Bilim, ‘taurin’ adlı maddenin insan ömrünü uzatabileceğini düşünüyor

Bilim insanları, et ve balıkta bulunan taurin maddesinin insan ömrünü uzatmadaki etkisini araştırıyor. Çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzatan, sağlığı iyileştiren taurin maddesi enerji içeceklerinde de bulunuyor. Farelerdeki etki insanlarda görülürse, ömür 7-8 yıl uzayabilir.

Sağlık 10 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Et ve balıkta bulunan, aynı zamanda takviye olarak da satılan besin maddesi taurin, bilim insanlarına göre insanlar için kritik bir öneme sahip.

Çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığı ve sağlığa iyi geldiği belirtilen taurin, insan da dahil olmak üzere farklı hayvan türlerinde yaşla birlikte giderek azalıyor.

BBC’nin aktardığına göre, orta yaşlı hayvanlar üzerinde yapılan deneyde, taurini gençlik dönemindeki seviyeye yükseltmek, ömrü yüzde 10’dan fazla uzatıyor, fiziksel ve beyin sağlığını iyileştiriyor. Araştırmacılara göre bu madde bir hayat iksiri olarak değerlendirilebilir ama henüz insanlarda bu test yapılmadığından biraz temkinliler: haplarını ya da taurin içeren enerji içeceklerini henüz tavsiye etmiyorlar.

Ama şundan da eminler: Genç ve yaşlılar arasında yapılan kıyaslamada, yaşlılardaki taurin seviyesi, gençlere göre yüzde 80 daha düşük çıktı.

Aminoetilsülfonik asit olarak da bilinen madde bitkilerde hemen hemen hiç bulunmuyor. Hayvansal proteinden alabiliyoruz ya da vücut tarafından üretiliyor.

Dr. Vijay Yadav, “Neyi kontrol edersek edelim, taurin takviyeli fareler daha sağlıklıydı ve daha genç görünüyorlardı” diyor.

Araştırmacı Dr. Vijay Yadav, insanlar için 45 yaşa denk gelen, 14 aylık farelere günlük bir doz olarak bu maddeyi verdiklerini ve sonucun memnun edici olduğunu anlatıyor: “Neyi kontrol edersek edelim, tau takviyeli fareler daha sağlıklıydı ve daha genç görünüyorlardı. Daha zayıflardı, enerji harcamaları artmıştı, kemik yoğunlukları artmıştı, hafızaları gelişmişti ve bağışıklık sistemleri daha gençleşmiş görünüyordu.”

Solucanlarda da yaşam süresinde yüzde 10-23’lük artışlar kaydedildi.

15 yaşındaki rhesus maymunlarına altı aylık bir taurin kürü verildi, onlarda da iyileşmeler gözlemlenmiş. Münih Teknik Üniversitesi’nde araştırmaya katılan Profesör Henning Wackerhage,  sonuçların inanılmayacak düzeyde iyi olduğunu beirterek, “Taurin bir şekilde yaşlanmanın motorunu etkiliyor” diyor.

Ancak bunun insanlarda mümkün olup olmadığı, yaşlanmayı nasıl yavaşlattığı, taurin takviyesinin zararlı olup olmadığı konusunda kesin cevaplar yok. Bilim insanları, enerji içeceklerinde de olan bu taurin maddesinin etkisinin insanlar üzerindeki etkisinin detaylı şekilde araştırılması için çağrı yapıyor. 

Ümit veren detay şu: Farelerde yakalanan başarı insanlarda da olursa, ömür 7-8 yıl uzayabilir.

İngiltere’de zayıflama iğnesinin parasını devlet verecekİngiltere’de zayıflama iğnesinin parasını devlet verecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler