'Yeni nesil' mafyalaşmanın sokak aralarında günden güne arttığı Türkiye'de İçişleri Bakanlığı, Gaziantep'teki silahlı çetenin üyelerini sosyal medyada gündem olduktan sonra gözaltına aldı.

Türkiye’de yasal olarak 21 yaşını dolduran her vatandaş, geçmişte 6136 Sayılı Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefetten ceza almamış olması şartıyla gerekli belgeleri ibraz ettiği ve sağlık muayenesinden geçtiği takdirde beş yıl silah bulundurma ya da taşıma ruhsatı alabiliyor.

Özellikle ‘yeni nesil’ mafyalaşmanın arttığı gözlenen ülkede 2023 yılı itibariyle 40 milyona yakın silah bulunduğu, bunların yalnızca dört milyonunun ruhsatlı olduğu düşünülüyor.

Silahlı şiddet olaylarının da her yıl yüzde beş oranında arttığı göz önünde bulundurulduğunda karşı karşıya olunan tehditin ciddiyeti daha net anlaşılıyor.

En çok 25 yaş civarının öne çıktığı belirtiliyor.

Daltonlar, Redkitler, Barış Boyun çetesi, Anucurlar, Camgözler, Gündoğmuşlar, Atız-Casper’lar… Uzayıp giden listedeki irili ufaklı  gruplar, son senelerde sık sık medyanın gündemine gelen ve adı suçla anılan yapılanmalar öne çıkıyor. Çoğunda gençler ‘yönetici’ konumunda. Mafya dizilerine özeniyor, ‘raconlarını’ sosyal medya hesaplarında paylaşmaktan çekinmiyorlar.

Gaziantep’te çekilen bir görüntü bu kapsamda günlerdir sosyal medyadaki en hit konuların başında yer alıyor. Ellerinde uzun namlulu silahlar olduğu görülen bir grup sokakta bir başka çeteyi tehdit ediyor.

Kendi ‘ekibi’ adına nöbet tuttuğu görülen bir adamın “Hani, sokağa çıkamıyorsunuz. Tuşa basmakla tetiğe bakmak aynı şey mi?” dediği duyuluyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bugün itibariyle yedi kişinin yakalandığını duyurdu. ‘Gereği yapıldı’ başlıklı notunda bunların halk arasında korku ve endişeye yol açtığını belirterek şunları kaydetti:

“Şüpheli şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalar 26 Eylül 2024 Perşembe akşam saatlerinde Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş, TEM, KOM, İstihbarat ve Devriye Ekiplerimiz koordinesinde adres sorgulama ve saha çalışmaları başlatılmıştır.

Sosyal medyada yer alan şahıslarında içinde bulunduğu 7 şüpheli yakalanmıştır. (B.A.,S.D., Y.S., A.D., A.Ç., E.A. ve H.H.K.) Halkımızın huzurunu kaçanlarla, tehdit ve korkuya yol açanlarla mücadelemizi aralıksız sürdüreceğiz.”

Bahçelievler’deki saldırının altından çete savaşı çıktı: ‘Daltonlar’, ‘Atız-Casper’e karşı