Tasarruf tedbirleri okulları vurdu, temizlik görevlisi yok. Bazı okullarda veliler gelip yerleri sildi. CHP'li belediyeler temizlik için yardım önerince iktidara yakın medya bunu 'provokasyon' olarak niteledi ve bir siyasi kavgadır başladı.

Eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla birlikte okullarda temizlik sorunu ortaya çıktı. Birçok okulda, bütçe kısıtlamaları nedeniyle kadrolu temizlik personeli istihdam edilmiyor. Sendikalara göre son senelerde okul sayısı artmasına rağmen kadrolu personel alımı yapılmadı. Bunun için İŞKUR aracılığıyla geçici görevlendirmeler yapılıyordu. Ancak bu sene ‘bütçe kısıtlamaları’ nedeniyle okullarda temizlik hizmetleri sadece üç gün ile sınırlandırıldı. Ücret de ayda 8 bin 447 lira olunca yeterli personel bulunamadı. Geçen yıl bu maaş asgari ücret seviyesindeydi.

Ancak normal koşullarda haftada beş, kimi okullarda ise ‘Destekleme ve Yetiştirme Kursları’ nedeniyle yedi gün eğitim-öğretim devam ediyor. Yani haftada üç gün çalışacak personel ile okulların temizliği imkansız.

Bu nedenle temizlik personeli eksikliği nedeniyle okul yönetimleri, velilerden eleman istihdam etmek için maddi destek istiyor. Bazı okullarda da veliler de dönüşümlü olarak okulu ve sınıfları temizliyor. En son görüntü İzmir’den gelmişti. Temizlik görevlisi olmadığı için okulu velilerin temizlediği görüntüler ekranlarda tartışıldı.

Tepkiler artınca Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 30 bin ilave ek personel alınacağını açıkladı. Ancak tartışmalar durmadı. Bazı CHP’li belediyeler okulların temizliği için destek verebileceklerini açıkladı.

CHP’li belediyeler yardım etmek istedi

Üç gün önce Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, 632 okulun ‘Temiz Okul, Sağlıklı Gelecek’ programına başvurduğunu söylemişti: ”Büyükşehir Belediyesinin çeşitli birimlerinde çalışan arkadaşlarımız her hafta cumartesi ve pazar olmak üzere en az 50 okulun temizliğini yapacaklar. Kent yöneticileri, kentte bir problem varsa ‘bu görev bizim değil, bunu bakanlığın, hükümetin yapması gerekir’ diye duyarsız kalamaz. Talep edildiği taktirde Ankara’daki 16 belediye başkanı olarak okulların tamamını da temizlemeye talibiz. Bunu yapacak gücümüz var.”

Yeni Şafak ‘provokasyon’ dedi

Ancak iktidara yakın medya olaya ‘okul temizliği provokasyon’ dedi. Yeni Şafak’taki ifadeler şöyleydi: ”Bazı CHP belediyeleri, tek merkezden talimat almışçasına, Türkiye genelinde okullarda temizlik sorunu varmış gibi algı oluşturarak ihtiyaç veya talep olmadığı halde okullara belediyeye ait temizlik görevlisi göndererek provokasyonlara başladı.”

Önce temizlik yardımına giden İzmir Buca Belediyesi ekiplerinin okullara girişi engellendi. Talimat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ndendi.

Daha sonra da Ankara’da bazı okullar belediyeden temizlik taleplerini geri çekti.

Konuyla ilgili Yavaş şunları söyledi: “‘Temiz Okul, Sağlıklı Gelecek’ projemiz ile bizlere hijyen ve temizlik desteği talebinde bulunan okullarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya başladık. İlk günden itibaren, 10 bin 376 öğrencimizin eğitim gördüğü 22 okulumuza hijyen ve temizlik desteği sağlandı. Ancak, ne yazık ki temizlik talebinde bulunan 265 okulumuzdan 106’sı çeşitli gerekçelerle talebini geri çekti. Okul müdürlerimizden en önemli isteğimiz, evlatlarımızın temel ihtiyaçlarını göz ardı etmemeleridir. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman yanınızdayız.”