Hafta içinde spor yapmaya vakit ayıramıyor, yalnızca hafta sonu mu yapabiliyorsunuz? Üzülmeyin, hafta sonu yaptığınız bu egzersizden mesai bitiminde ofisten 'hadi ben spora kaçtım' diyen arkadaşınız kadar faydalanıyorsunuz.

Bütün gün çalışmanın verdiği yorgunluğun üstüne bir de spor yapmak zor. Üstelik akşam evde yemek, bulaşık gibi sevimsiz işler de sizi beklerken. Sabah o tatlı uykunuzdan en az bir saat daha fedakarlık yapıp mesai öncesi spora gitmek de çok sürdürülebilir bir rutin değil.

Bu durumda spor yapmak için elimizde yalnızca hafta sonu kalıyor. Neyse ki sporun sağlığa olan faydalarından yararlanmak için bu bile yeterliymiş.

90 bine yetişkinle yapılan araştırmaya göre hafta sonu bir veya iki güne sığdırılan egzersiz haftaya yayılan egzersiz kadar faydalı. Araştırma ‘Hafta sonu savaşçıları’ olarak bilinen bu yaşam tarzına sahip insanların hareketsiz insanlara kıyasla 200’den fazla hastalığa yakalanma riskinin daha düşük olduğunu söylüyor.

Araştırma için yarım milyondan fazla İngiliz vatandaşının medikal ve yaşam tarzı kayıtlarının tutulduğu Biobank’tan 90 bine yakın yetişkinin katılımcının bilgileri kullanıldı. Araştırma hipertansiyondan diyabete, ruh hali bozukluklarından böbrek hastalığına kadar geniş bir yelpazede hastalık riskinin azaldığını gösterdi.

Araştırmanın bir parçası olarak egzersiz düzenlerini ölçmek için katılımcıların bileklerine bir cihaz takıldı. Katılımcılar ‘hafta sonu savaşçıları’, düzenli egzersiz yapanlar ve hareketsizler olarak sınıflandırıldı. Bu sınıflar üzerinde sağlık faydalarına bakıldığında hareketsizlere kıyasla hata sonu ve hafta içi spor yapanların sağlık durumlarının hemen hemen aynı olduğu görüldü.

Circulation dergisinde yayınlanan araştırmanın bulguları önemli olanın günlük veya birkaç günde bir rutin olarak egzersiz yapmaktan çok haftada yapılan toplam egzersiz miktarı olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar haftada 150 dakika spor yapmak gerektiğini söylüyor.

Pazar yürüyüşü için bir sebep daha: Egzersiz, bağımlılığa karşı ilaç etkisi yapıyormuş