Şarm el Şeyh’te kriz: Erdoğan geri dönmekle tehdit etti, Netanyahu zirveye gelmedi

Şarm El Şeyh'teki zirveye İsrail Başbakanı Netanyahu davetli değildi. Ama Trump son anda ısrar etti, Sisi de Netanyahu'yu arayıp davet etti. Bunun üzerine Erdoğan'ın uçağı Şarm ey Şeyh'e inmedi, havada tur atmaya başladı. Sonra Netanyahu daveti kibarca reddedince sorun çözüldü.

Dünya 13 Ekim 2025
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Şarm El Şeyh’te Amerikan Başkanı Donald Trump yüzünden hayli gecikmeli başlayan Barış Zirvesi bir de büyük diplomatik kriz atlattı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu aslında zirveye davetli değildi ama son dakikada Başkan Trump onun da gelmesini isteyince Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi telefon edip Netanyahu’yu davet etti. Netanyahu bu daveti başta kabul etti. Ama o sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı taşıyan uçak son anda Şarm El Şeyh’e inmekten vazgeçip havada tur atmaya başladı. Biraz sonra Netanyahu’nun zirveye gelemeyeceği açıklandı, kriz çözüldü.

Büyük karışıklık sabahtan itibaren başladı. Amerikan Axios haber sitesinin son haftalarda sürekli atlatma haberleriyle öne çıkan muhabiri Barak Ravid, Şarm el Şeyh’teki zirveye davetli olmayan Netanyahu’nun bu durumuna Başkan Trump’ın şaşırdığını ve onun da zirvede olması gerektiğini söylediğini yazdı. Ravid’in haberine göre Netanyahu, Trump’ı Mısır Cumhurbaşkanı Sis’yi aramaya ikna etti.

Trump bunun üzerine Sisi’yi aradı ve Netanyahu’yu zirveye davet etmesini istedi, Sisi de bunu kabul edip Netanyahu’yı davet etti. Netanyahu bu daveti başta kabul etti. Bunun üzerine Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed eş-Şenavi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi’ne katılacağını duyurdu.

Şenavi yaptığı yazılı açıklamada “Abbas ile Netanyahu, Gazze’deki saldırıların durdurulmasına ilişkin anlaşmayı pekiştirmek ve buna bağlı kalma taahhüdünü vurgulamak amacıyla Barış Zirvesi’ne katılacak” ifadesine yer verdi.

Bu açıklama yapıldığı saatlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uçağı havadaydı ve Şarm Ey Şeyh’e doğru ilerliyordu. Ancak uçak Şarm Ey Şeyh’e geldiği halde iniş yapmadı, pas geçip Kızıldeniz üzerinde turlar atmaya başladı. Erdoğan’ın uçağı havada tur atarken İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Netanyahu’yu Gazze’de yürürlüğe giren ateşkes anlaşması üzerine Şarm El-Şeyh’de düzenlenecek zirveye davet ettiği ama Netanyahu’nun “tatil başlangıcına yakın olması nedeniyle zirveye katılamayacağını söylediği” ifade edildi.

Resmi olarak hiçbir açıklama yapılmadı ama olayların gelişiminden anlaşıldığı kadarıyla Cumhurbaşkanı erdoğan, “Netanyahu varsa ben yokum” dedi ve sonuçta Netanyahu zirveye gelemedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.