Trump ‘tren kazası’ dediği Elon Musk’ın ‘üçüncü parti’ fikrini can sıkıcı buldu

ABD Başkanı Donald Trump, milyarder iş adamı Elon Musk'ın üçüncü bir parti kurma çalışmalarından hoşnut olmadığını belirterek, bu fikrin "can sıkıcı" olduğunu söyledi. 

Dünya 7 Temmuz 2025

Trump havaalanında gazetecilere Musk’un üçüncü parti kurma fikrini “saçma” bulduğunu anlatarak iş adamının bu yöndeki çabalarını eleştirdi.

Uçağına binmeden önce basın mensuplarının sorularını cevaplayan Trump, “Sanırım üçüncü bir parti kurma fikri can sıkıcı.” ifadesini kullandı.

Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin başarısını vurgularken üçüncü bir partinin “karışıklığa yol açacağı” değerlendirmesinde bulundu.

Musk, X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, cuma günü ABD’nin bağımsızlık gününün kutlandığına atıfta bulunarak “Bağımsızlık Günü, iki partili (bazıları tek partili der) sistemden bağımsızlık isteyip istemediğinizi sormak için mükemmel bir zamandır.” ifadesini kullanmıştı.

Musk X’te “Amerika Partisi’ni kurmalı mıyız” sorusuyla başlattığı anketin sonuçlarını paylaşmış ve her 3 Amerikalıdan ikisinin bu soruya “evet” cevabı verdiğini belirtmişti.

Trump, sel felaketinin yaşandığı Texas’ı cuma günü ziyaret edecek

ABD Başkanı Trump, sel felaketinin yaşandığı Texas’ı ziyaret edip etmeyeceği sorusuna, “Muhtemelen cuma günü.” cevabını verdi.

Sel felaketiyle ilgili bilgilendirmenin yetersizliği konusunda Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS) adlı kuruluşu suçlamadığını ifade eden Trump, nehir kenarında kurulan çadırlarda hayatını kaybeden öğrenciler dolayısıyla suçlanan kamp görevlilerine de sorumluluk yüklemedi.

Trump, bu tarz bir felaketin yüz yılda bir yaşandığına dikkati çekti.

Öte yandan ABD Başkanı, Kızıldeniz’de saldırıya uğrayan gemiyle ilgili kendisine bilgilendirme yapılıp yapılmadığı sorusuna, “Bu gece veya yarın size bir rapor vereceğiz.” dedi.

ABD basını, Kızıldeniz’de Liberya bandıralı bir geminin saldırıya maruz kaldığı, alev alan gemideki mürettebatın gemiyi terk ettiği bilgilerine yer vermişti.

Tren kazası benzetmesi

ABD Başkanı Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, milyarder iş insanı Elon Musk ile son dönemde yaşadığı anlaşmazlıkları açıklarken Musk’ın ABD’de hiçbir zaman başarılı olamamalarına rağmen üçüncü siyasi parti kurmak istediğine dikkati çekti, sistemin “onlar için tasarlanmamış” göründüğünü savundu.

Üçüncü partilerin “tam ve toplam yıkım ve kaos oluşturmakta” iyi olduklarını ileri süren Trump, “güvenlerini ve akıllarını kaybetmiş radikal sol demokratlarla yeterince buna sahibiz” ifadesini kullandı.

EV zorunluluğu “artık yok”

Trump, Cumhuriyetçilerin “ülke tarihinde türünün en büyük yasa tasarısını” henüz geçirdiğini ve bu anlamda “sorunsuz çalışan bir makine” olduklarını bildirdi.

Tasarının, “herkesi kısa sürede elektrikli araç almaya zorlayacak saçma elektrikli araç (EV) zorunluluğunu ortadan kaldırdığını” kaydeden Trump, dolayısıyla tasarının, Musk için “bir talihsizlik” olduğunu belirtti.

Bu duruma en başında karşı çıktığını belirten Trump, artık elektrikli araç zorunluluğu olmadığını yineledi ve “İnsanlar artık istediklerini satın alabiliyor. Benzinle çalışan, hibritler (ki bunlar çok iyi gidiyor) veya ortaya çıktıkça yeni teknolojiler” yorumunu yaptı.

NASA’da “Musk’ın arkadaşı”

Trump, şunları kaydetti:

“Bunun için iki yıldır kampanya yürütüyorum ve dürüst olmak gerekirse, Elon bana tam ve sorgusuz sualsiz desteğini verdiğinde, ona elektrikli araç zorunluluğunu sonlandıracağımı bilip bilmediğini sordum. Yaptığım her konuşmada ve yaptığım her sohbette bunu biliyordu. Bununla ilgili bir sorunu olmadığını söyledi. Çok şaşırdım. Yakın arkadaşlarından birinin Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’ni (NASA) yönetmesini istedi. (Musk’ın) arkadaşının çok iyi olduğunu düşünsem de, daha önce hiçbir Cumhuriyetçiye katkıda bulunmamış, mavi kanlı bir Demokrat olduğunu öğrenince şaşırdım. Elon da muhtemelen öyleydi. Elon’un uzay İşinde olan çok yakın bir arkadaşının, NASA’nın Elon’un kurumsal hayatının çok büyük bir parçası olduğu bir dönemde NASA’yı yönetmesini uygunsuz buldum.”

“Elon Musk’ın son beş haftadır tamamen ‘raydan çıkmasını’ ve esasen bir ‘tren kazası’ olmasını izlemek beni üzüyor” diyen Trump, bir numaralı görevinin “Amerikan halkını korumak” olduğunu sözlerine ekledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.