olarak ‘Kulübedekiler’ ve tarihsel süreçleri…Oyunun gerçek teorisyeni olarak ‘Kulübedekiler’ ve tarihsel süreçleri…

İstanbul’da İngiliz ve İtalyan turist yoğunluğu

Dünyanın en önemli spor etkinliklerinden biri olan organizasyonun finali öncesinde kentte turist hareketliliği de yaşanıyor. Özellikle turistlerin yoğun olarak konakladığı Beyoğlu, Beşiktaş ve Sultanahmet civarındaki otellerin doluluk oranlarında artış oldu. Final maçı için kente gelen taraftarlar, İstanbul’un tarihi ve turistik mekanlarını gezmeyi de ihmal etmiyor. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, yaptığı yazılı açıklamada, “Etkinlik için İstanbul’a en az 50 bin kişinin gelmesi bekleniyor. Kalan 22 bin bilet, sponsorların misafirlerine ayrılmış durumda ama bunların ne kadarı yerli ne kadarı yabancı şu anda ayırt edemeyiz. 220 bin yatak kapasiteli 3 bin civarında otel olduğu düşünüldüğünde, UEFA’nın da katkısıyla doluluk oranlarında artış olması muhtemeldir. Mevcut yüzde 70 doluluk oranından öngörülen yüzde 20’lik artış, bu hafta sonu için şehrin doluluk oranını yaklaşık yüzde 90-95’e getirecektir” dedi.

İngiltere ve İtalya’dan uçaklar dün gün boyu İstanbul’a geldi.

Manchester City ilk, Inter 4’üncü şampiyonluk peşinde

Devler Ligi finalinde Manchester City ilk, Inter 4. şampiyonluğunu hedefliyor. İlk finaline 2020-2021 sezonunda Chelsea’ye karşı çıkan Manchester City, sahadan 1-0 mağlup ayrıldı. Inter ise 1963-1964 sezonunda Real Madrid’i 3-1, 1964-1965 sezonunda Benfica’yı 1-0, 2009-2010 sezonunda Bayern Münih’i 2-0 yenerek kupayı müzesine götürdü. İtalya ekibi, 1966-1967 sezonunda Celtic’e 2-1, 1971-1972 sezonunda Ajax’a 2-0 kaybederek kupanın bir adım uzağında kaldı.

İki takımın en değerli oyuncuları Martinez ve Haaland.

Sahadaki yıldızların değeri

Finalde karşılaşacak Manchester City ile Inter kulüplerinin kadrosundaki futbolcuların tahmini piyasa değeri transfermarkt’a göre 1 milyar 584 milyon euro’yu geçiyor. İngiltere temsilcisi Machester City 1,05 milyar euro, İtalya ekibi Inter ise 534,45 milyon euro piyasa değeriyle öne çıkıyor. Sezon başında transfer olduğu Manchester City’de kariyerinin en iyi sezonunu geçiren Erling Haaland, 170 milyon euro ile finalin en değerli oyuncusu konumunda. Inter’in en değerli oyuncusu ise 80 milyon euro değer biçilen Arjantinli santrfor Lautaro Martinez.

Inzaghi’den birliktelik vurgusu

Karşılaşma öncesi son basın toplantılarında iki takım teknik direktörleri ve oyuncular son demeçlerini verdiler. Inter’de çalıştırıcı Simone Inzaghi’nin yanı sıra futbolculardan Hakan Çalhanoğlu, Matteo Darmian ve Lautaro Martinez hazır bulundu.

Inzaghi her şeyden önce takımına teşekkür etti ve bu sezon 57. maçlarına çıkacaklarını bu süreçte olgunlaştıklarını belirtti. İtalyan “Yarınki final, futbol tarihimiz için çok büyük bir maç. Kolay olmayacağını biliyoruz. Anahtar kelime nedir diye sorarsanız, ‘birliktelik’ derim. Taraftarlarımızın da bu finali sabırsızlıkla beklediklerini biliyoruz. Takımdan yarın tamamen taraftarlar için ekstra çaba istiyorum” şeklinde konuştu. Teknik direktör, “Haaland’ı nasıl savunacaksınız?” sorusuna,  Norveçlinin çok önemli bir oyuncu olduğunu belirterek, “Bizim savunma oyuncularımız sadece ona odaklanmayacaklar, tüm Manchester City’ye karşı savunma yapacaklar” diyerek yanıt verdi. Inzaghi, City’nin savunmasına övgü yaptığı konuşmalarında orta sahaların da maç için belirleyici olacağını belirtti.

Inzaghi taraftarlarına güveniyor.

“İlkay örnek aldığım bir futbolcu”

Milli oyuncu Hakan Çalhanoğlu ise “Bu finali yarın ülkemde oynayacağımız için mutlu ve gururluyum. Eminim ki ülkem arkamda ve dualarını eksik etmeyecektir. İngiltere’ye attığım gol var tarihe geçti. İnşallah yarın da gol atarım” şeklinde konuştu. Hakan, İlkay Gündoğan’la konuşup konuşmadığıyla alakalı gelen soruya ise “İlkay ağabeyle henüz konuşmadım. Onu yarın sahada göreceğim. Örnek aldığım bir futbolcu. İki Türk yarın sahada olacak. Birimiz Almanya, birimiz Türk Milli Takımı’nda oynuyoruz. İkimizin de kalbi Türk. Herkesin kararına saygı duyuyorum. İki Türk’ün finalde oyması çok güzel bir duygu” diyerek yanıt verdi. Hakan, finalin Türkiye’de olmasından kaynaklı heyecanını yineleyerek üzerinde baskı hissetmediğini söyledi ve şunları ekledi: “Dün gece kafamı yastığı koyduğumda kupayı kaldırmayı düşündüm. Bunu çocukluğumdan beri istiyorum. İnşallah nasip olur.”

Hakan, finali İstanbul’da oynadığı için gururlu.

Forvet bölgesinde görev yapan Arjantinli. Lautaro Martinez, aynı sezonda hem Dünya Kupası hem de Şampiyonlar Ligi finali kazanmanın ne kadar özel olabileceğine vurgu yaptı. Martinez, bileğindeki sakatlığın devam edip etmediğiyle alakalı olarak “Hayır. Bileğimdeki sorunum geçti. Herhangi bir ağrım yok. Zorlu bir sezon geride kaldı” dedi.

Guardiola: Şimdi İstanbul zamanı!

Manchester City cephesinde basın toplantısına Pep Guardiola’nın yanı sıra Kevin De Bruyne ve Ruben Dias katıldı. Kariyerindeki 3. Şampiyonlar Ligi zaferi peşinde olan Pep, “Geçmişe bakarak ya da bu sezona bakarak favori olduğumuzu söylemek kolay. Şu anda İstanbul zamanı. Yapabildiğimiz kadarını yapmak ve farkı göstermemiz gerekiyor.” diye konuştu. Rakiplerine fazlasıyla saygı duyduklarını belirten Guardiola, çift forvetle oynayan bir takıma karşı mücadele edecekleri vurgulandığında “İki forvet oyuncusuyla oynadığınızda ya da 5-4-1 düzeninde oynadığınızda farklı senaryolar söz konusu. Farklı bir strateji izlemeniz gerekiyor. Martinez, Dünya Kupası şampiyonu bir oyuncu, çok iyi bir bitirici. Bastoni ile yaptıkları çok harika. Hücum oyuncularıyla kurdukları bağlantıları, pas alışverişi çok etkileyici. Bu bağlantıları yıkacak şekilde bir savunma yapmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Guardiola’dan 5’li savunma yanıtı.

“Haaland mı? Eşimle çok mutluyum”

City’nin süper yıldızlarından Belçikalı Kevin De Bruyne, Erling Haaland’la aralarındaki iletişim sorulunca “Hayır. Eşimle çok mutluyum.” şeklinde esprili bir yanıt verdi. De Bruyne, Haaland, sizin ne istediğinizi anlıyor. İnanılmaz bir hızla goller atmaya başlıyorsunuz. Takıma büyük bir kolaylık sağlıyor bu. Yarın eminim nasıl oynaması gerektiğini kendisi daha iyi biliyordur” diyerek devam etti. Kevin, 5’li savunmaya karşı nasıl bir strateji izleyecekleri sorusuna “Maçın bir noktasında açık vereceklerdir. Bundan yararlanmamız gerekiyor.” şeklinde yanıt verdi.

Manchester City finale yenilgi yüzü görmeden geldi.

Manchester City finale yenilgisiz geldi

İspanyol teknik adam Pep Guardiola yönetimindeki Manchester City, 2021’deki başarısını tekrarlayarak finale namağlup geldi. Manchester City, G Grubu’nda Almanya’nın Borussia Dortmund, İspanya’nın Sevilla, Danimarka’nın da Kopenhag takımlarıyla mücadele etti. 14 puanla grubu lider bitiren İngilz takımı, son 16 turunda Almanya’nın Leipzig takımını 1-1 ve 7-0’la geçti. Guardiola’nın öğrencileri, çeyrek finalde Bayern Münih’i (3-0, 1-1) ve yarı finalde Real Madrid’i (1-1, 4-0) geçti. Grup aşamasından itibaren çıktığı 12 maçın 7’sini kazanan 5’inden berabere ayrılan City, raki ağları 31 kez sarsarken kendi kalesinde 5 gol gördü. Manchester City’de ilk sezonunu geçiren Norveçli yıldız Erling Haaland, 12 gollük performansıyla takımının skor yükünü sırtladı. City’de Arjantinli Julian Alvarez, Cezayirli Riyad Mahrez ve Portekizli Bernardo Silva, 3’er golle Haaland’ı takip etti.

Inter, 13 yıl sonra tekrar kupayı almaya çalışacak.

Inter’in final yolu

Inter, 13 yıl sonra ilk, tarihinde 4. kez kupaya uzanmaya çalışacak. İtalyan teknik adam Simone Inzaghi yönetimindeki Inter, C Grubu’nda Almanya’nın Bayern Münih, İspanya’nın Barcelona ve Çekya’nın Viktoria Plzen takımlarıyla mücadele etti. Grup maçlarını 3 galibiyet, 1 beraberlik, 2 mağlubiyetle tamamlayan Inter, 2. olarak adını son 16 turuna yazdırdı. Inter, bu sezonki 2 yenilgisini de Bayern Münih’ten aldı. Inzaghi’nin öğrencileri, son 16 turunda eşleştikleri Portekiz ekibi Porto’yu sahasında 1-0 yendi. Inter, rövanşın golsüz bitmesiyle tur atladı. Çeyrek finalde diğer Portekiz takımı Benfica (2-0, 3-3) ve yarı finalde ezeli rakip Milan (2-0, 1-0) geçildi. Inter, grup aşamasından itibaren çıktığı 12 maçta 7 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 mağlubiyet yaşadı. İtalyan ekibi bu maçlarda 19 gol attı, kalesinde ise 10 gol gördü. Bu sezon Inter’in UEFA Şampiyonlar Ligi’ndeki en golcü ismi, fileleri 4 kez havalandıran Edin Dzeko oldu. Lautaro Martinez, Romelu Lukaku ve Nicolo Barella ise 3’er golle hücuma önemli katkıda bulundu.

Muhtemel 11’ler

Avrupa kupalarında ilk kez karşılaşacak iki takımın mücadelesi öncesi UEFA’nın maç sayfasında yer alan muhtemel 11’ler şu şekilde…

Manchester City: Ederson, Kyle Walker, Ruben Dias, Nathan Ake, John Stones, Rodri, Bernardo Silva, Kevin De Bruyne, İlkay Gündoğan, Jack Grealish, Erling Haaland

Inter: Andre Onana, Matteo Darmian, Francesco Acerbi, Alessandro Bastoni, Denzel Dumfries, Nicolo Barella, Hakan Çalhanoğlu, Henrikh Mkhitaryan, Federico Dimarco, Lautaro Martinez, Edin Dzeko.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.