50 yıl sonraki ilk mürettebatsız uzay uçuşu olan Artemis I görevi kapsamında Orion uzay aracı 16 Kasım 2022’de başarıyla fırlatılmış ve 1,4 milyon mil yol kat etmişti. Böylelikle mürettebat kapsülü şimdiye kadar Ay’ın yörüngesinde görülebilecek en uzak noktaya taşınmıştı. Bu yolculuk esnasında Ay’daki insan varlığının yeniden tesis edilmesi ve Mars dahil olmak üzere gelecekteki keşifler için gerekli teknolojilerin neler olacağını belirlemek için veriler toplanmıştı.
Şimdi de bu toplanan veriler ışığında, 50 yıldan sonra ilk mürettebatlı ay görevi Artemis II, her şey planlandığı gibi giderse, Kasım 2024’te başlayacak. Orion uzay aracına bağlanması planlanan mürettebat üyeleri, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden Uzay Fırlatma roketiyle fırlatılacak.
Yolculuğun yaklaşık 10 gün sürmesi ve mürettebatın Ay’ın ötesine, tarihte herhangi bir insanın seyahat ettiğinden daha uzağa ulaşması bekleniyor. Bununla birlikte henüz kat edilecek kesin mesafe belirlenmedi. Uzay aracı, Ay’ın etrafında döndükten sonra Pasifik Okyanusu’na iniş yapmak üzere Dünya’ya dönecek.
Mürettebatta kimler var?
Artemis II görevinde boy gösterecek dört astronot açıklandı. Astronotlar arasında 47 yaşında madalyalı deniz kuvvetleri pilotu olan Reid Wiseman yer alıyor. Wiseman uzay yolculuğunda deneyimli. Zira 2014 yılında Rus Soyuz roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na 165 günlük bir yolculuk yapmıştı.
Görevdeki bir diğer isim olan 47 yaşındaki Hansen ise Kanadalı bir savaş pilotu. Aktif olarak görev yapan dört Kanadalı astronottan biri olan Hansen, kısa bir süre önce de NASA’nın yeni astronot sınıfının eğitiminden sorumlu ilk Kanadalı olmuştu.
Üçüncü astronotumuz ise 46 yaşındaki deniz kuvvetleri pilotu Victor Glover, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda altı ay geçiren deneyimli astronotlardan. Dört uzay yürüyüşü gerçekleştiren Glover, hem bir test pilotu hem de mühendislik alanında yüksek lisans derecesine sahip.
Mürettebatta son olarak altı uzay yürüyüşü gerçekleştirmiş olan 44 yaşındaki Christina Koch bulunuyor. Uzayda toplamda 328 gün geçiren Koch, bir kadının tek başına gerçekleştirdiği en uzun uzay uçuşu rekorunu elinde tutuyor. Koch aynı zamanda NASA’nın birçok görevinde kullanılan araçların geliştirilmesine de yardım eden bir elektrik mühendisi.
Her şey yolunda giderse Artemis III ile Ay’a ayak basılacak
Eğer her şey yolunda giderse NASA’nın 1972’de sona eren Apollo programından bu yana ilk kez Ay’a ayak basacağı Artemis III görevinin önü açılacak.
Artemis III görevinin 2030’a kadar gerçekleşmesi beklense de Ay’da yürümek için gerekli uzay giysileri ve astronotları Ay’ın yüzeyine götürecek Ay aracı da dahil olmak üzere görev için gerekli teknolojinin çoğu halen geliştirme aşamasında. NASA, Artemis II için en iyi ihtimalle 2025 tarihini belirlese de ajansın denetçisi, olası gecikmelerin görevi 2026 veya daha sonrasına sarkıtacağı ihtimali üzerinde duruyor.