Almanya Potsdam Üniversitesi'ndeki bir araştırma insanların kendilerininkine yakın lehçeyle konuşan robotların yanında daha rahat ettiğini gösterdi.

Kendimize benzeyeni seviyoruz, onlarla daha rahat ediyoruz. Yeni bir araştırma aynı durumun robotlarla kurduğumuz ilişkide de geçerli olduğunu gösterdi.

Potsdam Üniversitesi’nden araştırmacılar sosyal robotlarla iletişimde lehçenin etkisini araştırmak için bir çalışma yürüttü. Sonuç robotun konuşmasının insanların güvenilirlik ve yetkinlik algıları üstünde etkili olduğunu gösterdi.

Doktora öğrencisi Katharina Kühne’nin liderlik ettiği araştırmada standart Almanca ve Berlin lehçesi kullanıldı.

Berlin veya Brandenburg’dan 120 katılımcı robotun standart Almanca veya çalışan sınıfı temsil eden Berlin lehçesi kullanarak verdiği yanıtları değerlendirdi.

Duygusal bağ kurarken lehçe tercih sebebi

Genel olarak standart Almanca tercih edildi, ancak Berlin lehçesiyle daha rahat iletişim kuran katılımcılar bu lehçeyi kullanan robotu tercih etti.

Araştırmacı Kühne standart dilin genellikle zekayı ifade ettiğini, tanıdık lehçenin ise rahatlık sağladığını, bağ kurmayı kolaylaştırdığını söylüyor. “Robotla etkileşiminizde bazen bağ kurmak, bazen de onu yetkin olarak algılamak önemlidir. Bir düğmeyle lehçeye geçiş yapabilen bir robot hayal edin, bunun iletişime katkıları olur.”

Araştırma ekibi bu konuda daha çok araştırma gerektiğini söylüyor, ancak robot-insan etkileşimlerinde bağlamın öneminin altını çiziyor.

Sosyal robotlar bakım ve eğitimde insana destek

Sosyal robotların bazı işleri insanlar kadar iyi yapabilme potansiyelleri var. Fotoğraf: Shutterstock

İnsanlarla etkileşime girebilen ve sosyal becerilere sahip robotlara sosyal robot deniyor. Bu robotlar genellikle bakım, eğitim, müşteri hizmetleri ve terapi gibi alanlarda kullanılıyor.

Yapay zeka ve robotik teknolojilerin birleşimiyle geliştirilen sosyal robotlar insan davranışını taklit edebiliyor, konuşabiliyor, hatta duyguları anlayıp buna göre davranabiliyor.