Berlin Humbolt Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre, romantik ilişki veya evlilikte erkekler o ilişkinin bitip yalnız kalmaktan çok korkuyor. Kadınların ise ilişkiyi bitirme korkusu daha az.
Bu çalışma, kadınların bir eşe erkeklerden daha fazla ihtiyaç duyduğu inancını çürütüyor. Araştırmacılar, erkeklerin ilişkilerini sonlandırdıktan sonra yalnız kalma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve bu nedenle ayrılıktan kaçındıklarını belirtiyor.
Boşanma Talepleri Üzerine Veriler
50’den fazla araştırmayı inceleyen bilim insanları, boşanma taleplerinin yüzde 70’inin kadınlardan geldiğini vurguladı. Çalışmanın baş yazarı Iris Wahring, “Kadınlar, sosyal çevrelerinden erkeklere oranla daha fazla duygusal destek alıyor. Bu nedenle heteroseksüel erkekler, duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için partnerlerine daha bağımlı hale geliyor,” dedi.
Uzman, erkeklerin romantik bir ilişki içindeyken duygusal ve fiziksel olarak daha iyi hissettiklerini de belirtti. Pew Araştırma Merkezi’ne göre; kadınlar duygusal destek almak için anneleri, arkadaşları veya aile üyelerinden erkeklere kıyasla daha kolay yardım isteyebiliyor.
Toplumsal Cinsiyet Normları Etkisi
Humboldt Üniversitesi araştırmacıları, bu durumu toplumsal cinsiyet normlarına bağlıyor. Yazar Paul van Lange, kadınların daha küçük yaşlarda ailelerinden yardım talep edebildiğini, erkeklerin benzer davranışlar sergilediklerinde ayıplandıklarını iddia ediyor.
Ses getiren bu çalışma, erkeklerin romantik ilişkilere kadınlardan daha bağımlı olduğunu öne süren diğer araştırmalarla da örtüşüyor. Social Psychological and Personality Science dergisinde yayımlanan başka bir araştırmada ise, kadınların tek başına yaşamayı erkeklere oranla daha fazla sevdikleri ortaya çıkmıştı.