ABD'de diş tedavisinde kullanılmak üzere yapay zeka temelli robot geliştiren bir şirket ilk kez gerçek insan üzerinde deneme yaptı. Perceptive adlı şirketin yatırımcıları arasında Mark Zuckerberg'in babası diş hekimi Dr. Edward Zuckerberg de var.
Tıpta, özellikle de cerrahide robot kullanımı epeydir var. Ama diş tedavisinde robot ilk kez duyulan bir şey. Üstelik cerrahi robotlarda cerrah robotu yönlendiriyor, diş tedavisi yapan robot ise yapay zeka tabanlı ve kendi kendine yapıyor işlemi.
Diş tedavisi konusunda uzmanlaşan teknoloji şirketi Perceptive geliştirdiği yapay zeka tabanlı robotun ilk kez gerçek insan üstünde kullanıldığını duyurdu.
Futurism’de yer alan habere göre şirket cihazı Kolombiya’da bir hastada test ettiğini, ancak klinik verilerin henüz hakemli dergilerde yayımlamadığını belirtti. Cihazın ticarileşip kullanılması için Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) bu veriler doğrultusunda vereceği onaya ihtiyaç var.
Perceptive CEO’su Chris Ciriello aldıkları yoldan çok memnun olduklarını, ancak yaklaşık beş yıla daha ihtiyaç duyduklarını söyledi: “Dünyanın ilk tamamen otomatikleştirilmiş robotik diş prosedürünü başarıyla tamamladığımız için heyecanlıyız. Bu tıbbi buluş diş prosedürlerinin hassasiyet ve verimliliğini artırıyor ve daha iyi diş bakımına erişimi demokratikleştirip hasta deneyimini ve klinik sonuçları iyileştiriyor.”
Perceptive sistemin rutin prosedürler için önemli ölçüde zaman tasarrufu sağladığını iddia ediyor. Robotun bir insan diş hekiminin iki seanstan oluşan toplam iki saatte tamamladığı kaplamaları sadece 15 dakikada yapabildiğini söylüyor.
Perceptive aralarında Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in babası Edward Zuckerberg’in de olduğu yatırımcılardan 30 milyon dolarlık yatırım aldı. Kendisi de diş hekimi olan Dr. Edward Zuckerberg basın açıklamasında “Robotik sistem diş hekimlerinin tedavileri güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmesi için tasarlandı ve titizlikle test edildi. Hastanın sık sık hareket ettiği durumlarda bile güvenli” dedi.
Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in Perceptive’e babası gibi yatırım yapıp yapmadığı bilinmiyor.