ABD’nin Birleşik Krallık’taki Fairford Kraliyet Hava Üssü’nde konuşlanmış iki B-1B stratejik bombardıman uçağı dün İncirlik Hava Üssü’ne indi. Yakıt ikmali yapan uçakların iki saate yakın süre İncirlik’te kaldığı öğrenildi. B-1B bombardıman uçaklarına yakıt ikmali hot-pit yöntemiyle, yani uçakların motorları çalışır haldeyken yapıldı. Türkiye’de bir B-1B platformuna ilk kez hot-pit yöntemiyle yakıt ikmali yapıldı.
ABD B-1B Lancer uçaklarının İncirlik’e inmeden önce Türkiye’nin envanterindeki F-16’larla yakın hava desteği eğitimi gerçekleştirdiğini açıkladı. Uçaklar daha önce Çek Cumhuriyeti gibi diğer NATO ülkeleriyle de eğitim faaliyetine katılmış.
2001’de de İzmir’e gelmiş
B-1B’ler Türk Hava Kuvvetleri’nin 90’ıncı yıl kutlamaları vesilesiyle İzmir’deki Çiğli 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’na gelip özel bir uçuş gerçekleştirmişti. 2001’deki bu resmi ziyaret dışında kayıtlara geçmiş pek fazla B-1B uçuşu yok.
Son olarak 2020 yılında Türk Hava Kuvvetleri’ne ait KC-135R tipi tanker uçakları Karadeniz’de B-1B’lere yakıt ikmali gerçekleştirmiş, bu görüntüler Milli Savunma Bakanlığı tarafından sosyal medyada paylaşılmıştı.
ABD ile gerilen ilişkiler
ABD’nin bombardıman uçağını yakıt ikmali için İncirlik üssüne indirmesi iki ülke arasındaki ilişkilerin gerildiği bir döneme denk geliyor. İsveç’in NATO üyeliği karşılığında ABD Başkanı Joe Biden Türkiye’ye F-16 uçaklarının teslimi için ABD Kongresi’ne hızlanma çağrısı yapmış da olsa, Suriye’deki son olaylar sebebiyle iki ülke ilişkileri epey gerildi.
Türkiye TBMM’nin açılışında yaşanan terör saldırısı girişimi nedeniyle Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlarına hız kazandırdı. Ancak bu süreçte ABD’ye ait bir F-16, Suriye’de faaliyet gösteren Türk insansız hava aracını düşürünce ortalık gerildi. 7 Ekim’de başlayan İsrail-Gazze savaşının başından beri İsrail’i tutan ABD, Doğu Akdeniz’e USS Ford ve Eisenhower olmak üzere iki savaş uçağı gemisi konuşlandırmış durumda.
Uçağın böyle gergin bir ortamda İncirlik’e gelmesi dikkat çekti.
Nedir bu B-1B bombardıman uçakları?
B-1B Lancer 1985 yılından beri kullanımda olan süpersonik bir ağır bombardıman uçağı. Yüksek miktarda konvansiyonel silah taşıma, yüksek hızlarda ve alçak irtifalarda uçma yeteneklerine sahiptir. Dört kişilik uçuş ekibine sahip, bu uçuş ekibinin ikisi pilot, biri silah sistem subayı, dördüncüsü ise herhangi bir olağanüstü durumda caydırıcı sistemi kullanan subaydan oluşuyor.
Uçak, her biri maksimum 30.000 lbs itiş gücü sağlayan art yakıcılı dört turbofan motora sahip. B-1B, 34 tona kadar dahili silah taşıyabiliyor. Ayrıca kanatların altındaki altı sabit noktada 22.5 tona kadar harici silah bulundurabiliyor. B-1B yüksek irtifada Mach 1.25 ve alçak irtifada Mach 0.96 azami hıza sahip.
2021 yılı itibariyle ABD Hava Kuvvetleri’nin hizmetinde 45 adet B-1B bulunuyor. B-1B’ni,n 2040 ve sonrasına kadar uçmaya devam etmesi bekleniyor. Uçağın yerini Northrop Grumman tarafından geliştirilmekte olan stealth bir bombardıman uçağı olan B-21 Raider alacak.