İki genel başkan iki farklı tavır

New York'taki 36 katlı ve 171 metre yüksekliğindeki Türkevi, 20 Eylül 2021’de açıldı. Bu açılıştan bir yıl sonra Kılıçdaroğlu aynı konumdaki TURKEN Vakfı önünden Erdoğan'a seslenip yolsuzluk iddiasında bulundu.

Bu kez orada CHP lideri Özel vardı ama o 'gururunu' dile getirdi. Kılıçdaroğlu TURKEN önünde iktidarı eleştirirken Özel Türkevi önünde yapıyı övünce bu da gündem oldu.

Siyaset 27 Eylül 2024
Özel ve Kılıçdaroğlu Türkevi önünde.

New York’ta açılan Türkevi, siyasilerin her yurt dışı ziyaretinde gündeme bir şekilde giriyor. Daha önce CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gittiği ABD ziyaretinde de burası çok konuşulmuştu. Çünkü iki yıl önce TURKEN’in önüne giden Kılıçdaroğlu tam yapının önünden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenmişti:

“Anayasa ile aileyi korumaktan bahsetmişsin. Eğer bir aile konuşulacaksa konuşulacak yer burası. Senin ailen burada. Burası New York’un en pahalı yeri Manhattan. Bu da ailenin yaptırdığı gökdelen. Oğlunun kızına gönderdiği paralarla bu gökdelen yapıldı. Yapılmaya devam ediliyor. Sevgili Erdoğan aileyi konuşmak istiyorsan ve gerçekten samimiysen gel buradan başlayalım.”

Kemal Kılıçdaroğlu 2022 yılında TURKEN önünden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenmişti.

Aradan zaman geçti, Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetti ve CHP’de koltuk değişti. Özgür Özel CHP’nin yeni lideri oldu, eski politikalarla arasına mesafe koydu. Zaten yola çıkış hikayeleri de ‘değişim’ olmuştu. Özellikle yerel seçimden birinci parti çıkmasının ardından güç kazanan CHP’nin çiçeği burnunda lideri AK Parti’yle normalleşme adımları atmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret eden ve Erdoğan’ın da iade-i ziyaret yaptığı Özel, siyasette yumuşamayı konuşturmaya başlamıştı. Ancak bu sekteye uğradı, söylemler yeniden sertleşti.

Şimdi hem Erdoğan hem de Özel ABD ziyaretinde. Özel’in rotası Türkevi binasını kapsadı. Bu durum Kılıçdaroğlu’nun TURKEN Vakfı’nı ziyaret etmesiyle karıştırıldı. Özel’in ziyaret ettiği bina Kılıçdaroğlu’ndan farklıydı. İki bina da aynı cadde üzerinde olduğu için ziyaretler birbirini anımsattı. Özel gazetecilere Türkevi binası önünde yaptığı açıklamada TURKEN’den hiç bahsetmedi. Ayrıca Özel’in buradaki tavrı Kılıçdaroğlu’nun o dönem aynı cadde üzerindeki söyleminden farklıydı. “Hepimiz için bir gurur kaynağı” diyen Özel rüşvet davasına da değindi:

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ABD’ye saldırıldığında önemli bir jest yaptı ve burada böyle bir bina yapılırken Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil, öyle bir acziyet içinde değil. Böyle bir şeye niyet etmek Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden kimseye yakışmaz. Ben bunları yakın yere koymam ama bu böylesi bir binanın hepimizin gurur duyduğu böyle bir binanın kazandırılması sürecinde jest gördüysek fazlasını Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçiliğine tahsis edilen o muhteşem alan için yapmışızdır. Bunun parayla pulla ölçülecek tarafı yok, güçlü müttefiklik ilişkileri bunu gerektirirdi zaten.”

Özgür Özel Türkevi önünden gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Rüşvet davası neydi?

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında rüşvet davası açılmıştı. Savcılık Ofisi’nin açıklamasında, bir Türk yetkilinin Eylül 2021’de Adams’a, New York İtfaiye Departmanı’na (FDNY) baskı yaparak yangın denetimi olmadan Türkevi’nin açılmasını kolaylaştırdığı belirtildi. Bunun ardından Adams’ın, Türk yetkiliye geri ödeme yapma sırasının kendisine geldiğini söylediği ifade edildi.

Açıklamada, Türkevi’nin o sırada FDNY denetiminden geçmemiş olduğu belirtildi.

Savcılık açıklamasında “Türk yetkili tarafından 2021 ve 2022 yıllarında ayarlanan ücretsiz seyahat ve ilgili diğer rüşvetler karşılığında Adams talimatları yerine getirdi” dendi.

“Adams’ın New York İtfaiye Departmanı (FDNY) üzerindeki baskısı nedeniyle, FDNY’nin Türkevi’nin yangın güvenliğine ilişkin değerlendirmesinden sorumlu FDNY yetkilisine, bunu kabul etmemesi halinde işini kaybedeceği söylenmiş ve Adams’ın araya girmesinin ardından Türkevi, Türk yetkilinin istediği şekilde açılmıştır.”

New York Belediye Başkanı Eric Adams resmen suçlandı: İddianamede Türkevi de var THY deNew York Belediye Başkanı Eric Adams resmen suçlandı: İddianamede Türkevi de var THY de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.