NASA astronotu Frank Rubio’ya bir ABD’li astronotun kesintisiz olarak gerçekleştirdiği en uzun uzay görevi rekorunu kırdırtan aksama nihayet sona erdi ve Rubio ile Rus kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin, Soyuz MS-23’e binip dünyaya gelerek 371 günlük maceralarını sonlandırdı.
Bir astronot ve iki kozmonot, 21 Eylül 2022’de Rus Soyuz kapsülüyle uzay istasyonuna doğru yola çıktığında, sadece altı aylık bir göreve gittiklerini düşünüyordu. Ancak mürettebatı taşıyan uzay aracı Soyuz MS-22’nin soğutma sıvısında aralık ayında bir sızıntı meydana geldi. Rusya uzay ajansı Roscosmos’dan yetkililer, bu uzay aracının mürettebatı Dünya’ya getirecek kadar güvenli olmadığına karar verdi.
Soyuz MS-22 aracı 28 Mart’ta Dünya’ya mürettebatsız olarak dönerken Roscosmos da 25 Şubat’ta uzay istasyonuna MS-23 adlı yeni bir uzay aracı fırlattı. Rubio’nun dönüş tarihi, Rusya’nın iki kozmonot ve bir astronottan oluşan yeni mürettebatla fırlatılacak sonraki Soyuz aracını hazırlaması nedeniyle eylüle ertelendi. Bu uzun bekleyişin sonu mutlu oldu ve ekip kazasız belasız bir şekilde Kazakistan’a iniş yapmayı başardı.
Rekor kırdı ama aklı ailesinde
Bu süreçte Rus kozmonotlar, kendilerinden önceki kozmonotların etkileyici başarısı nedeniyle herhangi bir rekora imza atamamış olsa da Rubio, 371 günlük macerasıyla bir diğer ABD’li astronot Mark Vande Hei’nin 355 günlük rekoruna fark attı. En uzun kesintisiz uzay macerasında dünya rekoru ise 1994-1995 yılları arasında Rus Uzay İstasyonu Mir’de 437 gün geçiren Rus kozmonot Valeri Polyakov’a ait.
Rekor kırıp tarihe adını yazdırmak güzel bir his olsa gerek ancak dört çocuk babası olan Rubio, geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte bu uzun sürecin kötü yanlarına da değindi. Miami’de yaşayan ailesinden uzakta bu kadar uzun vakit geçirmenin kendisini yorduğunu söyleyen Rubio, “Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bir yıl geçirme olasılığımın olduğunu söyleselerdi muhtemelen reddederdim” dedi. NASA’ya göre ekip, toplamda 157,4 milyon yol kat etti.
Rubio, uzayda geçirdiği fazladan zamanı en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştı. Uzun süreli uzay uçuşunun insan vücudu üzerindeki etkilerinin araştırıldığı bilimsel deneylere katkıda bulunan Rubio, uzay istasyonunda domates yetiştirmek, yerçekimsiz ortamda egzersiz ekipmanlarını test etmek ve NASA’nın gelecekteki Ay ve Mars görevlerini planlamasına yardımcı olacak biyolojik örnekler sağlamak gibi birtakım faaliyetlerde bulundu.
Şimdi dünyaya dönen Rubio’nun hedefi Miami’deki evinin bahçesinin sessizliğine kendini bırakmak. Ama önce Kazakistan’dan ABD’ye uçması gerekiyor. Ne diyelim, umarım bu seferki uçuşu rötar yapmaz.