Bu hafta Oksijen Gazetesinde sevgili Işıl Cinmen’in yazdığı ‘Mikro Aldatma’ yazısı beni şaşırttı. Anlaşılan günümüzde aldatmanın mikrosu, makrosu, megasından bahseder olduk. Anladığım kadarı ile mikro aldatma sosyal medyadan iletilen flört amacı taşıyan etkileşimler yani bu gönderilen ateş, kalp, öpücük, şeytan emojileri. Bu durumda makro herhalde o kişi ile gerçek dünyada buluşmak, mega da aynı yatakta yakalanmak olur diye düşünüyorum.Aldatmanın tanımı her zaman tartışılıyor. Bazı insanlar aldatmak için fiziksel bir ilişkinin olması gerektiğini savunurken, diğerleri duygusal aldatmanın fiziksel bir ilişki olmadan da gerçekleşebileceğini savunuyor. Ancak bu tanım esas sosyal medyadan sonra bu kadar farklılaştı. Ondan önce aldatmalar bildik usulde eş veya sevgili dışında başka bir üçüncü kişi ile ilişkiler olarak düşünülüyordu. Evet o zaman da Hülya Avşar ve Kaya Çilingiroğlu evliliğinde olduğu gibi “Acaba uzun süreli bir birlikteliği karşı tarafın tek gecelik bir ilişkisi nedeni ile bitirmeye değer mi” konusu çok tartışılıyordu ama en azından işin içinde emojiler, dm’den yürümeler yoktu. Yves Montand demişti ki: “Evli bir erkeğin iki, hadi bilemedin 3 ilişkisi olabilir. Ondan sonrası aldatma sayılır.” 🙂
Şimdi ise aldatma konseptinin içine dijital platformlar, epostalardan, sosyal medya dürtmelerine değişik yöntemler eklendi. Bu yöntemler o kadar yayıldı ki, Wired dergisi Maroon 5 solisti Adam Levine’in çapkın Instagram mesajlarının ekran görüntülerinin şakaları ile karşılaşmadan Instagram, TikTok veya Twitter’da gezinmenin imkansız olduğuna dair bir makale bile yayınladı. Seren Serengil, son ilişkisini bitirdiğini ve aldatıldığını Instagram’dan açtığı canlı yayında açıkladı. Yani aldatma açıklamalarının da sosyal medyadan yayınlanması artık olağan hale geldi.
Türkiye’de de ilişkiler bu yeni tanımlarla etkilenmeye devam ediyor. Araştırmalar Türkiye’de de çok yaygın bir şekilde kullanılan sosyal medyanın bağlantı kurmak istenilen kişiye kolay bir şekilde ulaşabilme gibi özellikleri nedeniyle çiftlerin yeni biriyle ya da eski sevgilisiyle tekrar bağlantı kurma riski yaratmasının eşler arasında kıskançlığa ve bunun sonucunda güven problemlerine, aldatmalara ve hatta ayrılıklara neden olduğunu ortaya koyuyor.
Aslına bakarsanız sanal ilişkilerin bu kadar popüler olma sebebi mutsuz eşlerin, kendini duygusal yönden yoksun, reddedilmiş, terk edilmiş hisseden yıpranmış ilişkilerin taraflarının bilinçli veya bilinçdışı kendilerine sanal bir kaçış alanı yaratması. Bozulan bir ilişkiyi tamir etmek güç olduğundan, bazen de nasıl tamir edeceğimizi bilmediğimizden, günlük yaşantımızın hem içinde olmayan hem de rahatlıkla içimizi dönebileceğimiz, flörtleşerek beğenilme duygularımızı tatmin edebileceğimiz bu yeni platform her kesim tarafından tercih ediliyor.
Ancak özellikle kadınlar toplumun oluşturduğu bu yeni aldatma kavramını kabullenip ilişkilerinde bir gardiyan rolü üstlenmeyi seviyor. Eşlerinin her hareketini kontrol altında tutarak kaybetme korkularını dizginlemeye çalışıyor. Tıpkı son zamanlarda gündem olan sevgilisinin sosyal medyada takip ettiği kişileri excel tablosu yapan kadın örneğinde olduğu gibi.
Ozempic’ten mektup var
Hatırlarsınız 10 Haber’deki köşemde 22 Ağustos ‘Hollywood yıldızları da Ayşe teyze de zayıflamak için onu kullanıyor: Ozempic’in yan etkilerini küçümsememeli’ başlıklı yazımda Ozempic’in genel sağlık açısından riskler barındırmakla kalmadığından, cinsel istek ve performansı da tehdit ettiğinden bahsetmiştim. New York Times’ta son çıkan haberde Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü’nde obezite araştırmaları ofisinin eş direktörü olan Dr. Susan Yanovski, özellikle bilim insanları ilaçların neden işe yaradığını hala bilmedikleri için hastaların nadir görülen ancak ciddi yan etkilere karşı izlenmesi gerektiği konusunda uyarıyor.
Ozempic insülin gibi hormonları dengeleyerek diyabeti tedavi eden ilaç ‘Semaglutide’in marka adı. FDA (Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi) semaglutide’i 2021’de obezite tedavisi için onayladı ve bu da onu 2014’ten bu yana FDA onaylı ilk kilo kontrolü ilacı yaptı. Ozempic ve libido arasındaki ilişkiye dair kesin bir araştırma bulunmamakla birlikte, belli ki kullanıcıların yaşadığı yan etkiler bir soruna işaret ediyor şeklinde bir uyarı ve yorum getirmiştim.
Hatta daha sonra yine 10Haber’de bu popüler obezite ilacının arkasındaki Danimarkalı Novo Nordisk şirketinin tüm dünyadan gelen yoğun taleple ülke ekonomisinin büyüklüğünü aştığından bahsedildi.
Novo Nordis Marka Direktörü Aylin Karakoç benimle bağlantıya geçtiğinde hem sevindim hem de heyecanlandım. Özellikle cinsel istek ve performansı tehdit ettiği yönündeki yorumlarımla ilgili olarak bilimsel çalışmaların tarafıma iletileceği bildirildi. Ben de klinik çalışmaları okumayı ve değerlendirmeyi dört gözle bekliyordum. Oysa gelen cevap beklediğim bilimsel makaleler yerine “Yapılan çalışmalar doğrultusunda saptanan yan etkiler Sağlık Bakanlığına ruhsat başvurusunda bildirilmiş olup, ürünün Kısa Ürün Bilgisi (KÜB) dosyası altında dokümente edilmiştir” şeklinde oldu.
Ekte bu cevabın tamamını yayınlıyorum. Özellikle bu ilacın doğru hasta profilinde ve önerildiği şekilde kullanımı, ayrıca metabolik açıdan göze çarpmayan ve henüz araştırması yapılmamış olası yan etkileri üzerine kamuoyunda bir fark yaratabildiysem ne mutlu. En kısa zamanda bu çok önemli klinik çalışmaların da tamamlanmasını diliyorum.
Novo Nordisk Türkiye’den Cevap ve Düzeltme Metni
Sayın İrem Hattat,
10haber.net’te 21 Ağustos 2023 tarihinde ‘Hollywood yıldızları da Ayşe teyze de zayıflamak için onu kullanıyor: Ozempic’in yan etkilerini küçümsememeli’ başlığıyla sizin tarafınızdan kaleme alınan, etken maddesi semaglutid olan Tip 2 diyabet tedavisi için geliştirilen Ozempic adlı ilacın yan etkileri ile ilgili olarak yazılan habere istinaden Novo Nordisk Türkiye Medikal Birim’den gelen cevap ve düzeltme metnini aşağıda bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
Novo Nordisk Türkiye